Boka hotell i Fjällbacka

Välja hotell i Fjällbacka

För många är Fjällbacka synonymt med Camilla Läckbergs böcker, men det har mer än bara fasliga mord i hennes romaner. Ska du välja hotell i Fjällbacka så har du flera bra alternativ. Dels har du hotell, men även värdshus, pensionat, vandrahem, rumsuthyrning och campingar. Beroende på vad det är du ska göra och vad du vill se så kan du välja mellan olika boenden. Du har dels Stora Hotellet Bryggan, som ligger vackert vid vattnet och de har tre restauranger och även konferenscenter. Ett annat alternativ är Väderöarnas Värdshus och Konferens eller så bor du på Fjällbacka Pensionat & Vandrarhem.

Andra bra boendealternativ är Richters konservfabrik, Fjällbacka camping, Badholmens vandrarhem, Villa Evalotta, Fjällbacka Bed & Breakfast och Åsleröd Vandrarhem och Camping. Välj ditt boende utifrån vad det är du vill se och göra. Är det ren semester eller en affärsresa? Det finns boenden som passar båda delar.

Välj bland mer än 20 hotell i Fjällbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Fjällbacka

 

  • Villa Evalotta
  • Stora Hotellet Bryggan
  • Grebbestads Vandrarhem
  • Everts Sjöbod Grebbestad
  • Ramsvik Stugby & Camping

 

Var ska jag bo?

Om det är Fjällbacka du vill besöka så är det just där du ska välja att bo. Dock ligger denna ort i Västra Götaland och du har nära till både Tanumshede och Grebbestad bland annat.

Sedan har du även delar av Bohuslän att välja mellan om du så önskar. Dock har Fjällbacka gott om egna boendealternativ så det fungerar bra att boka boende där.

Ta sig till och runt i Fjällbacka

 

Om du tänker att ta dig till Fjällbacka så finns det flera olika alternativ. Fjällbacka ligger i norra Bohuslän. Man kan säga att det nästan är mitt emellan Göteborg och Oslo, endast några km från E6:an. Det gör att det är enkelt att ta sig hit.

Dels kan du ta egen bil, eller båt, men det går även bra att åka hit med hjälp av buss eller tåg. Om du vill flyga, så är det till Landvetter i Göteborg du får åka till och sedan ta dig vidare ut till Fjällbacka.  På Västtrafiks hemsida hittar du bussar och tåg som tar dig till Fjällbacka.

När du väl befinner dig i Fjällbacka så är det enkelt att ta sig runt. Du kan åka egen bil, taxi eller så kan du välja att promenera eller cykla. Har du ingen egen cykel så går det bra att hyra en.

 

 

Sevärdheter och upplevelser

I Fjällbacka har du ett visst antal sevärdheter och upplevelser. Sedan är en bra utgångspunkt för flera sevärdheter runt omkring. Själva Fjällbacka är ett litet fiskeläge, som är känt för att vara en turistort med gamla anor. Sommartid är en gata vid namn Galärbacken mycket välbesökt. Här finns det gott om affärer och krogar.

Missa inte att det finns en staty av Ingrid Bergman på torget, som nu hr hennes namn för att hedra hennes minne. Det var nämligen så att skådespelerskan Ingrid Bergman ofta kom för att besöka Fjällbacka. Dessutom så bodde hon från 1958 i många somrar på Dannholmen i yttersta skärgården väster om Fjällbacka. Efter hennes död 1982 spreds hennes aska i havet kring ön.

I Fjällbacka har du Nestorsgården, som är Fjällbackas hembygdsmuseum. Du har också guidade rundvandringar att delta i under sommaren.  Det finns flera aktiviteter att sysselsätta sig med i Fjällbacka. Det går att rida islandshästar, åka båt, spela golf och mycket mer.

Mitt i Fjällbacka ligger Vetteberget och genom detta berg går Kungsklyftan. Det kan vara häftigt att få se! Det var här som Ronja Rövardotter red igenom i filmen med samma namn!

Du kan också åka ut till Fjällbackas skärgård och då bland annat Väderöarna. Det finns även guidade båtturer kring dessa öar, samt att du kan vara med om olika sorters fisken om du vill. Dessutom finns det båtar, där du ombord kan få njuta av havets läckerheter, samtidigt som du njuter av de vackra vyerna omkring dig.

