Boka hotell i Enköping

Välja hotell i Enköping

Enköping ligger i Uppland och i Uppsala län. Denna stad är känd för sina parker och kallas ibland just för Parkernas stad. Om du funderar på att välja hotell i Enköping så har du gott om olika alternativ. Det finns inte bara hotell, utan även vandrarhem, b&b och camping.

När det kommer till hotell så har du bland annat Best Western Hotel Park Astoria, Kompassen, Oxelbacka cottage, Enecopia Bed & Breakfast samt Haga slott. Dessa hotell är placerade från hjärtat i Enköping till upp mot 5 km från stadens kärna.

Om du vill campa så kan du välja att bo på Nordic Camping Bredsand, sedan finns det flera andra campingplatser i närheten av staden.

När du ska boka ditt boende, så boka utifrån vad det är du har tänkt se och göra i Enköping. Staden har många sevärdheter så väl som att det finns saker att göra även utanför.

Välj bland mer än 10 hotell i Enköping

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Enköping

  • Best Western Hotel Park Astoria
  • Kompassen
  • Enecopia Bed & Breakfast
  • Svedängs Rum & Frukost
  • Övergrans Jordbruk

Var ska jag bo?

Många hotell är placerade i centrala Enköping, men det finns även bra boenden ett par km utanför kärnan. Det som är bra med denna stad är att det är ett perfekt val för att ha som utgångspunkt om du tänker dig att utforska Mälaren. Missa inte Mälarskärgården eller Mälardalen där det finns allt från stugor till vandrarhem till lite flottare alternativ. Välj det boendealternativ som passar dig bäst och välj utifrån vad det är du har tänkt att göra och se i denna stad.

Ta sig till och runt i Enköping

Om du vill ta flyget till Enköping så har de ingen egen flygplats utan du får ta dig till Stockholm-Västerås flygplats eller Arlanda Stockholm och sedan vidare med buss, tåg eller bil. Det går så klart att åka till Enköping direkt via egen bil, eller med en hyrbil. Du kan också välja att ta tåget eller ta bussen till denna stad.  Tåg från Stockholm tar 40 minuter och 20 minuter från Västerås.

När du väl är i staden går det utmärkt att åka buss. Du kan åka kollektivt med de gula bussarna som drivs av UL. Du kan resa både i staden Enköping, mellan orter i kommunen och till närliggande städer. Det går även bra att åka egen bil, eller åka taxi. Inom staden går det även utmärkt att ta sig fram till fots eller varför inte cykla?

Sevärdheter och upplevelser

När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Enköping så har du en del att välja mellan. Utöver själva staden så finns det även mycket att se i närliggande orter. Enköping har en gammal historia som går tillbaka till vikingatiden. Enköping har ett perfekt läge och det finns 38 andra städer inom en 12 mils radie. I Enköping finns det en mängd vackra parker, hela 24 stycken och det är en av alla saker som staden är känd för. Mitt i stan, på åsen, så ligger Vårfrukyrka, som är en stenkyrka från 1100-talet. Det finns även runstenar, vid bland annat Afzeliiplan och i Skolparken. På Enköpings museum hittar du utställningar om Enköpings historia och forntiden.

När du är i Enköping så kan du även bege dig till Grillby, som är en gammal ort. som växt från att vara ett järnvägssamhälle till ett större samhälle, Missa inte heller Fjärdhundra, som har flera naturreservat och mycket skog. Du kan även åka till Lillkyrka, Hummelsta, Skolsta och flera andra orter nära Enköping. Det är inte fel att utforska områden som finns utanför staden, då även de har mycket ett erbjuda.

Några mil utanför Enköping finns det kungliga Ekolsunds Slott i vacker gustaviansk stil. Strax utanför Enköping har du Grönsöö Slott där det finns utställningar och du kan ta del av slottets samling av möbler. Missa inte heller Enköpings hamn och Hamnmagasinen, ett par magasinsbyggnader intill vattnet som gjorts om till konsthantverksbodar och restauranger där du kan äta lokala delikatesser. Ta gärna även en tur till Boglösa, det runstenstätaste området i Uppland, där det finns både runstenar och stenristningar att utforska.

