Boka hotell i Linköping

Välja hotell i Linköping

Om du vill åka till Linköping, så har du gjort ett bra val. Denna stad ligger vackert i Östergötland och har en mängd sevärdheter att bjuda på. Dessutom finns det gott om hotell att välja mellan. Dels finns det flera av de stora hotellkedjorna här, men även gott om andra alternativ. Om du vill ha en fantastisk utsikt, så ska du boka in dig på Sky Hotel Apartments, som ligger i ett höghus. Du som vill bo mitt i stan, kan välja att stanna över på Elite Stora Hotell. Detta hotell ligger nära det mesta, både sevärdheter, nöjen och restauranger.

Andra hotell väl värda att boka i denna stad är bland annat Best Western Plus Priceless Hotel, Park Hotel, ApartDirect Linköping Arena, Best Western Hotel Linkoping, Scandic Linköping City och Sure Hotel by Best Western Stångå.

Det du ska tänka på är vad du vill se och göra och boka ett hotell utifrån det. Det kan vara skönt att ha nära till just den aktivitet eller den sevärdhet du har planerat att se. Linköping har ju en hel del att erbjuda när det kommer till just detta.

Om du har bestämt dig för att boka hotell i Linköping, så kan du göra det via hotellet direkt via deras hemsida, eller genom att ringa eller maila dem. Det finns även en mängd olika bokningssajter på nätet att använda sig av.

Välj bland mer än 20 hotell i Linköping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Linköping

  • Elite Stora Hotellet Linköping
  • Best Western Hotel Linköping
  • Quality Hotel Ekoxen
  • Park Hotel Linköping Fawlty Towers
  • Valla Folkhögskola

     

Var ska jag bo?

Linköping har flera olika stadsdelar, varav en del av dem är helt utan hotell, medan andra har många att välja mellan. Det kan vara svårt att veta inom vilket område du ska bo.

Det finns över 30 olika stadsdelar i denna stad. De flesta hotell är koncentrerade i city, men du har även boenden strax utanför. Dels i Olstorp, men även nära flygplatsen. Välj det område som ligger bra till för det du vill göra i Linköping.

 

Ta sig till och runt i Linköping

Linköping ligger strategiskt placerat vid E4:an och vid stambanan mellan Stockholm-Malmö. Det är enkelt att ta sig till denna stad. Det går även bra att åka hitt med bil, buss samt att Linköping har en egen flygplats med både in- och utrikestrafik.

Linköping är Sveriges slusstätaste kommun! På vattnet kan du komma till Linköping antingen via Göta kanal/Roxen eller via Kinda kanal/Stångån.

Väl i Linköping är det även då lätt att ta sig runt. Det finns flera trygga gång och cykelbanor i staden. Du kan ta dig runt med egen bil, taxi, hyra bil, åka buss, eller pendeltåg. Linköping kallas för cykelstaden, så du kan ta dig runt med cykel.

Sevärdheter och upplevelser

Linköping har så att säga två olika delar. Det är Linköping och det är gamla Linköping. Den senare bör du besöka, då det är vacker stadsdel med strax under 100 byggnader, som flyttats dit. Här kan du uppleva hur en liten stad såg ut för ett sekel sedan! Det är vackra trähus, hantverkare, caféer, och museer som finns här.

Staden Linköping har ett rikt kultur-, idrotts- och motionsliv. Du som vill vara aktiv under ditt kan till exempel spela golf, klättra, rida, bada och mycket mer. Du kan spela paintball, åka skateboard på Fun skatepark eller varför inte testa på att spela discgolf.

För dig som vill upptäcka olika sevärdheter, så finns det som sagt en hel del i Linköping! Om du gillar historia och kultur, så är detta staden för dig. Det finns flera museer, konsthallar och gallerier. Till exempel har du Flygvapenmuseum som ligger 6 km utanför centrum. Andra museer är Östergötlands museum, Vagnmuseet och flera till.

I Linköping kan du även besöka olika slott och kyrkor samt ett kloster. Vreta kloster var ett nunnekloster verksamt mellan 1100–1530 och här finns idag lämningar från detta. Missa inte heller Linköpings slott, som är Sveriges äldsta bevarade profana byggnader med delar från 1100-talet.

Om du vill njuta av naturen, så finns en grön oas mitt i staden i form av Trädgårdsföreningen, men du har även Stångån, samt sjön Roxen.

Linköping är även känd för din motorsport och på Linköpings motorstadion hittar du banor för sporterna motocross, banracing/roadracing, speedway, trial, enduro, rally, rallycross, karting och radiostyrd bilsport. Du kan kolla på en mängd olika roliga motortävlingar, så väl som att du själv kan köra gokart. Linköpings motorstadion erbjuder förövrigt även halkbana samt riskutbildning för de som vill ta körkort. Privatpersoner, företag och föreningar kan hyra banor, hitta evenemang eller vara med på olika aktiviteter på denna anläggning.

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck i denna stad, så finns det en hel del att välja mellan. Det finns dels restauranger, men även caféer, pubar, barer och mycket mer.

Ett ställe som är värt ett besök är Bistro Aboard Esperanza. Det är nämligen en restaurang som ligger ombord på ett segelskepp. De lagar mat efter säsong och vad de stoppar i sina grytor beror helt och hållet på deras eget humör, råvaror och vad det är för väder ute!

