Boka hotell i Haninge

Välja hotell i Haninge

Haninge ligger strax söder om Stockholm och är en skärgårdskommun så väl som en förort till Stockholm. Att välja hotell i Haninge kan vara en bra idé då du har nära till en mängd saker, men slipper bo mitt i Stockholm city. Bland de hotell som finns att boka in boende på har du bland annat Quality Hotel Winn som nyligen renoverats. Andra bra alternativ är Häringe slott, Skärgårdshotellet, Nynäs Havsbad, Scandic med flera andra.

Det går även att boka in en natt eller flera på någon av alla campingar som finns i närheten. Det finns även vandrarhem om du föredrar det. När du ska boka ditt boende välj utifrån vad det är du har tänkt att göra, om det är något särskilt du vill se eller om det är en särskild standard på hotellet som är ett måste.

Välj bland mer än 5 hotell i Haninge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Haninge

  • Quality Hotel Winn Haninge
  • Brandbergens Vandrarhem
  • Trollbacken Vandrarhem Hostel
  • Hotel Älvsjö
  • Connect Hotel Stockholm

Var ska jag bo?

De allra flesta hotell här finns i centrala Haninge, men det finns även olika delar av denna ort, som Västerhaninge till exempel. Dessutom finns Utö, som är en ö i skärgården, som även det har ett boende att erbjuda. En del av Haninge är annars Handen, som är en kommundel. Välj det hotell eller boendealternativ som passar dig och dina behov.

Ta sig till och runt i Haninge

Ta sig till Haninge gör du lättast via Stockholm och det går att göra på en mängd olika sätt. Dels kan du åka buss eller tåg hit från de allra flesta städer.

Föredrar du att ta flyget så går det utmärkt. De stora flygplatserna i Stockholm du kan välja mellan är Stockholm Arlanda Airport och Stockholm Bromma Airport. Från flygplatsen in till centrala Stockholm kan du ta dig med en flygbuss. Sedan kan du enkelt ta dig vidare till Haninge med buss, tunnelbana eller taxi.

När du väl befinner dig i Haninge och vill ta dig runt, så finns det flera olika alternativ att välja mellan. Du kan hyra bil, om du föredrar att ta dig fram på egen hand och inte har tagit med dig din egen bil. Annars har du tunnelbanan, som kan ta dig till de allra flesta platser i staden, då tunnelbanenätet är mycket omfattande.

Det går även att åka buss, eller pendeltåg. Du kan vara smart och se till att köpa månadskort, dygnskort, tredygnskort eller kuponger för dina resor med buss och tunnelbana. Det går att ta dig till de allra flesta platser inom Haninge genom att gå, eller cykla. Du kan ta med egen cykel eller hyra en på plats.

Sevärdheter och upplevelser

När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Haninge, så har väl inte denna orten så mycket eget att erbjuda. Det finns dock en del, samt att du har ju även nära till Stockholm City, samt en mängd andra saker i närheten av denna ort. Fördelen med Haninge är ju dess skärgård. Bara det är ju en sevärdhet och upplevelse i sig. Det finns även gott om naturupplevelser och närhet till skog och mark. Dessutom finns det gott om badplatser!

Haninge kommun har med sin skärgård en omfattande arkipelag med flera tusentals öar, holmar, kobbar och skär där några av de större är Björnholmen, Utö, Ornö, Fjärdlång, Muskö, Kymmendö och Huvudskär, samt halvön och naturreservatet Gålö. Sedan får ni inte heller missa Tyresta nationalpark med 55 km vandringsleder genom orörd vildmark. Rudans-, Paradisets- och Tornbergets naturreservat är även de värda ett besök.

I Haninge hittar du även hembygdsmuseer, kulturstigar, Dalarö skeppvraksområde samt Jordbrogravfältet.

