Boka hotell i Avesta

Välja hotell i Avesta

Avesta är en tätort som ligger i Dalarna. Här finns det mycket att se och göra. När det kommer till att välja hotell i Avesta, så finns det en mängd olika bra alternativ. Dels vanliga hotell så klart, men det finns även vandrarhem, b&b, stugbyar och camping. Vad du ska välja för boende är så klart helt beroende på vad du ska göra och när du är på besök i denna stad. Sommar är oftast trevligare med camping medan kallare årstider så är det skönare med hotell.

Just när det kommer till hotell, så finns det dels flera av de stora hotellkedjorna här, samt att det även finns så kallade lägenhetshotell. Bland hotell att bo på har du till exempel Best Western Nya Star Hotel, Avesta Stadshotell, Dalahästens Lägenhetshotell och Bjurfors Hotell & Konferens. Dessa finns mitt i staden, men det finns även bra alternativ en bit utanför så som Kolarbogård, Hedemora stadshotell och Garpenbergs B&B.

 


Välj bland mer än 5 hotell Avesta

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Avesta

  • Best Western Nya Star Hotel

  • Ting1903 Bed & Breakfast

  • Avesta Stadshotell

  • Bjurfors Hotell & Konferens

  • Värdshuset Engelbrekt

Var ska jag bo?

Det finns ett par olika områden i Avesta att boka in ditt boende på, men många av dem finns centralt. Sedan så finns det så klart även närliggande orter som även de är trevliga, som Norberg som ett exempel.

Det du ska tänka på när du ska boka ditt boende är vad det är du ska göra och om du vill bo nära en viss sevärdhet eller om det är hotellets standard som är det allra viktigaste.

Ta sig till och runt i Avesta

Du som vill ta dig till Avesta kan göra det på en mängd olika sätt. En bra sak är att denna stad är en viktig järnvägsknut, så det går många tåg via Avesta. Avesta-Krylbo station och Avesta Centrum är de två tågstationer som finns. Det går även bra att ta sig hit med egen bil och det via Riksvägarna 68 och 70 som möts strax utanför Avesta centrum. Det är här du hittar Dalahästen vi nämnde tidigare. Du kan även välja att åka buss till denna stad, samt att det går bra att ta flyget. Närmaste flygplats är Dala Airport i Borlänge, som ligger 6 mil från Avesta.

För att ta sig runt i Avesta så kan du ta buss, det är gratis på vissa av linjerna. Vissa bussar tar dig även ut på landsbygden om du vill se dig omkring där. Det går även att åka din egen bil, taxi eller hyrbil. Det är rätt bra med bil om du tänkt dig se dig omkring i hela södra Dalarna. Sedan är det inte fel att ta en promenad eller varför inte ta dig runt med cykel?

Sevärdheter och upplevelser

Stockholm är en av de städer som har många olika typer av sevärdheter och upplevelser att erbjuda. Bland annat finns det en mängd olika museer att besöka, så som Abbamuseet, Fotografiska, Nobelmuseet, Nordiska museet med flera till.

Skansen är en annan sevärdhet, som är som ett museum och djurpark i ett. Stockholm har även många vackra byggnader, som Stockholms slott, Stockholms stadshus och Drottningholms slott. Vill ni uppleva lite fart och fläkt och kullerbyttor i magen, så är ett besök på nöjesfältet Gröna Lund ett måste.

Gamla Stan är en stadsdel i Stockholm men även en slags sevärdhet i sig. Det blir som ett levande museum. Det finns en hel del av attraktioner, sevärdheter, restauranger, caféer, barer och shopping här.

Hela stadsdelen har en unik karaktär tack vare sina små hus i gula nyanser och smala vindlande kullerstensgränder. Här finns det även vackra kyrkor så väl som museer och du hittar bland annat Storkyrkan, Nobelmuseet och så klart Kungliga Slottet här.

Det är ett smart drag att köpa ett MyStockholmPass om du ska vara i Stockholm ett par dagar. Detta pass ger dig bland annat tillgång till sightseeing, museer, stadsvandringar och mycket annat. Passet gör att det blir fritt inträde till många av dem.

För er som vill göra något kul tillsammans så finns bland annat O’Learys Event Center. Här går det att bowla, spela äventyrsgolf så väl som att äta gott och se på sport på stora bildskärmar. Ni kan även besöka aktivitetspalatset Ballbreaker med discobowling, simulatorer, och mycket mer.