Missa inte heller att det finns flera museer att besöka så väl som slott, kyrkor och mycket mer. Det finns även trevliga hembygdsparker och mycket mer. Sedan är det så att det finns gott om natur och även flera vandringsleder om du vill ha en aktiv semester.

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck i Enköping så är det en stor variation. Det finns gott om restauranger, caféer och barer. Det är många som satsar på närproducerad mat och lokala råvaror. I centrala staden finns det gemytliga caféer, mysiga lunchställen, restauranger för alla smaker och med mat från hela världen. Det finns även engelska pubar, tapas, sportbar och sushi! Det gör att du hittar det mesta i denna stad, vad du än må vara sugen på!

På landsbygden finns det gott om närproducerade varor så som lokal ost, honung, kött, charkuterier, fika och mycket mer. Det finns flera gårdsbutiker där du kan handla med dig hem en massa goda saker. Det går även bra att stanna till och äta på plats om du föredrar det så klart.

När det kommer till restauranger så har du bland annat All in, som är både restaurang, bar och nattklubb. Du har även Asian Wook, Astas vedugn och Bistrot Bombance, som serverar mat från det franska köket. Du som vill ha spanska smaker kan äta på Caliente Tapas bar. Dessutom finns det flera alternativ till att välja mellan och det finns även flera snabbmatsrestauranger om du bara vill ha något enkelt. Du hittar helt enkelt det mesta du kan tänkas vara sugen på i denna stad.

När det gäller caféer har du bland annat Alsta trädgårdar, Café Samt, Café Wickmans och Café Gredelin. Det är aldrig fel att njuta av en god kopp kaffe och något smaskigt att äta till det!

Bar och nattliv hittar du på All in som vi redan nämnt, men även på Stattshörnan restaurang och bar, The Players Inn och på The Queen’s Arm.

Enköpings historia

De första spåren av människor i Enköpings kommun är 5 000 år gamla och man har grävt fram boplatser från den gropkeramiska kulturen i kommunens norra delar. Även från bronsåldern finns det tydliga spår i form av hällristningar. Dessa finns i Boglösa, sydost om Enköping som ett av Sveriges största och rikaste hällristningsområden. Även spår av vikingar finns och du kan till exempel se en stor utställning som handlar om vikingarna och Enköpingstraktens förhistoria. Utställningen finns i tre vackra rum i husets källare på Enköpings museum.

Enköping grundades nära Enköpingsåns utlopp i Svingarnsfjärdens innersta hörn, Stadsviken. Man tror att det var en handelsplats så väl som transportled här där människor till slut började bosätta sig. Dock är Enköpings tidigaste historia fortfarande till större delen okänd.

Under medeltiden så område uppfördes 36 sockenkyrkor och kyrkorna i Härkeberga och Härnevi stoltserar med sina praktfulla målningar av Albertus Pictor. Själva staden kom under medeltiden att bli en viktig köpstad eftersom det var där Mälarens vatten mötte Enköpingsåsens forvägar. Ett Franciskanerkloster anlades även under 1275.

Under 1400- och 1500-talet var Enköping en viktig handelsstad och handel bedrev med bland annat Västmanlands och Dalarnas bergslager. Enköpings första skola anlades 1406. Under slutet av 1500-talet kom staden att drabbas hårt av pesten och 1572 drabbades staden av en eldsvåda.

1600-talet var den sista tiden som en viktig handelsstad och det började bli mer vanligt med jordbruk. Under 1700-talet kom även tobaksplanteringen till stånd.

År 1799 så skedde det som kallas för Den stora stadsbranden. Då brann stora delar av den gamla regelbundna trästaden. Efter branden byggdes staden efter en rutnätsplan. Under 1800-talet kom järnvägen till staden och de dominerande näringarna i staden var fram till 1900-talets början handel, hantverk och rotfruktsodling. Karaktärsväxt för staden vad pepparroten. Under början av 1900-talet kom Enköping att bli en expansiv industristad med en rik mekanisk verkstadsindustri. med Bahco som det största och tydligaste exemplet. Hamnen och järnvägen erbjöd viktiga kommunikationer.