Välja hotell i Härnösand
Härnösand ligger mycket vackert i Ångermanland och här finns det mycket att se och göra. När det kommer till att välja hotell i Härnösand, så är det så att det finns en hel del alternativ och det trots att denna stad är Sveriges minsta residensstad. Det finns dessutom inte bara hotell, utan det finns även andra boendealternativ, så som vandrarhem, bed and breakfast, camping och mycket mer.
Om du är på jakt efter ett bra hotell så har du till exempel First Hotel Stadt Härnösand. Du har också Highway Hotel, Hotell Mitt i Härnösand och Hotell City. Andra bra boendealternativ är Sjögården, Royal Hotell, Naattvikens vandrarhem, Sporthotellet, Villa Sedin Bed & Breakfast och Sälstens Camping. Fördelen med denna stad är att du även har nära till Höga Kusten, om du hellre bor där. Det du ska tänka på när du ska välja hotell är att ta det som passar det du ska göra. Är det en viss sevärdhet som lockar, eller är det standarden som avgör?
Välj bland mer än 10 hotell i Härnösand
Våra topp 5 hotell i Härnösand
- Hotell City
- First Hotel Stadt
- Nattvikens Vandrarhem
- Hotell Royal
- Highway Hotel
Var ska jag bo?
Det finns ett par olika områden Härnösand där du kan välja att bo. De allra flesta hotell ligger dock centralt. Du kan även bo ett par mil utanför som till exempel på Söråkers Herrgård, eller Höga Kusten då som vi redan nämnt.
Det är vad du ska se och göra samt vad det är för standard på ditt boende du vill ha som ska avgöra vad det är du ska välja.
Ta sig till och runt i Stockholm
Ta sig till Stockholm går att göra på en mängd olika sätt. Det går att åka buss eller tåg hit från de allra flesta städer. Föredrar du att flyga så går det bra det med. De stora flygplatserna i Stockholm är Stockholm Arlanda Airport och Stockholm Bromma Airport. Från flygplatsen in till centrala Stockholm kan du ta dig med en flygbuss.
När du väl befinner dig i Stockholm och vill ta dig runt, så finns det flera olika alternativ. Du kan hyra bil, om du föredrar att ta dig fram på egen hand. Annars har du tunnelbanan, som kan ta dig till de allra flesta platser i staden, eftersom tunnelbanenätet är omfattande. Det går även att åka ovan jord, med en buss. De kan ta dig till platser i city, så väl som utanför stadens mitt.
Det går att köpa månadskort, dygnskort, tredygnskort så väl som kuponger för dina resor med buss och tunnelbana. Bor du mitt i Stockholm går det att ta dig till de allra flesta platser genom att gå, eller cykla. Det finns hyrcyklar lite varstans i stan, som du kan låna och ställa i närmsta ställ, som tillhör samma uthyrare.
Sevärdheter och upplevelser
Stockholm är en av de städer som har många olika typer av sevärdheter och upplevelser att erbjuda. Bland annat finns det en mängd olika museer att besöka, så som Abbamuseet, Fotografiska, Nobelmuseet, Nordiska museet med flera till.
Skansen är en annan sevärdhet, som är som ett museum och djurpark i ett. Stockholm har även många vackra byggnader, som Stockholms slott, Stockholms stadshus och Drottningholms slott. Vill ni uppleva lite fart och fläkt och kullerbyttor i magen, så är ett besök på nöjesfältet Gröna Lund ett måste.
Gamla Stan är en stadsdel i Stockholm men även en slags sevärdhet i sig. Det blir som ett levande museum. Det finns en hel del av attraktioner, sevärdheter, restauranger, caféer, barer och shopping här.
Hela stadsdelen har en unik karaktär tack vare sina små hus i gula nyanser och smala vindlande kullerstensgränder. Här finns det även vackra kyrkor så väl som museer och du hittar bland annat Storkyrkan, Nobelmuseet och så klart Kungliga Slottet här.
Det är ett smart drag att köpa ett MyStockholmPass om du ska vara i Stockholm ett par dagar. Detta pass ger dig bland annat tillgång till sightseeing, museer, stadsvandringar och mycket annat. Passet gör att det blir fritt inträde till många av dem.
