Boka hotell i centrala Göteborg

Välja hotell i centrala Göteborg

Göteborg, Sveriges framsida, lilla London, eller nya Amsterdam, kärt barn har många namn är en stad på västkusten. Denna stad är även Sveriges näst största. Funderar du på att välja hotell i centrala Göteborg, så finns det gott om alternativ att välja mellan. Passa även på att utforska allt det som denna stad har att erbjuda när det gäller sevärdheter, upplevelser, aktiviteter och så klart god mat och dryck.

Det finns olika boendealternativ att välja på i Göteborg. Är det i de centrala delarna du vill bo, så är det inte fel att satsa på Avenyn, eller Heden.

Ett bra hotell på Avenyn är till exempel Elite Park Avenue. Andra bra hotell i centrala Göteborg är Hotel Flora, Scandic Rubinen, Hotel Poseidon, Hotel Vasa och Hotel Allén, bara för att nämna några.

Du bör tänka på vad det är du vill se och vad det är du ska göra, när du letar efter ett hotell. Du kanske har flera aktiviteter inplanerade och då kan det vara skönt att ha sitt boende nära detta.

När du ska boka ditt hotell i centrala Göteborg så kan du göra det via hotellet sida direkt eller så kan du gå via en bokningssajt på nätet om du föredrar det.

 

 lj bland mer än 100 hotell i centrala Göteborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i centrala Göteborg

  • Hotel Poseidon
  • Radisson Blue Riverside Hotel
  • Spar Hotel Gårda
  • Quality Hotel Panaroma
  • Best Western Plus Hotel Mektagonen

Var ska jag bo?

Göteborg har flera olika stadsdelar, samt en skärgård. Det finns 21 stadsdelar att välja på, men är det främst centrala Göteborg som gäller för din del så är det kring Avenyn och Heden du bör hålla dig. Avenyn, eller Kungsportsavenyn som den heter egentligen är så centralt som du kan komma. Det är en bred paradgata som ligger mitt i Göteborg. Bor du här har du nära till det mesta. Heden är ett alternativ, en bit från Avenyn, men fortfarande centralt. Inom detta område finns bland annat Liseberg, Ullevi, Botaniska trädgården och Haga. Du hittar även Universeum och Göteborgs konstmuseum här.

Ta sig till och runt i Stockholm

Ta sig till Stockholm går att göra på en mängd olika sätt. Det går att åka buss eller tåg hit från de allra flesta städer. Föredrar du att flyga så går det bra det med. De stora flygplatserna i Stockholm är Stockholm Arlanda Airport och Stockholm Bromma Airport. Från flygplatsen in till centrala Stockholm kan du ta dig med en flygbuss.

När du väl befinner dig i Stockholm och vill ta dig runt, så finns det flera olika alternativ. Du kan hyra bil, om du föredrar att ta dig fram på egen hand. Annars har du tunnelbanan, som kan ta dig till de allra flesta platser i staden, eftersom tunnelbanenätet är omfattande. Det går även att åka ovan jord, med en buss. De kan ta dig till platser i city, så väl som utanför stadens mitt.

Det går att köpa månadskort, dygnskort, tredygnskort så väl som kuponger för dina resor med buss och tunnelbana. Bor du mitt i Stockholm går det att ta dig till de allra flesta platser genom att gå, eller cykla. Det finns hyrcyklar lite varstans i stan, som du kan låna och ställa i närmsta ställ, som tillhör samma uthyrare.

Sevärdheter och upplevelser

I Göteborg finns det mycket att se och göra. Vill du hålla dig centralt, så har du Liseberg som vi nämnde ligger nära Heden. Det är en nöjespark, som har öppet på sommaren, men de har även öppet vissa andra perioder, som under halloween och jul till exempel.

Mitt emot Liseberg har du Universeum. Det är ett stort vetenskapscenter med hela sju våningar att upptäcka. Det gör att du kan vandra runt i regnskogsmiljö, se på olika havsdjur i stora akvarium, utföra experiment, lära dig mer om rymden och även se på olika sorters utställningar.

I centrala Göteborg hittar du även sightseeingturer med den berömda båten Paddan. Åk med och få veta mer om Göteborgs historia genom guiden som åker med.

Haga som vi sa ligger nära Heden, är en stadsdel som är mysig att promenera i, eller för att sätta sig och fika. Det finns även många små butiker här att kika i.

Om du befinner dig i Göteborg så ska du dock inte begränsa dig till att bara stanna i de centrala delarna. Det finns så mycket att se och göra runt om i hela staden och tack vare spårvagnarna och bussarna så är det lätt att ta sig runt.

Du bör till exempel inte missa alla museer som finns i staden. Du har till exempel Göteborgs Stadsmuseum, Naturhistoriska museet, Sjöfartsmuseet, Konstmuseet, Göteborgs Maritima museum, Volvo museum, samt flera andra.

