Boka hotell på Kungsholmen

Välja hotell på Kungsholmen

Kungsholmen är dels en ö, dels en stadsdel. Själva ön ligger i södra Uppland och stadsdelen tillhör Stockholms innerstad. Kungsholmen domineras av bostadshus men här finns det även gott om flera livliga områden med restauranger, barer och kaféer, samt hotell då så klart. Ska du stanna över i Kungsholmen så har du flera boendealternativ att välja mellan.

När det kommer till hotell på Kungsholmen så har du bland annat Clarion Hotel Amaranten, som är ett hotell med lite lyxigare alternativ. Du har också Courtyard by Marriott Stockholm Kungsholmen, som är ett hotell med fyra stjärnor. De har egen restaurang, bar samt ett fitnesscenter. På Kungsholmen kan du även bo på vandrarhemmet Hotel M/S Monika, belägen på en träbåt. Det finns även flera hostels, som är ett utmärkt boendealternativ, till lite lägre pris. Vart på Kungsholmen du ska bo, beror så klart helt på vad du har tänkt att du ska göra. Är det en aktivitet eller sevärdhet som lockar eller är du på en affärsresa. Välj utifrån det.

 

Välj bland mer än 40 hotell på Kungsholmen

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i  Stockholm

  • Lydmar Hotel
  • Hotel Rival
  • Hotel Skeppsholmen
  • Downtown Camper by Scandic
  • Grand Hotel

Var ska jag bo?

Stockholm har som sagt flera olika stadsdelar att välja mellan. Vill du bo mitt i city, eller en bit utanför? Bland stadsdelar att välja mellan finns bland annat Gamla stan, Östermalm, Södermalm, Kungsholmen och Vasastan. En bit utanför finner du Solna, Hammarby Sjöstad, Nacka och Lidingö.

Välj plats utifrån vad du vill få ut av din resa. Ska du se vissa sevärdheter så är det inte fel att välja ett hotell med gångavstånd till dessa. Dock finns det många sätt att ta sig runt staden, som med tunnelbana eller buss. Det kan ändå vara skönt att ha det du vill se, bara ett stenkast bort!

Ta sig till och runt i Stockholm

Ta sig till Stockholm går att göra på en mängd olika sätt. Det går att åka buss eller tåg hit från de allra flesta städer. Föredrar du att flyga så går det bra det med. De stora flygplatserna i Stockholm är Stockholm Arlanda Airport och Stockholm Bromma Airport. Från flygplatsen in till centrala Stockholm kan du ta dig med en flygbuss.

När du väl befinner dig i Stockholm och vill ta dig runt, så finns det flera olika alternativ. Du kan hyra bil, om du föredrar att ta dig fram på egen hand. Annars har du tunnelbanan, som kan ta dig till de allra flesta platser i staden, eftersom tunnelbanenätet är omfattande. Det går även att åka ovan jord, med en buss. De kan ta dig till platser i city, så väl som utanför stadens mitt.

Det går att köpa månadskort, dygnskort, tredygnskort så väl som kuponger för dina resor med buss och tunnelbana. Bor du mitt i Stockholm går det att ta dig till de allra flesta platser genom att gå, eller cykla. Det finns hyrcyklar lite varstans i stan, som du kan låna och ställa i närmsta ställ, som tillhör samma uthyrare.

Sevärdheter och upplevelser

I Stockholm är det aldrig långt bort till en sevärdhet. På Kungsholmen finns det så klart en del, men sedan har du även hela huvudstaden att utforska.

Rålambshovsparken ligger på Kungsholmen och det är en populär aktivitetspark främst under sommaren. Parken är belägen mellan två populära bostadsområden och erbjuder en fin utsikt över Riddarfjärden, Stadshuset och Gamla Stan.

Hit är det många som tar sig för att bland annat spela fotboll, boule, beachvolleyboll, brännboll eller delta i ett gympapass. Denna plats är även perfekt om du vill sola och bada eller träffa vänner.

Här sker även evenemang av olika slag, som Parkteaterns utomhusteater, samt att det finns gott om caféer och restauranger.

Runtom Kungsholmen har du även Stockholms stadshus, som med tornspirans gyllene Tre Kronor är en av Stockholms mest kända silhuetter. Du kan ta en guidad tur här och lära dig allt om arkitekturen, konsten och historien.

Kungliga slottet är så klart även det en sevärdhet liksom Tyska kyrkan, Katarinahissen, Ivar Loos park och Långholmen.

Gamla Stan är en stadsdel i Stockholm, som ligger nära Kungsholmen, och det är en slags sevärdhet i sig. Här finns det vackra kyrkor så väl som museer och du hittar bland annat Storkyrkan, Nobelmuseet och Kungliga Slottet här.

Du har som sagt även hela Stockholm till ditt förfogande när du är på Kungsholmen. Det innebär att du kan besöka museer, konsthallar, badplatser, parker, aktivitetscenter och mycket mer.

