Välja hotell i Jönköping
Jönköping är belägen vid Vätterns södra strand och är en stad som kan erbjuda allt du kan önska dig. Denna stad är även en naturlig utgångspunkt för besök till sevärdheter i omgivningen. När man besöker Jönköping kan man välja att bo på ett av de många hotellen som finns i denna stad. Det finns hotell med gammaldags stil, det finns moderna hotell och det finns hotell med spa. Dessutom finns det även hostels och vandrarhem. Du kan också välja att campa, i tält, husvagn eller stuga.
När det gäller hotellen i Jönköping så har du bland annat City Hotel, 2 km från stadskärnan. Du har också Best Western Plus John Bauer Hotel, Vox Hotel, Grand Hotel och Hotel Savoy. Välj det hotel som ligger nära just det du vill se och göra. Du kan välja att bo mitt i city eller en bit utanför staden. Det är vad som fungerar bäst för dig.
Välj bland mer än 30 hotell i Jönköping
Våra topp 5 hotell i Jönköping
- Hotel Savoy
- Familjen Ericssons City Hotel
- Clarion Collection Hotel Victoria
- Villa Björkhagen
- Grand Hotel Jönköping
Var ska jag bo?
När du ska bo i Jönköping så finns det ett par olika delar av staden du kan välja mellan. Ska du utforska själva staden är det bra att bo så centralt som möjligt. Är det så att du är i Jönköping för att gå på Elmiamässan, så finns det hotell nära mässområdet, med gångavstånd till själva mässan. Det finns även ett äventyrsbad i närheten av mässområdet, som är värt att besöka.
Ta sig till och runt i Jönköping
För att ta sig från andra städer till Jönköping så kan du ta flyget. Jönköping Airport har linjetrafik till Arlanda och Frankfurt. Jönköping Airport (JKG) ligger ca 9 km väster om Jönköpings centrum.
Med bil går det också lätt att ta sig till Jönköping. E4:an mellan Helsingborg och Haparanda går igenom staden. Andra större vägar som leder till Jönköping är riksväg 26, 31, 40 och 47.
Tåg är ett annat alternativ och SJ, Västtrafik, och Jönköpings Länstrafik trafikerar Jönköpings Resecentrum i centrala Jönköping invid Vätterns strand. Det finns även bussar, både express, samt regionsbussar. Du har bland annat Swebus Express, Bus 4 You, Nettbuss, Västtrafik och Jönköpings Länstrafik. Det går även att ta båten, då det finns en gästhamn som ligger centralt i Jönköping.
Väl i Jönköping så kan du åka egen bil, taxi, buss, promenera eller cykla
Om du vill resa till Gränna så går det bra med egen bil. Gränna ligger knappt 40 km norr om Jönköping och du tar dig dit via E4:an som går utanför orten samt via riksväg 50/Turistvägen, som går genom orten, och väg 133 som kommer österifrån. Du kan även ta bussen till Gränna, eller båt, då även de har en gästhamn, i anslutning till färjeläget i Gränna.
Är du i Gränna och vill ta dig över till Visingsö, så måste du åka båt. Visingsötrafiken trafikerar färjeleden Gränna-Visingsö året runt. Förbokning av fordon rekommenderas. Du kan även åka över utan bil, och sedan på Visingsö kan du cykla eller åka remmalag, som är en form av häst och vagn.
Kommer du med egen båt finns det en gästhamn i anslutning till färjeläget som ligger på öns östra sida.
Sevärdheter och upplevelser
När det kommer till sevärdheter och upplevelser så har du dels en hel del i Jönköping men staden är även en perfekt utgångspunkt för att se saker i närheten. Du har till exempelvis både Gränna och Visingsö bara ett stenkast bort.
Men först och främst, se dig omkring i Jönköping. Här finns till exempelvis Tändsticksmuseet som är ett fabriksmuseum och ligger i samma lokaler som den första tändsticksfabriken i staden. Det sägs vara det enda av sitt slag i hela världen och du kan få lära dig det mesta om tändstickan.
I Jönköping finns det även flera andra museer som är värda att besöka. Bland annat har du John Bauermuseet, Dag Hammarskjölds födelsehus och Jönköpings läns museum.
Jönköping har även en pampig bro, vid namn Munksjöbron, som är vacker att titta på, främst kvällstid, då den är upplyst. Du ska inte heller missa själva staden, då den är gammal och har många olika lämningar från både stenålder och medeltid.
Elmiamässan är många gånger en anledning till att besökare åker till Jönköping. På Elmiamässan är det varje år olika typer av aktiviteter, dels för företagare men även för privatpersoner. Här finns det varje år en mängd olika mässor som är kul att besöka. Det är allt från lantbruk, till Dreamhack till bilar, husvagnar, hästar och mycket mer.
