Boka hotell i Kiruna

Välja hotell i Kiruna

Kiruna ligger i norra Sverige i landskapet Lappland. Denna stad är ett utpräglat gruvsamhälle som är placerat mellan två berg. Om du har planer på att åka hit och vill boka hotell i Kiruna så finns det flera alternativ att välja mellan. Bland annat kan du boka in dig att stanna över på Hotell Kebne, Spis Hotel & Hostel, Hotel Samegård eller Hotel Bishop Arms Kiruna.

Ett måste när du är i denna ort är att ta i alla fall minst en natt på ishotellet, som är beläget i Jukkasjärvi, två mil öster om Kiruna. Det finns även vandrarhem och andra enklare boenden om du föredrar det. Det du ska tänka på när du ska boka hotell i Kiruna är att välja det boende som passar dig. Det kan vara något särskilt du ska se eller göra, eller så är det själva hotellet som är det viktigaste. Då det finns flera alternativ att välja mellan så finns det något för alla smaker.

Välj bland mer än 20 hotell i Kiruna

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Kiruna

  • SPiS Hotel & Hostel
  • Camp Ripan
  • Hotel Bishops Arms Kiruna
  • Hotell Kebne
  • STF Malmfältens Folkhögskola

Var ska jag bo?

I Kiruna finns det flera stadsdelar så väl som så kallade kvarter. Det gör att du kan bo på lite olika platser i denna stad. Dessutom har du närbelägna Jukkasjärvi och där finns det även flera alternativ, inte bara ishotellet.

Om du har semester är det inte fel att ta boenden nära det du vill se och göra, medan om du är på en affärsresa kanske föredrar att bo nära flygplatsen.

Ta sig till och runt i Stockholm

Ta sig till Stockholm går att göra på en mängd olika sätt. Det går att åka buss eller tåg hit från de allra flesta städer. Föredrar du att flyga så går det bra det med. De stora flygplatserna i Stockholm är Stockholm Arlanda Airport och Stockholm Bromma Airport. Från flygplatsen in till centrala Stockholm kan du ta dig med en flygbuss.

När du väl befinner dig i Stockholm och vill ta dig runt, så finns det flera olika alternativ. Du kan hyra bil, om du föredrar att ta dig fram på egen hand. Annars har du tunnelbanan, som kan ta dig till de allra flesta platser i staden, eftersom tunnelbanenätet är omfattande. Det går även att åka ovan jord, med en buss. De kan ta dig till platser i city, så väl som utanför stadens mitt.

Det går att köpa månadskort, dygnskort, tredygnskort så väl som kuponger för dina resor med buss och tunnelbana. Bor du mitt i Stockholm går det att ta dig till de allra flesta platser genom att gå, eller cykla. Det finns hyrcyklar lite varstans i stan, som du kan låna och ställa i närmsta ställ, som tillhör samma uthyrare.

Sevärdheter och upplevelser

I Kiruna och dess närhet finns det en hel del att se och uppleva, både sommar och vinter. En sak som är häftigt här är att från slutet av maj till mitten av juli så går solen aldrig ner. Det gör att man kan vara ute och se sig omkring oavsett vad klockan är. I Abisko på berget Nuolja finns Aurora Sky Station, här kan du åka upp med linbana och njuta av midnattssolen.

Ishotellet är en sevärdhet så väl som ett boende. Ska du inte stanna över en natt här kan du i alla fall besöka det och kanske få en drink i deras isbar!

Skidor, det går att åka, sommar och vinter. I alla fall om du tar dig till Riksgränsen.

Kiruna är perfekt att starta i om du vill vandra. Ta korta turer eller varför inte testa Kungsleden! Kiruna är även perfekt för dig som gillar att fiska, då det finns gott om bra fiskevatten.

Kiruna är även platsen du kan åka hundspann, besöka samerna och mycket mer!

Sedan har du hela Lappland till ditt förfogande. Det är en storslagen natur och du kan bland annat kolla in bergsområdet Kebnekaise så väl som fjällkedjan Skanderna. Missa inte heller alla nationalparker och naturreservat som finns här, varav nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus samt naturreservaten Sjaunja och Stubba är det som kallas för Lapponia. Lapponia har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1996.

