Boka hotell i Luleå

Välja hotell i Luleå

Luleå ligger i Norrbotten och är Norrlands femte största tätort. Är det så att du ska bege dit hit och funderar över vilket hotell du ska välja, så har du flera olika alternativ. Luleå är en stad som passar bra att åka till oavsett årstid. Även om många tänker att det är en vinterstad, så finns det även en hel del att göra här under sommaren så väl som under de andra årstiderna.

När det kommer till vad det finns för hotell här, så har du dels flera av de kända kedjorna, som Best Western, Scandic, Clarion, Elite, Quality Hotel och så vidare. Du har även andra hotell, som Comfort Hotel Arctic, ett hotell med vintertema. Andra bra hotell är Amber Hotell, KUST Hotell & Spa och Park Hotell. Ett par mil utanför staden har du även Furunäset Hotell och konferens.

När du ska välja hotell i Luleå är det bra att välja utifrån vad det är du har tänkt att göra. Är det en semesterresa och du vill ha nära till sevärdheter och upplevelser, eller är det en affärsresa/konferens du ska på?

Välj bland mer än 10 hotell i Luleå 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Luleå

  • Clarion Hotel Sense
  • Naran Hotel
  • Best Western Plus Hotel Savoy Luleå
  • Elite Stadshotellet Luleå
  • Quality Hotel Luleå

Var ska jag bo?

Luleå har dels flera stadsdelar att välja mellan samt att de faktiskt har en egen skärgård. Var du ska bo styrs lite av vad det är du har tänkt att göra. Vill du ha nära till det mesta, så är det att föredra att bo nära stadskärnan. Från denna plats kan du sedan ändå enkelt ta dig ut till det du vill se och göra. Så fundera över vad det är du ska göra och vad du behöver ha nära dig.

Ta sig till och runt i Luleå

För att ta sig till Luleå så går det bra att dels åka bil. De viktigaste vägarna i norr är Europaväg 4 och Europaväg 10. Även riksväg 97 är viktig. Du kan ta din egen bil hit, eller hyra en. Om du vill flyga, så har du Luleå Airport, som tidigare hette Kallax flygplats. Det innebär att du kan ta flyget hit från flera andra städer i Sverige. Dessutom kan du så klart ta tåget eller åka buss till Luleå.

När du väl är i staden så kan du ta dig runt på flera sätt. Dels kan du använda din bil, eller åka taxi. Det går även bussar i form av stadstrafik. Luleå är bland de 10 mest cykelvänliga platserna i hela Sverige så det går även utmärkt att ta dig runt på cykel. Det går att hyra cykel om du behöver. Sedan kan du även ta dig runt genom att promenera, då det är nära till mycket runt omkring i denna stad.

 

Sevärdheter och upplevelser

Luleå har en mängd olika sevärdheter att upptäcka. Bland de största besöksmålen finns bland annat Gammelstads kyrkstad. Det är en av världens största och bäst bevarade kyrkstad med fler än 400 kyrkstugor, som ligger kring en stenkyrka, som för övrigt är Norrland största medeltida stenkyrka. UNESCO upptog denna kyrkby på sin lista år 1996. Det var här som Luleå var placerat för 400 år sedan. I anslutning till kyrkstaden finns ett friluftsmuseum, som heter Hägnan.

Sedan så spelar det så klart roll om du besöker Luleå under sommar eller vinter när det gäller vissa besöksmål eller vill göra vissa aktiviteter. En sak som är trevligt att göra sommartid är så klart att besöka Skärgården. Denna skärgård består av över 1300 öar, kobbar och skär. Passa på att ta en räkkryssning och njut av god mat och vacker åktur. Det går även att åka till Skärgården under vinter och det är inte fel att ta en dagsutflykt till Jopikgården på Hindersön. På denna ö finns det även en gruva samt Sälbåtsmuseet.

I Luleå finns det även flera badstränder att besöka under sommaren. Det går enkelt att nå dem med bil, eller buss. Det finns även en badstrand med promenadavstånd, nämligen Gültzaudden.

Vintertid är det en mängd aktiviteter du kan ägna dig åt. Du kan ta en guidad tur med skoter eller hundspann till exempel, eller så kan du åka skidor eller skridskor.

Andra besöksmål i denna stad är bland annat Norrbottens museum, samt att du kan besöka Luleå Domkyrka eller något av de andra museerna som finns i staden. Bland annat finns Flygmuseet, Norrbottens järnvägsmuseum samt Teknikens hus, som är lite mer av ett science center.

