Boka hotell i Falun

Välja hotell i Falun

Falun är en tätort i Dalarna som även klassas som ett världsarv. Rätt igenom staden rinner Faluån och delar därmed Falun i två delar. När du ska välja hotell i Falun, så finns det flera olika alternativ. Du har även andra boende så som vandrarhem, bed & breakfast och camping. Är det hotell du är ute efter så har du bland annat First Hotel Grand, som ligger i centrala staden. Du har också Scandic Lugnet, med promenadavstånd in till centrum.

Andra bra hotell är Clarion Collection Hotel Bergmästaren samt flera till. När det kommer till vandrarhem så finns det många bra alternativ. Du har bland annat Falu Fängelse Vandrarhem, STF Hotel Falun, Vandrarhemmet Lindsberg och STF Falun/Hälsinggården Vandrarhem.

Föredrar du bed & breakfast så har du Kopparstugans Bed & Breakfast och Tant Grön Bed & Breakfast. Det går även utmärkt att campa och då har du bland annat Främby Udde Resort/Camping, Nordic Camping Lugnet/Camping och Krusbo Camping. Välj hotell eller annat boende utifrån vad det är du har tänkt se och göra i denna stad.

 lj bland mer än 10 hotell i Falun

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Falun

  • First Hotel Grand Falun
  • Clarion Collecion Hotel Bergmästaren
  • Samuelsdals Pensionat
  • Kopparstugans Bed & Breakfast
  • Hotel Falun

Var ska jag bo?

Falun är som sagt delad i två delar, då Faluån går rakt igenom staden. Sydväst om ån har du Falu koppargruva och på andra sidan ån, nordost, ligger det många fina bostadsområden.

Falu Centrum ligger på åns östra sida. Du kan välja att bo i centrala Falun eller på ena eller andra sidan av ån. Det finns som sagt både hotell, vandrarhem, B&B samt campingar att välja mellan. Så välj den del av staden som passar dig eller välj utifrån vilket hotell det är du vill bo på.

Ta sig till och runt i Falun

Om du vill resa till Falun så går det att göra på flera sätt. Dels kan du välja att ta flyget. Den närmaste flygplatsen är Dala Airport och den finns utanför Borlänge, bara ett par mil från Falun. Direktflyg trafikerar sträckorna Borlänge-Malmö samt Borlänge-Göteborg/Landvetter. Ett annat alternativ är att välja bussen eller tåget. Det går flera tåg och bussar från flera städer i vårt avlånga land. Sedan har du så klart alternativet att ta din egen bil eller åka med en hyrbil.

Väl i Falun så kan du ta dig fram med egen bil, hyrbil eller taxi. Det finns flera bra parkeringar i staden att använda dig av om du behöver. Det finns även busstrafik i form av Dalatrafik. Du kan även ta dig fram med cykel eller genom att promenera. Många sevärdheter i denna stad ligger nära, så det är lätt att ta sig mellan dem till fots eller med cykel.

Sevärdheter och upplevelser

Falun och dess placering i Dalarna gör att det finns gott om sevärdheter och upplevelser. Staden i sig är ett världsarv och det gör att det finns mycket att se som påminner om den tid då det var rikets andra stad. Det finns guidade visningar, utställningar, dramatiseringar och mycket mer. I Världsarvet ingår även de gamla stadsdelarna där du hittar vacker träbebyggelse, vandringsleder, kyrkor och så klart då Falu Gruva. Denna gruva är ett av Sveriges viktigaste industriminnen och man har brutit guld, silver, koppar och andra metaller. Det gjorde att gruvan kallades för Sveriges Skattkista. Falu Gruva är öppet året om och det går att få guidade visningar, så väl som att det finns flera aktiviteter både ovan och under jord. Intill gruvan ligger Världsarvshuset. Där finns det bildspel, filmer, spel, utställningar med mera att kika på.

Nära Falu Gruva har du Ernst Rolfgården. Denna ligger i den välbevarade trästadsdelen Elsborg. Det var här revykungen Ernst Rolf föddes 1891.

I centrala Falun har du Dalarna museum, där det finns utställningar att besöka. Det finns även dräktutställning, dalmåleri, butik, café, restaurang och världens största samling av dalahästar.

Om du tar dig en bit öster om Falun så hittar du Stabergs bergsmansgård. Det är en välbevarad bergsmansgård med en vacker trädgård, samt café och restaurang. På denna gård sker det även en massa skoj som kurser, biodling, skördekvällarm musikkvällar och mycket mer.

När du är i Falun så är det ett måste att bege dig till Sundborn. Det är en by som ligger strax utanför Falun och det var här som Carl Larsson bodde. Det går att besöka hans hem, då kallad Carl Larssongården. I Sundborn har du även bergsmansgården Stora Hyttnäs, Galleri Kvarnen och Sundborns kyrka.

