Boka hotell på Gotland

Välja hotell på Gotland

Gotland är en ö, i Östersjön och ligger cirka 100 km från fastlandet. Gotland är tillsammans med öarna Fårö, Karlsöarna, Gotska Sandön, Östergarnsholm samt ett par öar till dels ett landskap, men även en kommun, ett län och ett stift. Till denna ö kommer det varje år en mängd turister. Gotland även Sveriges kyrkotätaste kommun, med 92 medeltida kyrkor.

Bland hotell och övriga boendealternativ på Gotland så finns det en hel del att välja mellan. Dels finns det gott om alternativ i Visby, men även på resten av ön. Bland annat finns det B&B, vandrarhem, lägenheter, stugor, campingar och så vidare. Bland boendealternativ finns Almedalens Hotell, som ligger på strandpromenaden mitt i Almedalens park, du har även på Donners Hotel, och Clarion Hotel Wisby. Du kan även välja vandrarhem så som Visby Fängelse, Visby Logi och Visby Vandrarhem. Föredrar du att campa så finns det flera bra campingar att välja mellan.

Boka det boende som passar dig och det du vill se och göra. Dock är det nästan ett måste att ta sig runt hela ön, för att upptäcka allt Gotland har ett erbjuda.

Välj bland mer än 300 hotell på Gotland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell på Gotland

  • Best Western Strand Hotel
  • Hejdebo Pensionat & Vandrarhem
  • Hemse Vandrarhem
  • NOVI Resort
  • Snäck Annex

Var ska jag bo?

Då Gotland är en ö, så finns det många olika ställen att välja boende på. Visby är för många det självklara valet, och utgångspunkten för att se resten av ön.

Dock är det fullt möjligt att även bo ute på landsbygden, då det finns många stugor, vandrarhem och privata uthyrare så väl som hotell. Även Fårö, som du åker färja över till har hotell och pensionat.

Bland orter att bo på när du är på Gotland finns bland annat Fårösund, Romakloster, Burgsvik, Lärbro, Kappelshamn, Tingstäde, Ljugarn, Östergarn och många fler.

Ta sig till och runt på Gotland

Det är inte svårt att ta sig till Gotland även om det är en ö. Det går att åka hit, året om och det med färja eller med flyg. Färjan avgår från Oskarshamn och från Nynäshamn.

Det går att ta med sig bilen över på färjan, eller cykel, eller motorcykel. Flyg till Visby går från flera svenska städer. Självklart kan man även ta egen båt.

När du väl är på Gotland och vill ta dig runt, så kan du göra det med egen bil, eller hyra en bil på ön. Det går även bra att cykla, då med egen, eller en hyrcykel.

Det går att hyra både bil och cykel i hamnen så väl som på flygplatsen. Inom Visby stad kan du ta dig fram enkelt genom att promenera. Det går även bussar runt ön, så väl som det går bra att åka taxi.

Sevärdheter och upplevelser

Hela Gotland i sig är som en enda stor sevärdhet. Många som kliver av färjan i hamnen i Visby brukar jämföra det med att komma till ett annat land. Redan i Visby finns det mycket att se och göra. Visby består av en innerstad, innanför en ringmur, som är 3 km lång.  Denna mur har även kvar flera torn, portar och byggnader. Sedan finns den yttre delen av Visby stad. Det allra mesta att titta på och göra är dock innanför murarna. Här finns bland annat medeltida hus, lummiga gränder, ruiner, S:ta Maria domkyrka, Botaniska trädgården, Almedalen, strandpromenaden och mycket mer! Visby är med på världsarvslistan sedan 1995 och är en typisk hansestad. I Visby finns det även flera museer som är värda ett besök, som till exempelvis Gotlands Museum och Fornsalen.

Övriga Gotland har en hel del de med att erbjuda när det kommer till sevärdheter och upplevelser. Strax utanför Visby hittar du till exempelvis Lummelundagrottan. Det är en kartsgrotta i silurkalksten som är 400 miljoner år gammal.

Gotland är även för många synonymt med raukar, alltså stenformationer. De allra mest kända och mäktigaste finns på Langharmmars, som är ett naturreservat. En annan känd rauk är av Hoburgsgubben, i Hoburg som ligger allra längst ner på ön. Står man i en viss vinkel så ser rauken ut som ett manshuvud, eller en gubbe.

Fårö är trevligt att besöka, inte minst för Sudersand, som är en av öns längsta sandstränder. På Fårö finns även det hus Ingemar Berman bodde i.

Andra platser på Gotland som är värt ett besök är Lojsta hed. Där går det små ponnyer, russ, helt fritt på sommaren.

Överallt på ön finns det även en mängd kyrkor, hela 92 medeltida sådana faktiskt, en i varje socken!

Oavsett var du tar dig på denna ö, så finns det något att se. Det är att rekommendera att åka med bilen runt, eller ta cykeln. Bland annat finns även Högklint, lilla och stora Karlsö, Bungemuseet, Folhammar raukområde och Ekstakusten så väl som en massa annat. Missa inte heller att det finns flera olika events att åka på så som Medeltidsveckan eller Stockholmsveckan till exempel.