När du befinner dig i Fjällbacka så har du även nära till flera andra orter som i sin tur även de har flera sevärdheter. Missa inte att ta dig till Tanumshede, där Viltlycke museum och Tanums hällristningar finns. På detta museum får du en inblick i hur det var på bronsåldern. En av höjdpunkterna är sedan hällristningarna runt om i detta område. Du kan vandra mellan dem på egen hand, eller följa en guide.

Andra saker att se och göra i Fjällbacka och dess närhet är att besöka Väderöarna, eller bege dig till Greby gravfält i Grebbestad. Du har även Hornborgs slottsruin, Älgafallet, Munkkyrkan, samt att runt om finns det flera naturreservat. Så begränsa dig inte bara till att stanna i Fjällbacka, utan ta och upptäck vad som finns runt omkring. Det finns en del att både se och göra.

Mat och dryck

Fjällbacka lever upp framför allt på sommaren. Under lågsäsongen är inte allt öppet, men det finns ändå platser att äta och dricka gott på året om. Bland de restauranger som finns i denna ort har du till exempelvis Stora Hotellet Bryggans egna restauranger att välja mellan, de har tre olika! Du har även Bååthaket, Chang Thai och Väderöarnas Värdshus. Du kan även äta gott på Krabbes krig, Golfkrogen och på Fiskaffärens bakficka. Sedan har du ett café som heter Skafferiet och så en korvkiosk vid namn Ackes korv.

Andra restauranger är Restaurang Matilda, Slajdarns Grill & Bar, Fjällbacka Valö, Everts tapas bar, samt flera därtill.

Du kan även åka till Tanum och runt Grebbestad och Hamburgsund, och äta ute. Här finns bland annat Grebys Fisk & skaldjursrestaurang, Hjalmars Bar & Brygga, Restaurang Telegrafen, Restaurang Q-skär och Tanumstrand.

Sedan kan du så klart även ta dig till andra platser utanför dessa, då du har hela Bohuslän att välja på. Du kan även åka till Göteborg och äta om du känner för det.

Fjällbackas historia

Fjällbacka kom troligen till tack vare att detta var en perfekt plats för fiskare att bo på. Fjällbacka är en tätort som ligger i Tanums kommun, Bohuslän. Mitt i denna ort finns Vettberget, och rätt genom detta berg finner man Kungsklyftan, som tidigare hette Ramneklovan och betydde Korpklyftan. Oscar II besökte Fjällbacka 1886 och då ändrades namnet på klyftan efter denna kung. Namnet Fjällbacka kommer troligen av att det ligger i en backe under fjället, alltså Vetteberget.

Man vet inte när det började bebyggas här, men det finns gamla kartor, daterade 1694 som beskriver Fjällbackas fiskeläge. Från 1600-talet var området från det som idag är Ingrid Bergmans torg fram till Oxnäs bebyggt. Man tror att då fanns även de små fiskelägena Sälvik och Mörhult, som idag är integrerade i Fjällbacka.

Fjällbacka har haft många olika stavningar och benämningar, och det hette från början Fieldbacke, sedan har dessa namn passerat; Fielbacka, Fielle Backe, Fiällebacka fiskeläggie, Fiällbacka, Fjellbacka samt nu då Fjällbacka.

Under de följande seklen växte fiskeläget i samband med sillperioder. År 1742 besökte Pehr Kalm Fjällbacka och han beskrev denna ort som ”ett fiskar näste, der en stor hop fiskare bo”. I området kom det att växa upp sillsalterier och trankokerier.

Det kom att bli en stor sillperiod i Fjällbacka som varade till århundradets slut. Samtidigt expanderade samhället och man byggde en hel del. Bland annat kom en ny stadsdel till, Backen.  På mitten av 1800-talet hade Fjällbacka vuxit sig ännu större och enligt en beskrivning av Axel Emanuel Holmberg så var samhället ”länets lifligaste fiskeläge”. Handel får under denna tid en stor betydelse och Fjällbacka blir ett slags centrum.

Sillen återvänder under 1870-talet och det blir åter en ny sillperiod i Fjällbacka. Nu växte åter igen salterier, sillexport, silloljeindustri och konservfabriker upp här. Det var under denna tid som en konservfabrikör i Fjällbacka uppfann den kryddade skarpsill som fick namnet ansjovis.

Under samma period blomstrade även handelssjöfarten. Sillfisket skapade en bra ekonomisk plattform för många rederier som valde att ha sin bas i Fjällbacka.

Sten kom även det att få en stor betydelse för Fjällbacka. Man inledde blygsam på 1890-talet, men sedan fick både brytning och förädling av sten en klar roll för Fjällbacka från sekelskiftet och fram till 1940-talet.