För er som vill göra något kul tillsammans så finns bland annat O’Learys Event Center. Här går det att bowla, spela äventyrsgolf så väl som att äta gott och se på sport på stora bildskärmar. Ni kan även besöka aktivitetspalatset Ballbreaker med discobowling, simulatorer, och mycket mer.
I Stockholm finns det även möjligheter till att utföra lite sportigare aktiviteter och upplevelser som klättring, gokart, disc-golf, bowling och mycket mer!
Det finns även en mängd olika guidade turer att ta i Stockholm, som låter er se så mycket som möjligt. En del av dem med särskilda teman.
Mat och dryck
Mat och dryck är något de allra flesta vill ha, när de är i en stad. I Härnösand finns det flera bra alternativ när du är lite hungrig eller törstig. Då det är en liten stad kanske det inte är det allra största utbudet, men du kommer inte att gå utan mat, det kan vi garantera. Sedan har du ju även bra ställen runt om på Höga Kusten om inte annat.
När det kommer till restauranger i denna stad så har du bland annat Restaurang Vägg i Vägg, Matbaren Härnösand, Mat & Nostalgi, Restaurang Toppstugan, Hamnkrogen, Sam’s Restaurang, Spjutegardens Gastgiveri och Restaurang Stadt. Det finns även mat från hela världens hörn i form av kinamat, thai mat, eritreansk mat, så väl som pizzerior och hamburgerhak. Det gör att du har olika maträtter att välja mellan.
Är det en fika eller en god kopp kaffe du är ute efter så har du bland annat Kanal Café och restaurang, Tullportens konditori, Café Samba, Wirströms Konditori & Café, samt många fler därtill. Det gör att du kan hitta fina bakverk och gott kaffe.
Om du vill ta en öl eller en drink, så har du bland annat Bittens Rockbar, Tinas Diner, Kajutan kök och bar samt Härnö hantverksöl.
Sedan har du som vi nämnde även ett stort utbud om det är så att du är ute och åker runt om på Höga Kusten.
Härnösands historia
Härnösand är en stad, som Johan III grundade 1585. Den anlades då på fastlandet och på öarna Härnön, Mellanholmen, Kronholmen och Bockholmen. Under 1300-talet var det då att Härnön var en egen socken och 1374 omtalades denna socken i samband med att det var en biskopsvisitation. Detta följe valde att stanna till vid en hamn med namnet Hernösundh. Detta namn tros komma från ordet härn, besläktat med hjärna/hjässa som skulle komma av öns höjder mot havet. Sedan finns det en annan tolkning som säger att detta namn syftar på Vårdkasen som är ett berg som ligger här och som påminner om toppen av ett huvud.
1645 kom Härnösand att bli residensstad och det för Härnösands län. Detta län bestod då av Jämtland, Medelpad och Ångermanland. Staden växte långsamt och i slutet av 1600-talet var det fortfarande i stort sett bara ett slags fiskeläge. Under både 1710 och 1714 drabbades staden av bränder och 1721 kom staden att bli plundrad och bränd igen. 1766 kom det bottniska handelstvånget att upphävas och 1812 erhöll Härnösand full stapelrätt. Efter det började staden att blomstra.
Ett gymnasium hade redan inrättats 1658 och då startade en prästutbildning. Detta gymnasium om att vara det enda i länet fram till 1800-talet. 1772 kom Härnösand att bli ett biskopssäte.
Början av 1800-talet så var denna stad inte så stor och hade bara runt 1700 invånare. Det liknande ännu inte en stad, men det skulle snart ändras. Den fortsatte nämligen att växa sig större bland annat tack vare att det kom varv, sjöfart och banker. 1827 grundade man en sparbank och 1849 komn det en affärsbank. 1885 var Härnösand en av de allra första städerna i Europa att ha elektrisk gatubelysning. 1893 kom järnvägsförbindelsen.
Fram till 1900-talet var den mesta bebyggelsen i trä, som byggts efter Ryssbranden som skedde 1721. Men senare tid så rev man dessa för att ge plats åt byggnader i betong. Idag finns det bara några enstaka kvarter kvar från 1700-talet och 1800-talet och det är bland annat stadsdelen Östanbäcken, ett kvarter mellan Norra Kyrkogatan och Storgatan. Det är även en gård med Westmans-port bredvid Härnö pizzeria vid Bergsgatan, bebyggelsen vid Långgatan samt några fler hus.