Boka hotell i Karlstad

Välja hotell i Karlstad

Karlstad, för många känt för uttrycket Sola skiner alltid i Karlstad är en trevlig stad. Detta uttryck är inte bara vädret man syftar på, utan även att det är en vänlig och glad stad, samt att det var i Karlstad en kvinna känd för sitt soliga humör bodde under 1700-1800-talet.

Karlstad är en stad som är rik på kultur och besöker du denna stad så finns det både teater, opera, konserter och mycket mer att se. Sen så finns det även flera olika museer och ställen med konst.

Om du besöker Karlstad över flera dagar, så är det bra att boka hotell. Det finns många bra boendealternativ i denna stad. Vill du mitt i centrum så kan du till exempel välja Elite Stadshotell, som har ett mycket bra läge. Föredrar du ett enklare alternativ så har du Ibis Karlstad City. Andra bra hotell är First Hotel River C, Scandic, Best Western, Clarion, samt många fler därtill. Du har även vandrarhemsboende i form av Stf Hotel Karlstad. När du ska välja att boka hotell i Karlstad så är det bra att fundera på vad det är du vill se och göra. Ska det vara promenadavstånd till vissa sevärdheter eller är du beredd att använda olika färdmedel för att nå dem?

 lj bland mer än 20 hotell i Karlstad

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Karlstad 

  • Best Western Gustaf Fröding Hotell
  • First Hotel River C
  • Clarion Collection Hotel Plaza
  • Elite Stadshotellet Karlstad
  • Scandic Winn

Var ska jag bo? 

Karlstad flera olika stadsdelar, varav en del av dem är enbart för villaområden så att säga. Det finns allra flest hotell i centrala Karlstad. Sedan är det som så att staden breder ut sig allt mer och införlivar olika orter så att de tillhör själva staden.

Utöver att du kan bo i centrala delar av Karlstad så har du även Kroppkärr, Färjestad, Kasernhöjden, Kvarnberget, Marieberg, Haga och så vidare. Det finns även en skärgård i denna stad! Välj det område som har det du vill se och göra, eller så väljer du ditt boende utifrån vad det är för hotell du vill stanna över på.

 

Ta sig till och runt i Karlstad 

Karlstad Airport erbjuder reguljärflyg från och till Stockholm Arlanda och Frankfurt så du kan enkelt ta dig till denna stad med hjälp av flyget. Det är även enkelt att resa till Karlstad med både tåg och buss från flera andra städer. Dessutom så ligger centralstationen bara ett stenkast från Stora torget som är mitt i stan. Du kan även välja att ta en egen bil till Karlstad.

När du väl är i Karlstad har du flera olika alternativ att ta dig runt. Har du tagit egen bil hit, så har du sex centralt belägna p-hus i Karlstad där du kan parkera.

Det går även utmärkt att åka bil i form av taxi. Andra sätt att ta sig runt i staden är med buss, då det finns stadsbussar som går. Det finns även fina möjligheter att cykla i Karlstad och även runt om i Värmland.

Bland annat så har du Klarälvsbanan som är gamla banvallen mellan Karlstad och Hagfors som numer är 9 mil asfalterad cykelbana. Du kan även välja att promenera så klart i denna vackra stad!

Sevärdheter och upplevelser

Karlstad har en hel del att erbjuda när det kommer till sevärdheter och upplevelser. Dels är det nära till naturen, om du vill ha det, sedan är detta en stad som har ett mycket rikt kulturliv. Det inte minst när det handlar om opera, konst och museer. Mitt i hjärtat av Karlstad ligger till exempel Wemland Opera. Missa inte heller Sandgrund Lars Lerin, som har gått från att vara en anrik dansrestaurang till att vara ett hem för konstnären Lars Lerins målningar. Sandgrund Lars Lerin är numera en konsthall som invigdes i juni 2012. Själva Sandgrund invigdes redan 1960, men var på den tiden en restaurang. På 1970-talet blev stället till ett danspalats, men idag är det alltså konst som gäller.

Vill du gå på museum så ska du inte missa Länsmuseet Värmlands museum. Där finns det flera fasta och tillfälliga utställningar som tar dig med på en resa 10 000 år genom värmländsk historia. Ett annat museum är Brigadmuseum, samt att du har Gamla Fängelset, som är både ett hotell och ett museum.  Du har också Hammarö skärgårdsmuseum.

I Karlstad har det funnits många kända personer genom tiderna och det finns idag statyer eller minnen uppresta över dem, Selma Lagerlöf sitter staty mitt i Karlstad och Nils Ferlin finns norr om stora Torget. Gustav Fröding står staty vid Stora torget samt att det även finns en minnesgård över honom, åtta kilometer öster om Karlstad. Där finns Alsters herrgård som då är själva minnesgården.  Där finns konstgalleriet, herrgårdsbutiken och utställningen om Gustav Fröding. Herrgården består av flera byggnader samt att det finns en tillhörande herrgårdspark. I närheten hittar du vandringsleder, strandbad och fågeltorn.