I Haninge kan du testa på turridning, på Fors Gård, eller varför inte testa kitesurfing? Det finns även flera sevärdheter i form av byggnader, varav två slott. Det ena är Häringe slott vilket vi redan nämnt att man kan boka boende på. Det andra heter Årsta Slott. Detta slott har guidade visningar samt att det finns gravfält från vikingatiden samt rester efter en medeltida gård. Slottet byggdes av amiralen Claes Hansson Bielkenstierna och hans hustru Barbro Åkesdotter Natt och Dag och det under 1600-talet. Författarinnan Fredrika Bremer har även hon bott på detta slott.  Det finns även gravfält att beskåda, samt att du som sagt har hela Stockholms utbud. Det tar bara cirka 30 minuter att åka till city.

Gillar du att shoppa, eller kanske äta, så har du centrala Handen där det finns ett stort inomhuscentrum med ett sextiotal olika butiker och restauranger

I Stockholm har du bland annat en mängd olika museer, som Vasamuseet, ABBA-museet, Nobelmuseet med flera andra. Missa inte ett besök i Gamla stan heller för den delen. Ett annat måste när du ändå är i området kring Stockholm är att besöka Skansen eller varför inte ta en hel dag på Gröna Lund?

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck i Haninge så finns det faktiskt en hel del att välja på. Det finns flera restauranger i olika prisklasser att välja mellan. Det innebär att du hittar allt från snabbmat, till pizza till mat från hela världen. Krogutbudet har ökat stadigt de senaste åren och det gör att det finns indiskt, upplevelse-diner, hamburgare för finsmakare och mycket mer. Utöver det så finns det så klart även flera caféer och även barer och andra ställen att äta och dricka gott på.

Bland restauranger att äta på i Haninge har du till exempel Vegabaren, Micke’s Fisk, ChopChop och sushistugan. Du har även Aloe, Punk Royale och Det arroganta Svinet. Lite billigare ställen att äta eller fika på är Restaurang Heng King, Pizzeria Oden, Kaffestugan Torpet Orhem och Café FikAnn.

Sedan är det inte så långt in till Stockholm där du har ett ännu större utbud av mat, fika och en mängd goda drycker. Det är även Stockholm city du ska bege dig till om det är så att du är sugen på att gå på nattklubb eller dansställen av olika slag.

Haninges historia

Haninge kommun är en skärgårdskommun så väl som att det även är en förort till Stockholm i Stockholms län. Centralort är Handen som är en del av tätorten Stockholm. När det kommer till historia, så finns det inte så mycket att läsa om Haninges historia på nätet, men desto mer om Handen.

Det man vet är att det har bott en hel del människor i Haninge under bronsåldern. Under många hundra år, från järnålderns början kom de stora Åby- och Jordbrogravfälten att växa fram. Under yngre järnåldern kam man att börja begrava sina döda intill gårdarna istället för på de stora bygdegravfälten i Åby och Jordbro. När medeltiden kom så fanns det ett antal gårdar i Haninge med anor från järnåldern. Det som idag är Handen, var mer eller mindre obebyggd skogsmark.

Det ovanliga ortnamnet Handen är från 1800-talets mitt. En teori kring namnet är att det kommer från ett torpställe med samma namn som låg i ett betydande vägskäl där landsvägen mot söder delades i två riktningar. Den ena riktningen gick mot Dalarö och den andra mot Nynäshamn. I detta vägskäl fanns en vägskylt, som hade formen av en hand.

Det finns även en del historia kring Västerhaninge, bland annat så uppfördes Västerhaninge kyrka på 1200-talet och det första kända belägget av ortnamnet Västerhaninge kom 1314. Även Ribby, Nedersta och Fors är skriftligt kända sedan 1300-talet. Andra ålderdomliga namn är Ormsta, Alvsta och Sotinge.

1350 härjades bygden av digerdöden och det är troligen så att hela området Haninge drabbades. Under 1600-talet brann Västerhaninge kyrka och 1710 härjade pesten och det var många som insjuknade och dog.

Mycket av Haninges historia går samman med Stockholms historia. Runt Stockholm och dess orter har det i flera tusen år funnits bosättningar av olika slag. Stockholm i sig kom redan under medeltiden att bli en stad med eget slott. Birger Jarl var den som grundade Stockholm. 1436 fick Stockholm sina stadsprivilegier och det är även detta år man brukar använda som starten för att Stockholm kom att vara Sveriges huvudstad.