Passa på att köpa ett MyStockholmPass om du ska vara i Stockholm flera dagar. Då får du bland annat tillgång till sightseeing, museer, stadsvandringar och annat skoj och många saker får fritt inträde med detta pass.

 

Mat och dryck

Mat och dryck finns det gott om, både på Kungsholmen så väl som i resten av staden. Restaurang AG, ligger på Kungsholmen och det sägs att de har stans allra bästa köttbitar! Denna trendiga och populära, industrial chic-restaurangen på Kungsholmen är inredd i en gammal silverfabrik.

En annan populär restaurang är Mäster Anders, som är mer av en kvarterskrog med anor från 1905. Menyn är svensk-och franskinspirerad.

På Kungsholmen hittar du även Trattorian, som bjuder på italienskt. Denna restaurang tillsammans med Orangeriet, som är en bar/klubb bjuder på en härlig mötesplats. Orangeriet är en mycket trivsam cocktailbar och uteservering.

Agens är en bistro, som man kan besöka för att ta en öl, äta middag eller ha en helkväll ute. Det finns smårätter som ostron, chark och ost så väl som många goda varmrätter.

Kungsholmen har även flera caféer, varav en är Petite France. Här kan du njuta av franska specialiteter, i överflöd! Det finns bakverk, så väl som frukostar och luncher.

En kort promenad från Stadshuset hittar du Kungsholmens glassfabrik. Det är både en fabrik som tillverkar glass, samt att de har butik och café.

En pärla bland barer, är Lemon bar, som ligger i ett populärt bostadsområde på Kungsholmen. Här kan du njuta av god dryck, men även schlager!

Givetvis behöver du inte hålla dig kring Kungsholmen för att äta och dricka om du inte vill. Du har nära in till innerstaden Stockholm och hela deras utbud. Det gör att du kan hitta en mängd olika restauranger, caféer och barer/pubar med mera att besöka. Det innebär att du kan hitta god mat och dryck vart som helst.

Kungsholmens historia

Kungsholmen är det namn som ön har haft sedan 1672. Innan dess så hette denna ö Munkelägret. Det var som så att när man ville utrota katolicismen, så ville man ändra namnet. Ett namn som föreslogs var Karlsön för att hedra kungen Karl XI, men då det fanns en Riddarholmen och ett Drottningholm så tyckte kungen själv att Kungsholmen var bättre. I slutet av 1800-talet genomförde Albert Lindhagen den stadsplan (Lindhagenplanen) som fortfarande präglar Kungsholmens stadsbebyggelse. I samband med det ville Lindhagen byta namn på Kungsholmen till Västermalm, samtidigt som han införde Östermalm. Dock blev det protester då det inte var en malm, fast Ladugårdsgärde blev omdöpt, men Kungsholmen lyckades behålla sitt gamla namn.

Om man tittar tillbaka innan dess, så var det som så att Kungsholmen ägdes på 1200- och 1300-talet av några av landets främsta adelsfamiljer. Marken donerades under mitten av 1400-talet till Franciskanerordern. Då hette ön Linderne som är ett fornnordiskt ord för backar och bergssluttningar.  Då dessa munkar blev en fast befolkning så byttes namnet till just Munkliderna, eller Munkelägret. 1527 kom Kungsholmen under Gustav Vasa att bli kunglig jaktmark. Drottning Kristinas förmyndarregering donerade stora delar av ön till staden år 1644 och en stadsplan upprättades, där Fleminggatan, Kungsholmsgatan, Hantverkargatan och ett antal tvärgator lades ut.

Tvärs över ön uppfördes ett tullstaket på 1600-1700-talet, som markerade stadens gräns. På Kungsholmen hamnade främst skrymmande, illaluktande och brandfarliga verksamheter och för att gynna detta och få hantverkare att bosätta sig på Kungsholmen avskaffade man skråtvånget på ön och de erbjöds även att få tio års skattefrihet.

Kungsholmen hörde länge till ”landet”, under 1700-tal och delar på 1800-talet, men det fanns områden som var stadsliknande. Under mitten av 1800-talet och slutet, så kom det att bli missväxt och nöd, som gjorde att folk från landsbygden flyttade in till städerna. Det gjorde att Kungsholmen förvandlades till en utpräglad fabriks och arbetarstadsdel.

På 1900-talet kom Kungsholmen att vara Stockholm snabbaste växande del gällande invånare. Det kallas i folkmun för Svältholmen. Kungsholmen var ju även stadens sjukhusstadsdel vilket gav ön smeknamnet Dysterholmen. Under början av 1900-talet flyttade många av industrierna ut från staden, senare även sjukhusen. Det gjorde att Kungsholmen ändrade sin karaktär. Nu kom det att bli en del av staden som blev en institutions- och tjänstemannastadsdel där flera av rikets, länets och stadens förvaltningar ingick.

Idag består Kungsholmen till stora delar av bostadshus men här finns också livliga områden med restauranger, barer och caféer, speciellt längs Hantverkargatan och Fleminggatan.