Mellan Falun och Sundborn har du bergsmansgården Sveden. Här ligger den bröllopsstuga som Carl von Linné och Sara Lisa Moraea gifte sig år 1739. Det finns även en tidstypisk trädgård med blommor, läkeväxter och mycket mer.

Sedan har du så klar även en massa att se i övriga Dalarna om du vill så klart.

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck så missa inte att så att säga smaka på södra Dalarna! I detta landskap finns det gott om lokala ostar, öl, mjölk, choklad, knäckebröd, senap, korvar, kött, grönsaker och mycket mer! Det finns flera gårdsbutiker där du kan handla närodlat samt att det även finns flera bryggerier som har visningar och ölprovningar.

Givetvis har Falun även flera trevliga restauranger och caféer där du kan äta och dricka gott. Många av dem satsar på att erbjuda både lokalt och ekologiskt.

När det kommer till restauranger, missa inte Banken Två Rum & Kök. Detta är en fine dining restaurang, men med en ”hemma hos” känsla. Andra trevliga restauranger är Banken Bar & Brasserie, Björkans Pensionat & Restaurang, Blackstone Steakhouse, Bäverhyddans Värdshus, Gastrovagnen köket, Geschwornergården, Pinchos, Rådhuskällaren kök & bar och många fler därtill!

Om det är en fika som lockar så finns det många bra caféer att välja mellan. Du har bland annat Café Bagarstugan, Café Ernst Rolfgården, Café Gjuthuset, Falu Gruva, Café Linnean, Linnés bröllopsstuga, Café REKOmmenderas, Café Vi 3m, Focus Konditori och många fler.

Det finns även ett trevligt bryggeri att besöka. Det heter Villovägens bryggeri och här finns möjligheten att testa öl, få en visning av bryggeriet och även få olika smakupplevelser.

Det finns även så klart trevliga ställen att sätta sig på för att ta en öl, ett glas vin eller drink på.

Missa inte heller att besöka en eller flera gårdsbutiker för att köpa med dig lokala godsaker hem.

Faluns historia

Falun i sig är en mycket gammal stad, som så att säga växte upp kring koppargruvan. Stadens ekonomi har därmed varit mycket beroende av kopparn och det finns belägg för att verksamhet vid gruvan startade redan runt 1000-talet och att man utvann kopparmalm under 700-talet.

Det man inte har hittat är att det ska ha funnits bosättningar lika tidigt. Från början så tillhörde området Torsångs socken. Kopparbergs Kyrka, som förr hette Mariakyrkan uppfördes under senare delen av 1400-talt. När det väl kom en kyrka, så kom även orten att börja formas. Man tror att det redan tidigt fanns marknader i Falun, men en stad kändes inte nödvändig, eftersom man hade sin koppargruva med en egen jurisdiktion.

Kopparutvinningen i Falun kom att under 1500- och 1600-talet vara en faktor som påverkade att Sverige utvecklades till att bli en europeisk stormakt. Detta gjorde att man funderade på om inte en stad på denna plats var nödvändig. I januari 1608 så utfärdade Karl XI privilegier för en stad, men det blev bara ett rådhus som byggdes. Det kom dock nya privilegier 1624 så väl som 1641. Det var då man inrättade en stad, till slut. Borgmästare och rådmän hade dock redan utsetts 1624.

Redan från start var Falun en av Sverige största. Att det tog tid att bli stad berodde på att det varit ett stort motstånd mot detta från bergsmännen, alltså de bergsbrukande bönderna.

I mitten av 1600-talet var Falun rikets andra största stad, efter Stockholm. De hade då runt 6000 invånare. Under 1900-talet blev dock Borlänge större och det gör att Falun är en av få residensstäder som inte är länets största stad.

I slutet av 1600-talet kom det att bli en nedgång för gruvverksamheten. Sedan kom det stora raset 1687 då Stora Stöten bildades och det var slutet på gruvans blomstringstid. Dock fortsatt driften av gruvan i cirka 300 år till. Det var först 1992 som gruvdriften upphörde helt. Idag är gruvan för turister samt tillhör Världsarvet.

Under 1761 brann stora delar av staden ner tack vare två bränder. Man byggde upp staden, men den brann åter igen 1842.

Faluns befolkning minskade stadigt under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Trenden vände när järnvägen kom i mitten av 1800-talet. Det blev en nytändning för industrierna samt att under slutet av 1800-talet kom Falun att utvecklas till att bli även en skol- och administrationsstad.

Runt mitten av 1900-talet så ansåg man att Faluns stadskärna var slitet och att inga byggnader var värda att bevaras. Man ville renovera och förnya staden. Detta ägnade man sig sedan åt i under 20 års tid. Tyvärr innebar det att man rev många av de vackra trähusen och ersatte dem med vanliga 60-tals hus som finns överallt. Under 1970-talet kom man på att dessa inte passade in direkt i staden och försökte rätta till det och det jobbet pågår än idag till viss del.