Boka hotell i Grebbestad

Välja hotell i Grebbestad

Grebbestad är en tätort, som ligger i Tanums kommun, Bohuslän. I närheten ligger turistanläggningen Tanumstrand. Du har även nära till Fjällbacka, känd genom Camilla Läckbergs böcker och du har även Tanumshede. Om du tänker att välja hotell i Grebbestad så finns det gott om alternativ. Du har dels flera hotell men det finns även B&B, vandrarhem, stugor och campingar.

Bland alla hotell i Grebbestad så har du Grebys Hotell, som är ett brygghotell placerat precis vid havet. Du har även Tanumstrand, som är ett hotell och spa, precis vid strandkanten. Du kan även välja att bo på campingen Grebbestadfjorden, eller Rosenhill B&B. Du kan också välja att bo i Fjällbacka på Stora Hotellet Bryggan, eller på Villa Evalotta. Du har även Villa Akvarellen i Gerlesborg, Väderöarnas värdshus och konferens på Väderöarna eller Hotell Tanums Gestgifveri i Tanumshede.

Boka det hotell i Grebbestad som passar dig och det du vill se och göra. Är det Grebbestad du vill upptäcka så är ett boende där att rekommendera.

Välj bland mer än 5 hotell i Grebbestad

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Grebbestad

  • Grebbestads Vandrarhem
  • Everts Sjöbod Grebbestad
  • Tanumstrand Stugor
  • Villa Evalotta
  • Stora Hotellet Bryggan

Var ska jag bo?

Du som vill bo på hotell i Grebbestad har ju som sagt flera alternativ. Dock finns det en hel del i närheten av denna ort. Då det ligger i Tanums kommun, så har du även Fjällbacka, Tanumshede, Hamburgsund, Väderöarna, Gerlesborg och Kville.

Välj den ort som passar dig bäst och som har det boendealternativ som funkar för dig.

Ta sig till och runt i Grebbestad

Om du tänker att ta dig till Grebbestad har du flera olika alternativ att välja mellan. Grebbestad ligger i norra Bohuslän. Det är enkelt att ta sig hit.

Om du vill så kan du köra egen bil, eller åka egen båt, men det går även bra att åka buss eller tåg. Om du vill flyga, Så kan du från flera orter i Sverige åka till Landvetter i Göteborg du och sedan ta dig vidare ut till Grebbestad. Det finns både bussar och tåg som tar dig till Grebbestad.

När du väl bor på ett hotell i Grebbestad så är det lätt att ta sig runt. Du kan åka egen bil, välja att åka taxi eller så kan du promenera eller cykla. Det går bra att hyra cykel på flera platser om du inte har en egen.

Sevärdheter och upplevelser

Grebbestad har en hel del när det kommer till sevärdheter och upplevelser. Du har allt från härliga sandstränder till gravfält. Det finns även en stenlabyrint som är fornnordisk. Greby Gravfält är ett måste. Detta är en mytomspunnen gravplats, med 180 synliga gravar, kullar och stenar. Det är den största gravplatsen i Bohuslän. Det ska enligt en legend även liga stupade skotska krigare här.

I Grebbestad har du även Tjurpannans naturreservat. Det har dels öppna hed och hällmarklandskap, men även delar med klippstränder. Det finns även flera badplatser i närheten.

En annan häftig sak att besöka är Munkkyrkan. Det är inte en kyrka i den bemärkelsen, utan det är en naturformation från istiden. Det är en tunnelliknande grotta som är ca 12 meter djup. Vid stranden finns ett klippblock, kallat altarstenen.

Ulmekärr

Utanför Grebbestad finns labyrinten Ulmekärr, troligen från järnåldern.

När du befinner dig i Grebbestad så har du även nära till sevärdheter i Fjällbacka, Tanumshede, Hamburgsund och så vidare. Du bör inte missa Fjällbacka, som är ett vackert fiskeläge. I denna ort hittar du bland annat Ingrid Bergmans torg, där det står en staty av henne. Du har också Nestorsgården, som är Fjällbackas hembygdsmuseum.  I denna ort finns Kungsklyftan, som går rakt igenom Vetteberget. Du kanske känner igen denna bergsskreva från Ronja Rövardotter?

Missa inte heller skärgården som ligger utanför Grebbestad, du har till exempel Väderöarna, utanför Fjällbacka/Hamburgsund.

Det finns guidade båtturer kring öarna i skärgården, samt att du kan vara med om olika sorters fisken om du vill.

