Boka hotell i Mariestad

Välja hotell i Mariestad

Mariestad är en stad som ligger i Västra Götaland. Staden är starkt förknippad med vatten och kallas ofta för sjöstaden. Det finns en 14 mil lång kust här och det är även nära till Göta Kanal. När det kommer till att välja hotell i Mariestad så har du flera olika alternativ.

Det finns flera bra hotell så väl som att det även finns vandrarhem, B&B och camping. Bland hotellen finns bland annat Hotel Wictoria, Waterside Mariestad, Hotell Aqva Restaurang & Bar, Rattugglan, Stadshotellet och många fler. Många av hotellen i denna stad är mycket hemtrevliga och placerade på bra ställen, nära till det mesta.

När du ska välja hotell är det bra att välja utifrån vad det är du ska göra. Är det sevärdheter du är ute efter att titta på eller är det en snabb affärsresa? Det finns boendealternativ som passar alla.  Det finns centrala hotell så väl som att det även finns hotell nära stranden samt hotell en bit ut på landet.

Välj bland mer än 10 hotell i Mariestad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Mariestad

  • Hotell Vänerport
  • Hotel Wictoria
  • Hotell Aqva Restaurang & Bar
  • Rasta Mariestad
  • Mariestads Stadshotell

Var ska jag bo?

Mariestad är lägligt placerat mellan Vänern och Vättern. Du kan välja att bo där det passar dig. Det bästa med denna stad är nämligen att du kan bo ett stenkast från vattnet.

Det finns hotell mitt i stan, vandrarhem ute på landsbygden, B&B på ett slott samt att det även går att bo i en stubbe vid Göta Kanal! Välj att bo där det passar dig och utifrån vad det är du har tänkt med ditt besök i denna stad.

Ta sig till och runt i Mariestad

För att ta sig till Mariestad så kan man gå tillväga på flera olika sätt. Om du vill ta flyget så är närmaste flygplats Landvetter i Göteborg. Det går dock inga reguljära flygbussar från flygplatsen till Mariestad, utan då får du ta taxi, hyra bil eller åka kollektivt. Just kollektivt är ett annat sätt att ta sig hit. Det går bussar och tåg till denna stad.

Du kan så klart åka egen bil till denna stad, då E20 passerar staden i nordöstlig/sydvästlig riktning. De går även att åka båt hit, med egen, det finns en gästhamn.

När du väl befinner dig i Mariestad och vill förflytta dig, så kan du göra det med buss, egen bil, taxi eller med en cykel. Mycket av sevärdheterna i staden finns även på gångavstånd. Så det är bara att välja det färdsätt som passar dig och känns mest lämpligt helt enkelt.

 

Sevärdheter och upplevelser

Mariestad har en mängd olika sevärdheter och upplevelser. Göta Kanal i sig är något som drar många besökare. Starten för denna kanal ligger i Sjötorp, som är beläget strax norr om Mariestad. Här ifrån kan du åka kanalbåt, eller cykla eller vandra längs med kanalen. Mariestad har även en 14 mil lång kust, samt att du kan ta dig ut på skäret eller någon av Vänerns 22 000 öar.

I Mariestad finns det mycket att se och göra. Missa inte ett besök i Gamla stan där du även har Domkyrkan. Domkyrkan uppfördes 1593-1625 och detta som en följd av religiösa motsättningar mellan två bröder, hertig Karl och Johan III. Här finns det även kvar delar av den vackra träbebyggelsen. I den nordligaste delen som heter Näset finns det även flera inslag bevarade från tiden före den stora stadsbrand som ägde rum 1693.

Om du gillar kultur och konst, missa inte att det i denna stad finns en mängd skulpturer utplacerade lite var stans. På Gamla torget finns en skulptur som heter Bruksarbetaren, gjord av konstnären Wanja ”Nones” Håkansson.

Natur, kultur och historia kan du uppleva på Lugnåsberget. Det är Västergötlands minsta platåberg och det ligger ca 1 mil sydväst om Mariestad. Här kan du få en fantastisk utsikt över Kinnekulle, Billingen och Vänern. Samt att det även finns spännande och roliga aktiviteter i Qvarnstensgruvan och skogssjön Vristulven.

Det finns även flera museer att besöka. Dels Qvarnstensgruvan som redan är nämnd ovan, men det finns även Vadsbo museum, Panncentralen Galleri, Odensåkers hembygdsförening, Hamnmagasinet och Kerstins galleri.

