Boka hotell i Borås

Välja hotell i Borås

Borås är en stad i Västra Götaland som många känner till tack vare sina knallar, textil, handel och Pinocchio. Borås är dock mer än så, då det finns många sevärdheter och aktiviteter att ägna sig åt. Du som vill stanna här ett par dagar och ska välja hotell i Borås har flera olika alternativ.

Bland de hotell som finns i Borås hittar du bland annat Quality Hotel Grand Borås, Best Western, Scandic Plaza och Hotell Sköna nätter. Du kan även välja hotell som ligger en bit utanför stadskärnan, så som Brosäter B&B, Två Skyttlar och Skotteksgården. Dock är det så att om du vill se och uppleva Borås stad så är ett hotell mitt i city att rekommendera.  Det finns ju flera av dem att välja på. Har du tänkt att göra något särskilt när du besöker Borås så är det en god idé att välja ett hotell nära just denna sevärdhet eller aktivitet.

 

 

 

 

Välj bland mer än 10 hotell i Borås

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Borås

  • Comfort Hotel Jazz
  • Scandic Plaza Borås
  • Hotell Sköna Nätter – Sweden Hotels
  • Quality Hotel Grand Borås
  • Best Western Hotell Borås

Var ska jag bo?

I Borås finns det dels flera stadsdelar samt att det finns flera orter utanför som hör till staden. De allra flesta hotell finns i de centrala delarna av staden, men det finns ett par alternativ även utanför. Till exempel finns det boende i Dalsjöfors, om du vill bo utanför staden. Du har även nära till Landvetter, där flyget går ifrån. Välj den del av Borås som passar dig och det du ska göra helt enkelt. Även om det finns flera stadsdelar i Borås, så saknar de hotell. Men det är inte fel att besöka de olika delarna ändå.

Ta sig till och runt i Borås

Borås är knutpunkt för fyra riksvägar, bland annat motorvägen mellan Göteborg och Stockholm. Närheten till Göteborg Landvetter Airport och flertalet järnvägsförbindelser är en del av Borås goda läge. Du kan därmed ta dig till Borås via flyg. Från flygplatsen tar du dig smidigt med Borås Flygtransfer eller via buss eller taxi. Swebus, linje 830 trafikerar Landvetter-Borås 10–12 gånger dagligen med direktbussar som tar ca 30 minuter.

Med tåg eller buss går det också bra att resa till Borås. Borås resecentrum dit såväl bussar som tåg anländer ligger centralt beläget i staden med gångavstånd till det mesta.

Du kan även åka egen bil, då du har fyra riksvägar, 40, 41, 42 och 27 att välja mellan.

När du väl är i Borås och vill ta dig runt, så har du stadsbussarna att använda dig av. Det finns en busstation, kallad Södra Torget, som kan ta dig runt hela Borås med sina olika bussar. Du som vill åka till Knalleland kan hoppa på tåget mot Herrljunga, då första anhalten är just Knalleland. Sedan är det promenadavstånd till mycket i Borås, samt att det så klart även går bra att cykla.

Sevärdheter och upplevelser

Borås är en stad där det finns en hel del sevärdheter och aktiviteter. Det många förknippar med denna stad är säkerligen shopping. Det går utmärkt att dels shoppa i centrum där det finns många olika butiker, samlade runt stora torget, samt runt om. Du kan även bege dig till ett område som ligger utanför den centrala delen till Knalleland. Namnet syftar på alla de knallar som en gång i tiden verkade i denna stad. Knalleland har växt sig allt större genom åren och här finns det många butiker samlade. Dels finns det två stora byggnader som båda har en mängd butiker, samt att det även finns flera fristående affärer och butiker.

Borås Djurpark är en annan sak som du kan besöka och som säkert många har hört talas om. Denna djurpark grundades redan 1962 av Sigvard Berggren tillsammans med Borås Kommun. Här finns det cirka 40 hektar med vildmark, djuranläggningar, promenadvägar, lekplatser, caféer, restauranger, samt så klart en massa vilda djur!

Borås har flera olika museer, så som Borås Konstmuseum, Borås Museum, Textilmuseet samt flera andra! Just textil är en annan sak Borås är mycket känt för. Utöver museet så finns här även textilhögskolan och Textile Fashion Center. Dessutom är Borås basen för en mängd kända postorderföretag.

Navet är ett annat populärt ställe att beska för både unga och gamla. Här är det teknik, fysik och kemi, blandat med experiment och utställningar.

Vi nämnde ju kort Pinocchio i början, men det är inte den enda staty som finns i Borås. Det finns många skulpturer och gatukonst här. Dels har du ju då som sagt Pinocchio, som egentligen heter Walking to Borås. Denna staty är hela nio meter hög och gjuten i brons. Den är placerad i cirkulationsplatsen i södra ändan av Allégatan. Stadskärnan är fylld av ett hundratal skulpturer, installationer och gigantiska muralmålningar. Du kan gå en guidad tur för att se en del av dessa.