Om du vill äta en lyxig brunch, eller en superb grillbuffé, då ska du besöka Restaurang von Dufva. De har goda luncher, en vacker innegård, och lagar mat av närproducerade varor.

Restaurang Fem Ackeräng är en familjedriven restaurang som erbjuder dagens lunch. Á la carte och även flera olika musikevenemang. 

Andra trevliga matställen i Linköping är Ekkällan, Bellos mat och dryck, Pitchers och många fler. Bege dig ut i staden och kika runt, så ska du se att du hittar en restaurang som passar dig.

Om du vill äta gott och samtidigt göra en bra sak, så ska du fika på Stadsmissionens Café. De har Afternoon tea varje torsdag samt att de varje dag erbjuder luncher, soppbuffé, smörgåsar och bakverk. Ett annat härligt café är Nya Slottet Bjärka-Säby, som ligger mellan Stångån och Stora Rängen. Öppet under sommaren.

Goda drycker hittar du på De Klomp restaurang och pub. De har ett av Sveriges största utbud av öl, cider och även alkoholfria drycker.

Är du i Vreta Kloster, passa på att besöka Boställets vedugnsbageri. Denna finns i en gammal ladugård och de bakar bröd på gammalt vis. Detta surdegsbröd är riktigt gott!

Besök även Stafsäter Gårdsglass, med närproducerad glass som tillverkats av mjölk från traktens kor. Det finns även en gårdsbutik här med närproducerad mat och hantverk.

Linköpings historia

Linköping är Sveriges sjunde största ort och ligger i Östergötland. Denna stad är stiftsstad för Linköpings stift, så väl som en universitetsstad. Det är även en militärstad och anses vara flygets vagga i Sverige.  Dock skapades Linköping långt innan dess. När istiden var över, så var Linköpingstrakten som en gles innerskärgård med små öar som stack upp ur vattnet. För 10 000 år sedan var sjöarna Roxen och Glan inga insjöar utan delar av en stor havsvik som gick långt in i Östergötland från östkusten. När landmassan började höjas, så blev det som en skärgård med öar, skär, kobbar och insjöar. Det finns en hel del lämningar från stenåldern i Linköping, så väl som från bronsåldern och järnåldern. Under medeltiden hände det saker och det var nu som Linköping nämndes i ett skriftligt dokument. Det var från 1104-talet och det var ett dokument som skrev om Lund som ärkebiskopssäte och Linköping hörde till ett av de nordiska stiften som räknades upp. Stiftet kallades då för Liunga.Kauping. Namnet har översatts med marknadsplats på ljungheden. Den andra gång som staden nämndes i skrift var 1153 då Sveriges första stora kyrkomöte hölls här, med biskop Gisle och kung Sverker den äldre som värdar och tredje gången var 1178 då påven Alexander III välsignade Linköpingsbiskopens gårdar. Under 1100-talets första hälft byggdes två kyrkor och ett påveresidens i Linköping. Vreta kloster grundades som Sveriges äldsta kloster av Inge den äldre senast 1100. Den första romanska domkyrkan härrör från tidigt 1100-tal.

På 1230-talet påbörjades den nuvarande domkyrkan. Staden Linköping växte fram först någon gång under 1200-talet, och stadsfunktioner kan säkert beläggas från ca 1300. Vid medeltidens slut var kyrkans makt stor i Linköping. Då det var ett kyrkligt centrum, så var denna stiftsstad en viktig stad men Gustav Vasa hade planer på att bryta kyrkans makt, för att komma åt deras pengar. Genom riksdagen i Västerås 1527 förlorade kyrkan sin jord i det som kallas för en reduktion, då kungen återtog egendomar från kyrkor och kloster och gav till nya ägare. Kyrkorna fick behålla varsin klocka, resten smälte kungen ner till mynt och vapen. Även klostren stängde detta år och de år som följde. Linköpings biskopsgård blir nu den kungliga bostaden. Under 1500-talet drabbades staden av bränder och brann två gånger samma år,1546.

På 1590-talet drogs Linköping in i rikspolitiska motsättningar som kulminerade i slaget vid Stångebro 1598 och Linköpings blodbad 1600. Reformationen innebar ekonomiskt avbräck för Linköping, men ställningen som stiftscentrum, liksom uppkomsten av gymnasiet och landshövdingeresidenset befäste Linköpings roll som lärdomsstad samt administrativt och kyrkligt centrum.

I början av 1700-talet brann det igen och stora delar av Linköping brann ner. Under detta århundrande drabbades även staden av pest och annat elände. Under detta århundrade så Under upphörde Sverige att vara en stormakt politiskt men vetenskapligt utmärkte vi oss med biologen Carl von Linné, apotekaren och kemisten Carl Wilhelm Scheele, kemisten Jöns Jacob Berzelius och vetenskapsmannen Anders Celsius, med termometern. Under 1700-talet kom även de olika skråen och frimästarna.

1850–1900-talet var en tidsperiod med teknisk utveckling. Man avskaffade stånden och det gick att arbeta sig upp till en högre social position. Staden växte sig större och två nya torg anlades. Även kommunikationer förbättrades med tåg och båtar. Industrialiseringen påverkade även Linköping och det positivt. Nya stadsdelar byggdes, nya företag startades och det blev även en universitetsstad med Linköpings universitet grundat 1975.