Lappland och Kiruna är den bästa platsen att uppleva norrsken, eller Aurora borealis som det heter. Det är en samling olikfärgade ljus som rör sig över himlen i de norra delarna av världen.

Mat och dryck

I Kiruna går det bra att äta och dricka gott. Det finns flera restauranger så väl som att det finns caféer, barer, pubar och mycket mer. Bland annat har du Restaurang Citykrogen, som är en viltrestaurang, där du kan äta marinerat reninnanlår eller romspetsade björnbär. De har även ett whiskyrum! En annan restaurang är Arctic Gastro, som erbjuder moderna rätter med influenser från det samiska köket. Du som är sugen på frukost eller lunch, eller en eftermiddagsöl, du kan besöka Bistro Trädgården.

Andra bra restauranger i Kiruna är bland annat Stejk Street Food, Camp Ripan, Spis mat & dryck eller Landstroms Kok & Bar. Det finns även matställen med pizza, thaimat, grill och hamburgare med mera att välja på.

Om du är sugen på en fika, så finns det flera caféer så som Café Safari, eller Caf+e Rost. Drick en kopp kaffe, ta en macka eller någon söt kaka.

Om det är en drink eller en öl du är ute efter så finns det ett par barer att besöka. På Scandic Ferrum är det både pub och nattklubb på fredagar och lördagar. En till nattklubb finns för övrigt på Babylon, som erbjuder disco och ibland även liveband.

En sak du bör göra om du är i Kiruna är att besöka en av alla samebyar och få hjälpa till med att laga mat. Traditionell samisk mat är en speciell upplevelse. Testa på att baka gáhkku som är ett samiskt bröd, över öppen eld, eller var med och tillverka den speciella kaffeosten och tillaga renkött.

Kirunas historia

Kiruna är ett utpräglat gruvsamhälle och ligger mellan bergen Luossavaara och Kiirunavaara. Båda dessa berg har järnmalmfyndigheter. Ett tredje stadsberg finns, nämligen Haukivaara.

Kiruna grundades år 1900 och som grundare ser man Hjalmar Lundbohm, som var disponent vid gruvbolaget LKAB som påbörjade brytning av järnmalm i Kiirunavaara i slutet av 1890-talet.

Dock finns det fornlämningar som visar spår att det fanns människor här redan för 6000 år sedan. Det långt före Stockholm kom ovan vattenytan!

Så långt man kan se, så har den samiska kulturen och den finsktalande kulturen levt sida vid sida här. I början av 1600-taöet kom det nybyggare och gruvarbetare hot. Det fanns då redan en kyrka i Jukkasjärvi, 17 kilometer utanför Kiruna vid Torneälven.

Den första järngruvan öppnades 1647 och det var även då det flyttade många svenskar hit. Man visste ännu inte om att det fanns en mängd fyndigheter i Kirunavaara, vid vars fot staden Kiruna sedan anlades. Det var först under 1880-talet som man provborrade och hittade en hel del. Man byggde även Malmbanan, som kom att göra samhället rikare. Inkomsterna från Malmfältens gruvor blev en av förutsättningarna för det svenska välfärdsbygget. Det var över 4000 rallare jobbade med järnvägsbygget och första malmtåget lämnade Malmberget med destination Luleå den 12 mars 1888.

Kiruna räknar 1900 som sitt födelseår, då Kunglig Majestät antog stadsplanen. Det var även det år som det fick namnet Kuruna. Tidigare hette det Luossavaara efter det närliggande berget.  År 1900 övervintrade även de första nybyggarna i det nya samhället. Sedan ökade befolkningen i mängder!

Den 8 januari 2007 beslutade kommunfullmäktige att ortens centrum skall flyttas i nordvästlig riktning, till berget Luossavaaras fot vid sjön Luossajärvi. Detta berodde på att det var en stor rasrisk på grund av den omfattande gruvbrytningen som skett under många år. Man riskerade att hela Kiruna stad skulle hamna under jord. Ett flertal byggnader har redan bytt adress och eftersom det rör sig om en bebyggelse som ska bevaras rullas husen varsamt iväg på stora trailers för att skapa ett nytt Kiruna.