Ett besöksmål nära Grebbestad är Viltlycke museum och Tanums hällristningar i Tanumshede. Dels är det ett museum över bronsåldern, dels ett område med hällristningar. Dessa kan du vandra runt och titta på själv eller så kan du gå med i en guidad tur.

Andra saker i närheten av Grebbestad och de andra orterna är bland annat Hornborgs slottsruin, Älgafallet, och flera naturreservat. Det gör att du har en hel del att se och göra om du rör dig i hela Tanums kommun.

Mat och dryck

I Grebbestad finns det allt från små, mysiga caféer till flotta restauranger. Totalt finns det runt 20 olika matställen i hela Grebbestad.

Om du gillar fisk och skaldjur så ska du inte missa Grebys fisk och skaldjursrestaurang. Här får de lokala råvarorna stå i fokus. Restaurangen ligger mitt på Grebbestadsbryggan och skaldjuren är otroligt färska! Det finns dessutom kött och grönsaker och dessa kommer från lokala bönder i närområdet.

M/S Donalada, är skärgårdstur och matupplevelse i ett! Du får äta gott, medan du njuter av den bohuslänska skärgården. Dessutom kan du vara med och fiska!

En annan restaurang är Restaurang Q-skär. Här kan du njuta av svensk och norsk mat. Denna restaurang ligger även den på Grebbestadsbryggan. Vid flera tillfällen under hela året sker dessutom underhållning i form av live musik, oktoberfest, ostronfestival, julbord med mera.

En annan restaurang i toppklass, är Restaurang Telegrafen. Här bjuds på lokalproducerad mat i en anrik byggnad. Förr så var det en telegrafstation i denna lokal, men är nu en mysig restaurang.

Självklart kan du även välja att åka till Fjällbacka, Hamburgsund och Tanumshede för att äta om du vill. Men då det finns många alternativ i Grebbestad, så är det inte ett måste.

Grebbestads historia

Det område som finns kring Grebbestad har sedan lång tid tillbaka varit bebodd. Det finns en mängd fornminnen som visar detta så som gravfält från järnåldern på Greby och Gissleröd och vid Ulmekärr finns både en stenlabyrint och en fornborg. Eftersom mängden av fornlämningar är så stor så antyder det att det kan ha funnits både en jordbruksby så väl som handelsplats här.

Greby Gravfält är ett Bohusläns största forntida gravfält med cirka 200 anläggningar och är från äldre järnålder (500-800 e Kr).

Första gången det som idag heter Grebbestad dyker upp i historiska källor är början av 1600-talet. Då finns spår efter befolkningen i skattelängder och som bosättningsmarkeringar på kartor.

Pehr Kalm besöker Grebbestad i augusti 1742 och noterar detta om orten:

”… är en by belägen i Tanum socken och ned vid stranden av saltsjön. Invånarna äro allesammans fiskare, hade varken åker eller äng utan måste genom fiskande förtjäna sig allt vad de hava av nöden; de må dock tämmligen väl.”

Grebbestad var länge ett fiskeläge, men under 1800-talet så börjar det att ändra karaktär. Det blir ett mer mångsidigt samhälle. Det blir en utveckling med handel, fraktfart och hantverk. Sillen kom åter, och under 1700- och 1800-taket så skeppade man iväg mycket av denna vara. Det växte fram en konservindustri och det gjorde att många fick jobb. Verksamheterna blomstrade på vid sekelskiftet 1900 i Grebbestad och även de orterna i dess omgivningar. Men sillen började svika och det kom att göra att utvecklingen gick åt ett annat håll.

Ansjovis

I Fjällbacka var det framgång med det som kallades Fjellbacka-ansjovis. Det gjorde att andra konservfabrikörer även de ville tillhandahålla kryddade inläggningar av skarpsill. I Grebbestad blev det rapporteringar, år 1887 till landsfiskalen att konservfabrikören Edvard Nilsson installerat en ångmaskin om tre hästkrafter ”för tillverkning och tillslutning av ansjoviskärl”. Detta var ursprunget till den ansjovis vi känner under namnet Grebbestads Hummeransjovis. Numera, heter den Grebbestad Ansjovis Original, och tillverkas hos Abba i Kungshamn.

Namnet Grebbestad betyder Grebys stad. Stad i denna bemärkelse står för båtplats, dvs båtplatsen vid gården Greby. Greby i sin tur kommer av Grjotby, bildat av fornnordiska ordet för sten, stenig mark.

Grebbestad är fortfarande ett levande fiskeläge och det går ut många båtar dagligen för att fiska mestadels kräftor och räkor.  Grebbestad har det mesta, som bank, affär, restauranger och uteserveringar med mera. Sommartid lever orten upp ännu mer då det kommer många turister hit.