Om du vill ta dig utanför Jönköping så har du som sagt Gränna, staden med alla polkagrisar och Andrémuseet. Även Gränna är mysig att bara vandra omkring i för att titta på de gamla byggnaderna. I Gränna har du en hamn, med en färja över till Visingsö. Denna ö är ett måste om du är i närheten. Du kan åka remmalag, se gamla ruiner, kyrkor och slott.
Utanför Jönköping har du även Husqvarna, som nästan smält samman med Jönköping. Så de ingår i dag i samma tätort.
Om du gillar att shoppa, så har Jönköping ett eget shoppingcenter, som heter A6, eller numera Asecs. Det invigdes redan 1987 och ligger belägen på norra och södra sidan av motorvägen.
De binds samman med en inbyggd bro. Här finns många olika butiker och företag. Bland annat har du IKEA, Coop, Åhléns, H&M, samt att det även finns flera restauranger och caféer här.
Mat och dryck
centrala Jönköping finns det väldigt många caféer och restauranger så du lär inte gå hungrig när du är i denna stad. Du hittar mat från alla världens hörn. Du har även flera värdshus, gårdsbutiker och bagerier. När det kommer till restauranger i Jönköping så missa inte den som heter Sjön. De har en hel del goda saker på sin meny. En annan är Bryggan, som ligger precis vid Munksjön. Du har även Bauergården, Kock & bar, Restaurang Hemma, Glädje Restaurang & Bar, Annagretas restaurang, samt många fler därtill. Det finns smaker från hela världen., så det är bara välja vad du är sugen på.
I Husqvarna har du KAKel, en mysig restaurang, som är ett guldkorn väl värd att besöka. Åker du till Gränna, så finns det även där flera restauranger och så klart en massa godis, bland annat polkagrisar som är ett måste att köpa med hem.
Om du vill fika i Jönköping så finns det även gott om caféer och konditorier att sätta dig på. Njut av en kopp kaffe och ett gott bakverk. Samma sak gäller om du väljer att besöka Gränna, som har mycket gott att bjuda på när det kommer till kakor och bakelser.
Jönköping har även flera pubar och vinbarer, samt uteställen om du vill ta en öl, ett glas vin eller dansa loss. Det innebär att du kan få en riktigt trevlig utekväll i denna stad.
Jönköpings historia
Jönköping grundades troligen under Magnus Ladulås tid som en centralort för handel och en politisk knutpunkt riktad mot Danmark i söder. Det finns ett dokument, utfärdat av Magnus Ladulås år 1278, och där syns namnet Jönköping för första gången upp i ”in castro Junakøpung”. Dock är orten antagligen betydligt äldre än så. Jönköping var redan tidigt i historien en viktig ort, och en vägknut mellan tre landskap. Det gjorde att det blev en naturlig handelsplats här. Jönköping låg under medeltiden väster om Munksjön, det som idag är den västra stadsdelen.
1283 grundades ett franciskanerkloster, som under 1500-talet byggdes om till ett befäst slott. Under 1400-talet var Jönköping en ganska stor stad, med runt 1000 invånare.
Eftersom att Jönköping var placerat i ett strategiskt läge, så hamnade de ofta i frontlinjen vid krigen mot Danmark. Det gjorde att staden många gånger om utsattes för både förstörelse och bränder. Bland annat brändes och plundrades staden 1567 i det som kallas för Rantzauräden. 1612 skedde det igen, men så var slottet mer förberett och den danska armén retirerade efter ett par dagar. Dock hade staden bränts och kung Gustav II Adolf bestämde att flytta på staden och bygga upp den i öster. Staden fick då sina kungliga privilegier 1614 och 1620.
När Skåne, Halland och Blekinge efter freden i Roskilde 1658 blev svenska förändrades Jönköpings förutsättningar. Stadens militära roll var inte längre viktig och det blev en slags förlust för Jönköping. Dock kompenserades staden med att bli administrativt länscentrum och säte för Göta hovrätt.
Under 1800-talet och industrialiseringens tid kom Jönköping att bli en fabriksstad. Det blev även känt som tändstickornas stad. Befolkningen kom även att öka drastiskt och år 1880 fanns det cirka 16 000 stadsbor. Fram tills detta år var även Jönköping en av de städer som expanderade mest. Göta kanals tillkomst, 1822-1832 gynnade Jönköping med både handel och sjöfart. Hamnen byggdes ut och järnvägen kom.
Tillväxten har efter 1885 varit långsammare men tack vare verkstadsindustrin och viktiga centralortsfunktioner har Jönköping försvarat platsen som en av rikets tio största tätortsregioner.
Den nuvarande tätorten så som den är idag, har uppstått genom att tidigare separata orter har vuxit samman. Jönköping och Husqvarna växte samman redan under 1960-talet. Tio år senare kom även Norrahammar samt samhällena Hovslätt och Lockebo att innefattas i tätorten Jönköping.