Göteborg har även en egen skärgård och stannar du centralt missar du den! Ta spårvagnen ut till färjan, och åk sedan på samma biljett ut till en av öarna, det är det värt!

Det är inte fel att passa på att köpa ett Göteborg City Card, om du ska vara i stan flera dagar. Detta kort ger dig nämligen fri entré till Liseberg, Universeum, fria resor med spårvagn, buss, Paddan och färjan till skärgården samt fri entré till flera av museerna.

 

Mat och dryck

Göteborg har ett riktigt stort utbud när det kommer till mat och dryck, och det både i centrala Göteborg och övriga delar av staden. Då det är en västkustad, så är det inte fel att testa på utbudet av fisk och skaldjur. Du har flera hamnkrogar med fin utsikt, om du är villig att bege dig utanför det centrala Göteborg.

Om du vill äta i centrala Göteborg, så finns det gott om restauranger både på Avenyn, och ner mot Heden. Du har till exempelvis den grekiska restaurangen Athena, eller den italienska Ristorante Fontana di Trevi. Andra trevliga matställen är Restaurang Bryggeriet Avenyn, El Toro Bravo, Hard Rock Café, The Barn, samt flera till. Du kan ta en promenad längs med avenyn och då ser du ett stort utbud av matställen samt flera pubar och barer.

Göteborg har även flera restauranger med stjärna i Guide Michelin, som 28 +, Sjömagasinet och Upper House bland annat.

Sedan så finns det gott om mat från hela världen i denna stad, det är indiskt, asiatiskt, grekiskt, persiskt, turkiskt och mycket mer!

Om det hellre är en fika du är ute efter, så finns det även gott om caféer, fik och konditorer. Det både på Avenyn, Heden, Haga och på andra platser i Göteborg.

Ibland så är det ju så att man inte vill äta middag, utan bara gå ut och ta ett glas vin eller en öl. Det fungerar utmärkt att göra i centrala Göteborg. På Avenyn finns till exempel O’learys, så väl som Bishop arms till exempel. Vill du gå på vinbar, besök gärna Barrique, som även serverar smårätter och ostar.

När man pratar dryck och Göteborg så bör öl nämnas, det finns flera ölpubar så väl som mikrobryggerier i denna stad. Missa inte att besöka Brewer Beer Bar, Haket Pub och Ölhallen 7:an.

Centrala Göteborgs historia

När man talar om Göteborgs historia, så får man ta hela stadens historia, då det centrala Göteborg inte har en egen så att säga. I området som nu är Göteborg har det i flera tusen år bott människor och det har hittats mycket fynd från stenåldern så väl som från bronsåldern.

Göteborg grundades år 1621 av Gustaf II Adolf dock fanns det en stad, på 1400-talet som kallades för Nya Lödöse som låg där Gamlestaden ligger idag.

Kungsportsavenyn, som är centrala Göteborg idag, är tidigast omtalad i stadsfullmäktiges handlingar den 22 april 1865. Då skrev man att en bred gata eller aveny, skulle anläggas i fortsättning av den allé som fanns. Gatan var från början tänkt att i korsningen Avenyen-Engelbrektsgatan, dras snett ner mot nuvarande Södra Vägen. Första butiken att öppna på Avenyn var en speceriaffär och det år 1914.

1607 tog Karl IX, att anlägga staden Göteborg. Hans staty, på sin häst Kopparmärra, finns att se idag vid Kungsportsplatsen. Staden kungen ville anlägga detta år, låg vid nuvarande Färjestaden på Hisingen.  Det tog dock inte många år innan den 1611 kom att förstöras av danskarna, som brände ner den. Åtta år efter det bestämde Gustaf II Adolf att ”Här ska staden ligga” och pekade på marken i dagens Göteborg.

Göteborg som vi har idag, byggdes upp under 1600-talet av holländare och de kallade staden för nya Amsterdam. Det är tack vare holländarna som Göteborg idag har flera kanaler och träd som klippts på holländskt sätt.

Göteborg kom att bli en storstad under 1700-talet och hamnen fick en stor betydelse. Den växte sig stor tack vare Ostindiska kompaniet och det gjorde att Göteborg blev en handels- och sjöfartsstad.

I slutet av 1700-talet var det många bränder i staden och det gjorde att många trähus försvann och man bestämde att man bara fick bygga hus i sten inom vallgraven. Nu kom Avenyn, samt Vasastaden och Lorensberg till. Århundradet efter, under 1800-talet kom industrierna samt handelshusen att växa sig större.

När vi kom in på 1900-talet så kom Göteborg att växa sig ännu större och fick fler stadsdelar. Bland annat blev Hisingen en del av Göteborg. Man byggde bland annat Göta Älvbron och Älvsborgsbron. Under 1900-talet var det även en mängd landmärken som uppkom, så som Röhsska museet, Lorensbergsteatern, Botaniska trädgården och Liseberg.