Om du är i Borås under sommaren se till att vara där en torsdag. Då är det Sommartorsdag och det innebär att det är festligheter. Detta sker varje sommar och är sju torsdagar på raken. Då kommer en huvudartist på scenen på stora torget samt ett dansband i Stadsparken

Mat och dryck

I Borås är det enkelt att både äta och dricka gott. Det finns flera restauranger, caféer, barer och pubar här.  Det gör att det finns mycket gott att välja på. Ett tips är Viskan café och vinbar, som är ett ställe dit många går och det är ofta fullsatt. De är både café och lunchställe samt att de har en vinbar, fylld med många spännande viner. Strax intill hittar du restaurangen Vinci, som bjuder på italiensk lyx! Sommartid är det trevligt att sitta på deras uteservering. En annan italiensk restaurang är Sapori, som har sju olika pastarätter varje dag.

Du som gillar grekiskt ska inte missa Oliven. De har en meny som är grekisk och medelhavsinfluerad. Du som hellre äter spanskt, kan besöka La Copita som har tapas och en av de mysigaste restaurangmiljöerna!

Franskt kan du äta på Cyrano och de är även kända för sina provencalska pizzor bakade i vedeldad ugn. Gillar du thaimat, så har du Thai Silk, samt en mängd andra olika thairestauranger.

Hells Burger är ett annat ställe som är värt ett besök. De har även en annorlunda miljö.

Du som bara vill fika eller dricka kaffe har även du flera olika alternativ. Dels har du Café Orion, med anor från 1930-talet eller så tar du dig till Café Bakgården. De har dels luncher, men även goda kakor och bullar!

Om du vill gå ut på kvällen i Borås, har du flera alternativ. Det finns flera pubar och barer att stanna till vid, så väl som flera nattklubbar. Du kan ta en öl på Bishop Arms, en drink på Pitchers, samt dansa loss på X&Y eller Viva. Grand Hotell har även de nattklubb, och under sommarens torsdagskvällar är det hit huvudartisten beger sig för att uppträda en gång till!

Borås historia

Staden Borås grundades av kung Gustav II Adolf år 1621 och redan då hade handeln en stor betydelse. Under 1500-talet fanns det bönder som så att säga drygade ut sin försörjning genom att sälja olika saker som hantverk, smide och träslöjd. De tog sig runt om i landet, och sålde dessa saker och dessa personer kallades för knallar. Knallen kom att bli ett begrepp som än idag präglar staden.

Det kom en lag på 1600-talet som sa att all handel måste ske inom en stads egna gränser. Detta eftersom att man ville ta upp tull på varor och att staten skulle få en del av handelns inkomster.

Bygdens handelsmän kom då och då i slagsmål med representanter för de närmaste städerna och ibland blev de till och med anmälda till myndigheterna för att de utövade sin verksamhet. De fock snart nog och på våren 1620, begav sig ett antal representanter för att avlägga besök hos kungen och framföra klagomål på hur illa de blev behandlade av städerna nära dem. De bad även om att få fortsätta med sin traditionella handel. Kungen ville dock inte detta utan ställde istället ett ultimatum att de senast midsommar samma år skulle avsluta all handelsverksamhet. Om de ville fortsätta måste de i så fall bilda en stad. Bönderna bestämde då att grunda en egen stad, då vi en kyrkby som kallades Torpa, som är den kyrka som idag heter Carolikyrkan. Denna kyrka är för övrigt den äldst bevarade byggnaden i Borås historia. Sommaren efter så begav man sig till kungen för att be om att få stadsprivilegier. Kungen var dock inte anträffbar då han var i Tyskland för att lära känna Maria Eleonora av Brandenburg inför ett eventuellt äktenskap.

Så småningom fick man ändå sina stadsprivilegier, som var unika i sitt slag. De gav Boråsarna rätt att handla var de ville, under förutsättning att de förtullat varorna i Borås.

Borås expanderade och handeln förenades med textilnäringen. Söder om Borås blev förläggarverksamheten till och storbönder levererade ull från fåren till kvinnor i bygden, som tillverkade garn samt vävde tyg som sedan levererades tillbaka till storbönderna. Sven Erikson, var en känd profil som 1834 startade landets första mekaniska väveri, senare under 1858 etablerades det första väveriet i Borås. Textilindustrin gjorde att Borås blev en av Sveriges mest expansiva städer under mitten av 1950-talet. Textil och konfektion sysselsatte två tredjedelar av Borås industriarbetare, ända fram till 1960-talet. Sen kom en kris och Borås tvingades att utvecklas inom andra områden.

Borås har en respekterad ställning idag som en handelsstad. Dom mest kända postorderfirmorna ligger i Borås. Här finns även huvudkontor för många svenska agenturer och affärskedjor i konfektionsbranschen.