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck så finns det en del att välja mellan. Det finns gott om restauranger i Visby, så väl som på andra orter. Även caféer, pubar, barer och gårdsbutiker.

I Visby kan du bland annat besöka fiskrestaurangen Bakfickan. Den finns på stora torget. Missa inte heller ett besök på Bolaget som även det ligger på detta torg. En annan bra restaurang är Donners Brasserie. Vill du testa på en medeltidskrog, då ska du ta dig till Kapitelhusgården. Där kan man njuta av medeltida mat och dryck. Munkkällaren är ett annat trevligt alternativ, som är både restaurang och krog. Om du vill äta med en vacker utsikt, så ska du bege dig till Krönet. Denna restaurang ligger på Adelsgatan mitt i Visby.

På norra Gotland, i Bungenäs kalkbrott finns Bungenäs matsal och Kalkadan.

Om du är i Burgsvik, då ska du inte missa Gåsens Lada. Det är där som alla artister i programmet ”Så mycket bättre” samlas och äter sin lunch och middag. Det serveras bra mat och det är även konsertkvällar här ibland.

I Katthammarsvik hittar du ett rökeri, som även är en restaurang. Njut av goda delikatesstallrikar, fisksoppa, rökt fisk, räkor och mycket mer.

På östra Gotland finns Pighuset Tapas & Cava. Den ligger i Ljugarn och erbjuder goda tapas, och svalkande cava att dricka.

Vill du ta en fika på Gotland, så finns det många caféer att välja mellan. I Visby har du bland annat Fiket Österport, Hästgatan H10 och Ka:feit. Missa inte att beställa den gotländska specialiteten saffranspannkaka med salmbärssylt!

Den som bara vill njuta av dryck har flera platser att göra det på. Det finns många uteserveringar, barer och krogar att välja på, dels i Visby men även på övriga Gotland.

Gotlands historia

Gotland har fått sitt namn efter folkslaget gutar och man tror att förleden gut härrör från urgermanskan med betydelsen utgjuta, eller en betäckning för män. Namnet på ön var från början Gutland, eller kutlandi, med runskrift. I latinsk skrift blev det bland annat Gutlandi och på 1300-talet som skrev man det som Gutland. Dagens namn kommer från att man gjorde om tyskans a-omljud.

Under stenåldern så bodde det fiskare och säljägare på denna ö. Man har hittat 9200 år gamla lämningar i en grotta på Stora Karlsö. Man har även hittat en boplats på Ajvide och ett skelett av Stora Bjersmannen, som är mellan 9000 och 7000 år gammal och finns att se på Fornsalen i Visby. Det finns även gott om lämningar från brons- och järnåldern liksom från folkvandringstid. Runt om på ön finns bland annat bronsåldersrösen och skeppssättningar från bronsåldern. Läget som denna ö hade mitt i Östersjön gjorde att det blev en sjöfararnation tidigt.  Under vikingatiden var Gotland ett av norra Europas rikaste områden.

Under 1100-talet kom gutarna att nå ut till flera delar av världen och de hade handel med bland annat tyska Lübeck. Visby växte fram som stad under mitten av 1100-talet och även som handelsplats. Den var från start gutnisk, men blev allt mer tysk, då det var många tyskar som bodde här. De blev medlem i Hansan. Visby ringmur började byggas cirka 1250, som ett skydd mot landsbygden. Konflikten mellan stad och land ledde 1288 till inbördeskrig. Runt slutet av 1200-talet och början av 1300-talet ville den svenska centralmakten att Gotland skulle bli en del av Svea rike.  Man slöt en överenskommelse slöts om att Gotland skulle tillhöra Sverige, men deras inflytande var lågt.

Under 1300-talet blev handeln mindre viktig, då Lübeck tog över. Handelsmonopolet bröts och 1350 kom digerdöden till ön. 1361 skedde ett av Gotlands mest kända händelse, då den danske kungen Valdemar Atterdag landsteg på ön, krossade böndernas här vid ett mycket blodigt slag utanför murarna och intog sedan staden. Visby blev brandskattat. Idag invigs varje års medeltidsvecka med just denna brandskattning.

Det gick nerför för Gotland och i slutet av 1300-talet var det sjörövare som höll till här, de så kallade vitaliebröderna. Gotland erövrades av en mängd olika personer under denna tid.

Vid freden i Brömsebro 1645 kom Gotland att bli svenskt. Danskarna sprängde Wisborgs slott i Visby 1679 och Visby började sakta att försöka återuppbyggas.  Isolering och fattigdom på landsbygden var vanligt under denna tid. Under 1800-talet kom jordbruket att utvecklas och sedan kom även industrialiseringen till en viss del hit.

1900-talet präglades till en början av den ökande industrialiseringen, men så småningom av den allt mer dominerande turismnäringen.