Mariestad är i sig en fin sevärdhet, då det är en pittoresk småstad. Mariestad har även trots sin litenhet ett stort utbud när det kommer till shopping. Här hittar du allt från välkända butikskedjor till lite mer idylliska och personliga butiker och gårdsbutiker.

Det finns även gott om aktiviteter i denna stad. Du kan paddla kanot, spela golf, cykla, vandra, fiska och göra en massa mer skojiga saker!

Mat och dryck

 Mat och dryck är något man gärna upptäcker när man är i en stad. Det finns mycket att välja på när det kommer till att äta och dricka gott i Mariestad. Du hittar allt från lyxiga trerätters till en smarrig fika till barer med goda drycker. Du har tillgång till smaker från hela världen så väl som att det finns en mängd lokala läckerheter från traktens gårdar att njuta av.

Bland restauranger väl värda att besöka i denna stad har du det anrika pensionatet Åsgården så väl som Pensionat och restaurang Kajutan. Missa inte heller att få en sjönära mat och dryckesupplevelse på Sill & Dynamit. Du har även god mat på Wilais Thai Kitchen, Kanalkrogen, China Grottan, Trattoria Castello och Buffalo restaurang och pub. Det finns även flera trevliga pizzerior i denna stad.

Om du är sugen på en god kopp kaffe och gott fikabröd, så kan du besöka Brödboden, Lundis bakficka, Lundstedst konditori, Café Ljuva Drömmar, Sandbergs Crêperie, Café Nya torget eller Snapens friluftsgård.

Det finns även flera ställen där du kan sätta dig för att dricka en kall öl, en god drink eller ett glas vin och få en fantastisk utsikt över vattnet.

 

Mariestads historia

Mariestad, en tätort i Västergötland, är en pärla med en lång historia. Mariestad har varit residensstad i Skaraborgs län samt även stiftsstad mellan 1583-1647. Gustav Vasas son, hertig Karl, som senare blev kung Karl IX, grundade Mariestad. Han döpte staden efter sin första hustru, Maria av Pfalz. Syftet med denna stad var att skapa en handels- och köpstad, som låg strategiskt placerat. Staden kom att grundas vid Tunaholm, senare Marieholm, samt den närliggande åsen. Det sägs att Karl en gång såg en oxe stiga upp ur vattnet i Tidan och att det är därför stadens vapen är en oxe som stiger upp ur ett vattendrag.

Mariestad har, precis som Kalmar, en domkyrka, men ingen biskop. Domkyrkan uppfördes mellan åren 1593-1625. Kyrkan byggdes huvudsakligen efter ritningarna till S:ta Klara kyrka i Stockholm, uppförd av Karl IX bror Johan III.

I augusti 1693 inträffar den första stora stadsbranden då nästan hela staden blir förstörd.  Dock klarar sig bebyggelsen i den norra delen av staden, det som kallades för Näset. Även vissa delar av kyrkan klarade sig med. När man skulle bygga upp staden igen, så gick man att ha haft en stadsbild där hus och gator helt spontant hade växt fram till att satsa på det karaktäristiska rutnätssystemet med parallella långgator och tvärgator som avgränsar kvarteren som är mycket vanligt att se runt om i Sverige.

Under 1700-talet så ökar både handeln och industrin i denna stad och det blir allt fler invånare. Man flyttar länshäktet från Lidköping till Mariestad samt att man uppför stadens första lasarett. Sekelskiftet 1800 så bor det 1049 personer i denna stad vilket gjorde att den var länets andra mest befolkade stad. I december 1895 så blir staden åter igen drabbad av en brand och denna förstör 36 tomter. Man bygger åter upp stan och det med stenhus i stället för trähus. Man väljer även att anlägga Esplanaden, en bred brandgata med trädplanteringar, mellan Gamla torget och husen längs Kungsgatan, för att få extra skydd om det skulle brinna igen. Esplanaden finns kvar än idag och den gamla brandgatan är idag en värdefull grönyta i centrum.

1746 så passerar Carl von Linné Mariestad och han beskriver denna stad som ”liten men behaglig, ligger på östra sidan om den stora sjön Wenern, bygd med små dock täta trähus, gatorna äro räta och ljusa”.

Ända sedan 1700-talet så har industrin varit mycket viktigt för Mariestads tillväxt. Sedan 1765 har Katrinefors bruk framställt papper och det är än idag en betydande arbetsgivare i kommunen. Det har även funnit flera andra stora industrier genom åren i denna stad, både inom tändstickstillverkning och bryggeri.