Boka hotell i Lidköping

Välja hotell i Lidköping

Lidköping ligger i Västra Götaland och söder om den sydöstra del av Vänern som kallas Kinneviken. Staden är delad i två delar, av ån Lidan. Östra sidan benämns gamla staden och västra sidan är då nya staden. Om du ska väja hotell i Lidköping så finns det en del olika.

Det finns även andra sorters boenden här så som vandrarhem, camping och B&B. Många av de stora, kända hotellkedjorna finns i denna stad, så som Best Western och Stadt. Bland hotell att bo på har du bland annat Best Western Plus Edward Hotel, Hotell Läckö, Stadt Hotell & Konferens Lidköping och Hotell Rådhuset. Det finns även en trevlig camping vid namn Kronocamping. När du ska välja boende i denna stad, välj då utifrån vad du ska göra och vad du vill se. Lidköping så väl som dess omnejd har många trevliga utflyktsmål och sevärdheter.

 lj bland mer än 10 hotell i Lidköping

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Lidköping

  • Hotell Rådhuset
  • Stadshotell Lidköping
  • Närebo Gårdshotell
  • Hotell Läckö
  • Villamilsten B&B

Var ska jag bo?

Många av hotellen i Lidköping hittar du centralt, men det går även att bo utanför staden om du föredrar det. Det finns många stugor att hyra, både ute i naturen så väl som nära Vättern.

Det finns även boenden ute på landsbygden om du inte vill vara mitt i staden. Du kanske vill bo ute på Läckö, eller nära Spiken? Välj det boende som passar dig och det du har tänkt se och göra helt enkelt.

Ta sig till och runt i Lidköping

Den som vill ta sig till Lidköping kan göra det på flera olika sätt. Det finns en flygplats, men den är till för motorflygklubbar och utbildningar. Så vill man flyga, så är den närmaste flygplatsen att ta sig till Landvetter i Göteborg. Det går även utmärkt att ta buss eller tåg till Lidköping eller att åka egen bil.

Väl på plats i Lidköping så finns det lokalbussar att använda sig av, linje 1 och 2. Du kan även åka med egen bil, hyrbil eller med taxi. Dessutom går det utmärkt att gå eller cykla. Just cykling är perfekt och det finns 95 kilometer cykelvägar inom hela kommunen att använda sig av.

Sevärdheter och upplevelser

Det finns gott om sevärdheter och upplevelser i Lidköping så väl som i närheten av staden. I centrala Lidköping har du bland annat Rådhuset, Nya stadens torg, S:t Nicolai kyrka, Limtorget, Hantverksgården, Östra hamnen, Rörstrandsorkidéer, Stadsträdgården, Schougska gården, Vänergaleasen Mina, Lidköpings Maskinnostalgiska Förening, Vänermuseet och Rörstrand.

Något som man kan göra när man är i Lidköping är att upptäcka det som kallas för destination Läckö-Kinnekulle. Du har då bland annat Läckö Slott, även känt som De la Gardieslottet. Här finns det guidade turer, utställningar och mycket mer. Slottet ligger på det som heter Kållandsö och det finns även mer saker än bara slottet på denna halvö. Till exempelvis har du Naturum Väbersgården Victoriahuset samt Spikens fiskehamn. Det finns även trevliga vandringsleder. Runt Lidköping och Kinnekulle har du även en mängd annat att se. Missa inte Hellekis Säteri i Hällekis, Vänermuseet i Lidköping, Husaby kyrka i Husaby och Munkängarna, ett vackert naturreservat. Andra sevärdheter är Rörstrand museum i Lidköping, ett måste om du gillar svenskt porslin. Vill du sola och bada, så ska du bege dig till Svalnäs, som är Vänerns Riviera i Lidköping. Det är en flera kilometer lång sandstrand här. Andra saker du inte ska missa är Hällristningarna, Hindens rev och Lasses grotta. Lidköping har även flera trevliga parker och kulturhistoriska byggnader att titta på.

Om du inte har emot att åka bil en stund, så kan du även ta dig till Skara och Skara sommarland.

Lidköping är även en perfekt stad att ägna sig åt shopping i om det är vad du är sugen på. Varje onsdag och lördag är det dessutom torghandel.

 

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck så har du dels många trevliga restauranger i Lidköping, samt även caféer och barer. Dessutom har du hela Läckö-Kinnekulle med för den delen att hitta goda saker att äta och dricka på.

