Boka hotell på Lidingö

Välja hotell på Lidingö

Lidingö ligger öster om Stockholm och är en ö i Stockholms inre skärgård. Här finns det faktiskt gott om boendealternativ och Lidingö är känt för sina hotell och konferensanläggningar. Tidigare var Lidingö en kommun, men ses nu som en egen stad trots att det ligger så nära vår huvudstad Stockholm.

Bland de hotell som finns på Lidingö så har du bland annat Villa Brevik, med 70 rökfria rum, bastu, trädgård, picknickområde samt hjälp med att boka biljetter och guidade turer. Ett annat hotell är Pier 16 Hotell & Restaurang som ligger precis vid vattnet. Du kan också boka Scandic Foresta, Ariston Hotell, Blue Hotel eller Villa Lovik.

När du ska boka hotell på Lidingö är det bra att välja det som passar dig och det du ska göra. Är det nära till en sevärdhet som är det viktiga, eller är det mer viktigt med frukostbuffé och gratis wifi? Eller är det viktigt för dig vad boendet kostar? Det du vill ha bör avgöra vilket hotell du ska välja att boka.

lj bland mer än 10 hotell på Lidingö

 

 

Våra topp 5 hotell på Lidingö

  • Lidingö Arena Hotell
  • Scandic Foresta
  • Bosön Hotell
  • Ariston Hotell
  • Villa Lovik

Var ska jag bo?

Lidingö är inte så stor, utan det är rätt lätt att välja var du ska bo. Lidingö tillsammans med ett par andra ögrupper bildar Lidingö kommun. Det finns tre tätorter och det är Lidingö, Brevik och Sticklinge Udde.

Det du bör göra är att välja hotell i det område som passar dig och dina behov. Är det kanske nära till något du vill se och göra som är viktigt, eller vill du snabbt kunna ta dig in till Stockholm från ditt boende? Det finns många olika hotell på denna ö att välja mellan. Sedan har du även alternativet att bo i Stockholm city och sedan ta dig ut till Lidingö om det är vad du föredrar.

Ta sig till och runt på Lidingö

Till Lidingö är det enkelt att ta dig. Du kan ta flyget till Stockholm och sedan vidare ut till Lidingö. Det går även att ta tåg eller buss till just Stockholm och sedan vidare.

Det går från Stockholm att ta sig till Lidingö på flera olika sätt. Egen bil, hyrbil, taxi, buss eller tunnelbanan. Det lättaste är röd linje mot Ropsten, sedan röd SL bussar vidare. Det går även att åka Lidingöbanan, som är ett gammalt tåg.

Väl på Lidingö så kan du ta dig runt till fots, med cykel eller med bil. Det går att ha med egna färdmedel eller hyra. Då det även är nära till vattnet, så går det att åka egen båt hit.

Sevärdheter och upplevelse 

Lidingö har inte en massa olika sevärdheter och upplevelser på det sätt som det kanske finns inne i Stockholm city. Dock finns det mycket att se och göra i närheten. På Lidingö finns det även finns butiker, caféer och restauranger. Det finns också en chokladfabrik, vinfabrik, ljusfabrik, kafferosteri och ett musteri här. 

Det Lidingö har att bjuda på, det är många vackra miljöer. Naturen här är fantastisk och du kan få en pust av historia genom att besöka Långängens gård och Elfviks gård. Millesgården erbjuder även besök i konstnären Milles hem och hans trädgårdsterrass fylld av skulpturer. Det är verkligen värt ett besök, så missa inte det. 

Lidingö är dock perfekt för olika typer av aktiviteter. Bland annat så är det här som Lidingöloppet är varje år. Du hittar även flera tennisbanor och motionsanläggningar på denna ö. Dessutom en 18-håls golfbana. Så vill du aktivera dig så finns det goda chanser till att göra det. Det finns även ett utegym. 

Ett besök på Fjäderholmarna kan vara trevligt, den består av fyra större holmar: Stora Fjäderholmen, Ängsholmen, Libertas och Rövarns holme samt ett antal mindre skär. Här finns det en hantverksby bland annat.  

Lidingö har även flera byggnader som är värda ett besök. Som Frimurarhemmet, Högberga gård, Lidingö kyrka, med flera andra. Det finns även ett museum, Lidingö museum att besöka. På Lidingö kan du även vara med på kulturvandringar, eller besöka monumentet över Raoul Wallenbergs gärningar. Du kan även testa att åka på Lidingöbanan. Det går även att vandra runt och beskåda offentlig konst i form av olika skulpturer. Det finns även runristning och gravfält att kika på.  