Mat och dryck

I Luleå finns det flera bra restauranger att besöka. Dessutom så finns det även caféer, barer och pubar.

Luleå har flera restauranger som finns med i White Guide. Dessa är Jazzmatsalen på Hotell Savoy, Kitchen and Table på Clarion, Bistro Norrland, Cook´s krog, Hemmagastronomi, Restaurang CG, Ralph Lundstengården, Roasters, Uni:kkitchen and café och Kaptensgården.

Utöver det så finns det så klart andra restauranger som även de håller hög klass på maten. Det finns svensk mat så väl som mat från andra delar av världen. Om du gillar tapas, så testa Tapas de Papá. En svensk restaurang med god mat är Hemmagastronomi, som vi nämnde finns med i White Guide. Andra restauranger som är väl värda att testa är bland annat Taverna gusto, som serverar italienskt, restaurang Luleå, CG’s som serverar grillat, Bistro Norrland samt Bistro Bar Brygga.

När det gäller barer och klubbar så har du flera alternativ. Du har bland annat Bishop Arms, som är en klassisk pub med brittiska influenser. Du har även Clarion Sky Bar, med stadens bästa utsikt! Om du vill ha sport till ölen, så ska du besöka O’Learys. Jazzmatsalen som serverar god mat, har även en nattklubb av det lite mer elegantare slaget.

Vill du ta en fika så finns det flera caféer och fik att välja mellan, Du har bland annat Friends by BO, Holms konditori, Café Fröjd, Café Lina, Smaka Gott City samt flera därtill. I Luleå finns det alltid en plats att sätta dig på och njuta av något gott att äta eller dricka.

Luleås historia

Troligtvis kom de allra första människorna till Luleå redan för 7000 år sedan. Då var havsnivån högre och det var mer av ett skärgårdslandskap. Man har hittat flera hundra lämningar från stenåldern i kommunen.

Luleå, eller Lulu har ett ursprung som är samiskt. Namnet uttyds som östligt vatten och detta namn förekommer första gången i ett dokument från 1327. Det skedde en del stridigheter mellan Sverige/Finland och Novgorod/Ryssland, var gränsen skulle gå. Efter det så startade svenska kronan tillsammans med kyrkan en så kallad kolonisation i norr. Man ville att området där uppe skulle bli bebyggd och odlad. Troligen har det redan under den förhistoriska tiden förekommit jordbruk i den norra delen av Sverige. Dock var området ovanför Skellefteå orört men blev nu införlivat i det svenska riket. Man byggde kyrkan i Gammelstad under 1400-talet och Luleå stad grundlades kring denna kyrka. Året var 1621. Luleå blev en betydande handelsstad med fiske som sin huvudsakliga näring. En kraftig landhöjning gjorde att staden fick flytta en halv mil, till dit där den ligger i dag.

Utvecklingen i staden gick ganska långsamt. I slutet av 1700-talet var det mer en by, än vad det var stad. De drabbades även hårt av krigen som skedde under stormaktstiden. De var även drabbade av ryska härjningar. Carl von Linné besökte Luleå 1732 för att dricka brunn i Gammelstad. Han beskrev Luleå ”som en by, om än skön”.

Efter stormaktstiden, så återhämtade Luleå sig och började åter igen att växa med mer befolkning. Jordbruket var en stor del av försörjningen men det var mycket missväxter. Under 1830-talet var det stor nöd. Det kom flera hjälpaktioner från söder. En varvsindustri byggdes upp och jordbruket effektiviserades. Man fördubblade befolkningen mellan åren 1850-1900. Det skedde flera betydande saker i Luleå under 1800-talets sena hälft. Dels så flyttades Länsstyrelsen och landshövdingen till staden samt att de fick sitt första lasarett ett par år efter. Det upprättades ett nytt rådhus och den första banken slog upp dörrarna 1857. 1888 invigdes malmbanan till Gällivare och Luleå fick anknytning till Norra stambanan 1894.

Under 1900-talet blev jordbruket allt mer ersatt av industriell verksamhet. På 1940-talet byggdes Norrbottens järnverk. Luleå kom att bli känt som ”stål-och hamnstaden”.

Dagens Luleå har utvecklats och mycket tack vare en kommunsammanslagning 1969. Även LTU, som är Luleå tekniska universitet tillkom 1971 och det har haft stor betydelse för utvecklingen.

Luleå har kommit att bli till en stad som kan erbjuda ett rikt kulturliv och ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Dessutom har staden elitserielag i både ishockey och basket.