Missa inte heller ett besök på Nöjesfabriken, som är en av Europas största nöjesanläggningar. Där finns bowling, restauranger, barer och mycket mer.

Och så var det ju det där med Sola i Karlstad! Detta talesätt eller ordspråk som många hört ”Sola alltid skiner i Karlstad”. Sola i Karlstad syftar egentligen Eva Lisa Holtz (1739-1818) som är en känd symbol för staden och hon står även staty utanför stadshotellet i Karlstad. Holtz var servitris och ägde en krog i det gamla Karlstad. Hon var känd för sitt glada och ”soliga” humör.

Karlstad har så klart bra mycket mer än bara det vi har nämnt, det finns flera vackra byggnader, som domkyrkan, samt att det finns allt från olika parker, fornminnesgård, fornlämningar, runstenar, samt att tomten har en egen verkstad! I Karlstad har du även Löfbergs arena, som är Färjestads egna arena. Här kan du kolla hockey!

 

Mat och dryck

Om du vill äta och dricka gott i Karlstad så har du alla möjligheter till det. Det finns både restauranger, barer och caféer. Bland annat har du C restaurang och bar, som är Hotell River C’s egna restaurang. Du har Drott bar, som är restaurang och bar vid hotell Drott. Missa inte heller restaurang Emilia på Gustav Fröding Hotell, som är uppkallad efter hans mor. Där serveras både frukost, lunch och middag. Cava 42, är en spansk boqueria på Nöjesfabriken i Karlstad. Det finns gott om olika restauranger som tillhör de olika hotellen med.

Du som vill fika, har flera olika caféer att välja mellan. Bland annat har du Fryksta trädgårdscafé, som ligger i anslutning till Krukmakeriet i Frykstad. Du har även Vrigadmuseums café, Spikgården i Maribergsskogen, Café gamla skolan, Mollys Café, Kardemumma Café, samt att det finns flera kaffeställen som Espresso House, Waynes coffe och inte minst Löfbergs rosteri och kaffebar, där du kan lära dig mer om kaffe så väl som att njuta av denna dryck.

Vill du njuta av andra drycker än kaffe, så finns det både pubar, barer och nattklubbar i Karlstad. Du har Verket nattklubb, The Leprachaun pub, Tempel, Tables, The Rock Bar, Pitchers, O’Learys och The Bishop Arms.

Karlstads historia

Karlstad har som vi redan nämnt ett rykte om sig att det är soligt. Det även tack vare den glada och trevliga värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz, som hade ett varmt och trivsamt sätt gentemot sina gäster och kallades då för ”Sola i Karlstad”.

Karlstad ligger norr om Sveriges största sjö Vänern och är Sveriges 17e största stad med sina dryga 86 000 invånare. Redan år 1584 fick Karlstad sina stadsrättigheter, av Hertig Carl, senare Karl IX som även var den person som gav staden dess namn. Orten hade tidigare gått under namnet Tingvalla. Redan under vikingatiden så var detta en viktig knutpunkt för handel eftersom det hade ett bra läge vid både Vänern och Klarälven.

Det har gjorts arkeologiska fynd, från 4000 år före Kristus, som vittnar om att det fanns bosättningar här redan då.

Under medeltiden hade Värmland starka band till Norge med bland annat vallfartsvägen till Trondheim. Skogsbygderna i Värmland var länge glesbefolkat, men mot slutet av 1500-talet och början av 1600-talet flyttade många dit, främst från Finland. Det man livnärde sig på under denna tid var främst bergsbruk och järnhantering. Under 1800- och 1900-talen blev det mer skogsbruk. Karlstad har tillhört Sveriges mest expansiva städer alltsedan 1830-talet.

1647 var det år som Karlstad blev stiftstad, 1675 får staden sitt gymnasium. Redan på 1300-talet fanns det en kyrka i staden, men den brann dock ner 1616. Då byggde man en ny, som man invigde 1629 och den blev även en domkyrka år 1647. Denna kyrka brann dock även den ner och ersattes med en ny under 1700-talet. Den i sin tur utsattes för flera bränder men kunde repareras och restaureras.

Även i staden har det skett bränder och det skedde en stor stadsbrand den 2 juli 1865. Denna brand ödelade nästan hela staden och det var endast sju av 241 gårdar som blev kvar. Bland de byggnader som gick att rädda finns biskopsgården, domkyrkan och några hus i kvarteret Almen.

Karlstad har fyllt en viktig roll som regionalt centrum då med bland annat domkyrka, residens och under senare tid högskola.

Under 1970-talet genomgick Karlstad flera förändringar. Bland annat så bygger man stadsdelen Kronoparken, samt bygger bibliotekshuset. Under 70-talet kom även Musikteatern i Värmland, Högskolan i Karlstad och Karolinen, som på sin var Sveriges största förvaltningsbyggnad.