Sedan är det även nära till Stockholm, som även det har en mängd sevärdheter så som Skansen, Gröna Lund, Gamla Stan samt mycket mer!

Mat och dryck

På Lidingö finns det gott om restauranger, caféer och konditorier. Det finns i stort sett mat från alla världens hörn här! Du kan äta grillat, husmanskost, internationella menyer, thai, sushi och pizza.

En trevlig restaurang är belägen på Elfviks Herrgård. Där går det att äta mat, brunch, boka in events, bröllop och mycket mer. De har även ett gårdscafé samt lanthandel.

Restaurang Bryggan är placerat bara ett stenkast från vattnet och här finns det mycket god mat att njuta av. Det bjuds på svenska klassiker, säsongens favoriter och inslag från andra delar av världen.

Andra restauranger värda att besöka är Pier16, Prestogrillen, Quarti, Restaurang Cleopatra, Restaurang Fyra, Restaurang Näset, Restaurang Villan, Scandic Foresta, Storholmens sjökrog, Trattoria dell´isola samt många fler.

När det kommer till thaimat, så finns det 5 olika ställen att välja mellan och det finns 7 olika ställen med sushi. Lägg därtill att det även finns 11 pizzerior, samt en massa andra ställen att äta på. Det gör att du inte behöver vara hungrig länge när du är här.

Det finns även gott om olika caféer och fik att sätta dig ner för en kopp kaffe och något gott att knapra på. Välj mellan bageri, konditori, café och mycket mer.

Några direkta barer finns det inte, men det går att dricka gott på Brygggan, så väl som på Bistro Foresta & Terrass samt Brasserie Jernet. Sedan har även de flesta andra restauranger alla rättigheter.

Sedan går det så klart bra att även ta sig in till Stockholm, där utbudet är ännu större med mat och dryck.

Lidingös historia

Lidingö är en gammal kulturbygd och det finns gravfält från järnåldern och runinskrifter från vikingatiden som visar på att denna ö har varit bebodd sedan 600-talet.

Namnet Lidingö, har olika förklaringar. Det äldsta dokumentet med namnet i skrift fanns i ett testamente från 1328 där curiam in Lydhingø, motsvarande ”en Lidingö gård” fanns med i en mening.

Carl Ivar Ståhle, en namnforskare hävdade att ”ursprunget till förledet Lydh var Ludd, motsvarande den fornnordiska benämningen på vass och att den inre delen av Kyrkviken, som innan en kyrka byggdes, benämndes Ludh(a)vik- den vassrika havsviken.”

Under nära 300 år ingick Lidingö som en del i Djursholms gods. Detta gods ägdes av ätten Banér, så de ägde hela ön kan man säga. Året 1774 så skilde man Djursholm från ön och sålde de 25 gårdarna till rika stockholmare.

1803 alltså 30 år senare så fick Lidingö sin första bro till fastlandet. Det innebar att det successivt utvecklades från att ha varit en jordbruksbygd som stått för mjölk och fisk till stockholmarna blev nu en villastad. Många sommargäster besökte ön under mitten av 1800-talet. Det gör att det än idag finns många sommarvillor kvar.

Under slutet av 1800-talet anlades en del industrier här och även ett kolförädlingsverk.

Lidingö så som det ser ut idag, präglades runt början av 1900-talet. Det var då öns villastäder grundlades. Man sålde tomter genom att locka med ” friskt liv, friluftsliv och kontakt med naturen”. 1910 blev Lidingö köping och stad, det blev de 1926.

När bron mellan Ropsten och Torsvik kom 1925 så började även ett modernt Lidingö att växa fram. Flerbostadsområden började att växa fram under slutet av 1940-talet och det blev en ökad förtätning. Sedan kom det även förbättrade kommunikationer, med bland annat tunnelbanan.

Slutet av 1990-talet avvecklades många tillverkningsindustrier och tjänsteföretag ökade istället.  Ett köp och samhällscentrum byggdes under 1993-1995.

Under 2000-talet har det inte hänt så mycket på Lidingö, mer än att de som bor där vill bevara de stora grönområden som finns.