I Stockholm finns det även möjligheter till att utföra lite sportigare aktiviteter och upplevelser som klättring, gokart, disc-golf, bowling och mycket mer!

Det finns även en mängd olika guidade turer att ta i Stockholm, som låter er se så mycket som möjligt. En del av dem med särskilda teman.

Mat och dryck

Mat och dryck är alltid trevligt och särskilt om man är hungrig. I Alvesta finns det gott om restauranger så väl som att det finns caféer och bagerier. Du hittar internationell mat, från hela världen så väl som restauranger som serverar mat lagad av lokala råvaror.

Om asiatiskt är din grej, testa Avesta sushi, där det serveras både sushi och övrig asiatisk mat. På Bjurfors Hotell & Konferens, så finns det inte bara boende utan även god mat. En trevlig kvarterskrog hittar du i Burning Duck och vill du äta italienskt ska du besöka Känn dig som hemma! som även har libanesiskt. Lokala råvaror, lokala förmågor inom musik och lokala leverantörer är vad restaurangen En Lokal har. Utöver dessa finns det flera till bra restauranger, samt att det även finns snabbmat samt pizzerior.

Fika är alltid trevligt och i Avesta finns det flera caféer och bagerier att besöka. Bland annat har du Avesta Wiener-condis, Café Gamla Färghandeln, Café la Rosé, Carl Jularbo Museum & café, Konditori Stinsen samt flera därtill. Om du har möjlighet, så bege dig även till Norberg, som ligger utanför Avesta. Här finns det nämligen ett café, som är vida känt, nämligen Elsa Andersons konditori, som startade den 7 maj, 1916. Detta konditori brann ner 2015, men öppnade upp igen 2017. Undertecknad kan gå i god för att här kan man njuta av en fika som är helt himmelsk!

Om du är sugen på att ta en öl, en drink eller ett glas vin, så kan du göra det på O’Learys Bar & Restaurant Avesta, The Kings Arms – Avesta eller på någon av restaurangerna.

Avestas historia

Avesta har sitt namn efter byn Åvsta, eller Aghastadhum som det hette under 1300-talet. Denna by hade laxfiske, vid nuvarande Avesta, som under 1600 talet kallades Åffwestafors.

Avesta har inte en så lång förhistoria direkt, utan det är känt som platsen där det fanns ett kopparbruk, som 1636 flyttades från Säter till en bättre plats som låg vid Avestaforsen. Detta kopparverk var tidvis Europas största. Den som tog initiativet att det skulle byggas var ursprungligen holländaren Govert Silentz, men redan 1642 övertogs det av myntmästaren Marcus Kock. Han valde att flytta myntverket från Säter även det till Avesta. Mellan 1644 och 1831 stod detta myntverk för i stort sett all prägling av kopparmynt i Sverige. Staten tog dock detta verk 1667 men frigav det, men drog in det igen 1686. Mellan 1700-1777 så arrenderade Kopparbergslaget detta verk. Sedan köptes det av Stora Kopparberg.

1641 så hade detta lilla samhälle som idag är Avesta fått stadsrättigheter under Falu stad och utvecklingen blomstrade.  Dock kom det en massa kritik och konkurrens från städer i närheten, så privilegierna drogs in 1668. Avesta kom då att drabbas av befolkningsminskning.

1803 drabbades Avesta av en förödande brand vilket bidrog till att minska koppartillverkningen och 1832 kom det ytterligare en brand, som då förstörde hela bruket och större delen av samhället. Då valde man att flytta på kopparmyntstillverkningen. Nya industriella verksamheter etablerades i det gamla kopparverkets ställe

Man började anlägga ett järnverk under 1874 och Avesta Jernverks AB bildades 1883. Befolkningen började åter att stiga och 1919 blev orten åter igen en stad. Nu kom det ännu fler industrier som valde att etablera sig här.

I Avesta finns det ett område som heter Gamla Byn, och det var i detta område som Avesta byggdes upp på 1600-talet enligt en rutnätsplan. Det finns idag kvar ett par hus från 1600-talet, men de flesta brann ner under branden 1803. Man byggde upp Gamla Byn på nytt efter detta och från den tiden finns det flera välbevarade timmerhus.