När det kommer till restauranger i Lidköping så har du bland annat Galejan restaurang, Italia, Vigrum mat & konst, Närebo, Bakgårn, Banzaan wok & sushi, Bullseye Saloon, Santorini Sofras, Pinchos och många fler. Det finns även flera trevliga pizzerior som till exempelvis Cyrano, som har en vedeldad stenugn.

Det finns även runt om Läckö-Kinnekulle trevliga matställen att äta på. Du har då bland annat Restaurang Sjöboden på Kållandsö, Hvita Hjorten vid Läckö Slott, Berget Orangerie i Forshem, samt många fler.

Det finns även en massa trevliga ställen att fika på i Lidköping och runt Läckö-Kinnekulle. Du har bland annat Hjulets Café, Handens hus, Rörstrand museum café, Garströms konditori, med anor från 1857! Du har också Brygg-kaffet, Våffelgaraget, Ingas Café, Henrys Bageri, samt många fler därtill!

Så du som är sugen på att äta eller dricka gott, du har många olika ställen att välja på! En personlig favorit från undertecknad är att åka till Spikens Fiskehamn och äta rökt makrill! Missa inte heller att det i Spiken finns en restaurang vid namn Sjöboden. Många goda rätter har de på menyn.

Lidköpings historia

Den 17 juni 1446 fick Lidköping sina första kända stadsprivilegier. Den som utfärdade dessa var Sveriges dåvarande kung, Kristofer av Bayern. Det gjorde Lidköping till den första staden vid Vänern och de stod under kungens beskydd. Sjöfarten började utvecklas under denna tiden och det blev en viktig del av stadens ekonomi. Tack vare träexport kom staden att bli en sjöstad istället för en inlandsstad. De fick även under början av 1500-talet fri seglats och rätt att idka byteshandel i hamnarna vid Vänern i Värmland, Dalsland och Vadsbro härad.

År 1553 kom dock stora delar av Lidköping att brinna ner. Gustav Vasa beviljade då, samma år skattefrihet för staden i 3 år. Han befallde 1560 att Lidköping inte skulle byggas upp, utan flyttas till ”Huffudnaes”, den plats där senare Vänersborg skulle anläggas. Så fram till 1672 så bestod Lidköping endast av Gamla staden. Staden flyttades aldrig och kom att åter byggas upp igen.

Jacob De la Gardie blev 1615 belönad för att haft stora framgångar i De la Gardieska fälttåget och fick då ett grevskap med säte i Läckö. Han fick rätten att anlägga en stad om han ville, som han aldrig utnyttjade. Han kom 1651 att från Drottning Kristina få staden Lidköping. 1655 återgick staden till kronan genom fjärdepartsräfsen. Sonen till Jacob, Magnus Gabriel fick även han rätten att anlägga en stad. Denna ville han lägga på Lidans västra strand. 1670 fick man tillgång till marken och 1672 började man bygga en stad. Det enligt grevens egna stadsplan. Han uppmuntrade dessutom alla som ville bygga i staden att göra det. Han skänkte pengar, trä, sten och massa annat. Lidköping bestod nu av två små städer på varsin sida av älven.  Genom reduktionen 1683 kom Lidköping att bli en enhet under kronan, men de hade ändå varsin borgmästare fram till 1705. Greve Magnus höll sin hand över Lidköping under hela sin livstid och inrättade bland annat skola och barnhus. Han restaurerade kyrkan och stödde på många sätt handel, hantverk och andra näringsformer. Magnus Gabriel De la Gardie är upphovet till hur Lidköping ser ut idag.

Året 1849 kom den gamla delen av staden att åter igen förstöras i en brand. Det enda som kom att bli kvar var ett kvarter som idag heter Limtorget.

Under 1860-talet kom de första stenhusen i staden. Under 1874 kom den första järnvägen och sedan kom flera till efter det. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet så kom många stora industrier att växa fram. Bland annat kom Lidköpings Mekaniska Verkstad, AB Lidköpings Vikingsågar, AB Kronsågar, Lidköpings porslinsfabrik, en råsockerfabrik med raffinaderi, två tändsticksfabriker samt ett bryggeri.

Under 1980-talet försökte Lidköping att byta namn, då de var trötta på att förväxlas med Linköping. Man ville heta Lidköping-Vänern, eller Lidköping vid Vänern, men man fick avslag på dessa förslag.