Boka hotell i Mölndal

Välja hotell i Mölndal

Mölndal är en naturskön kommun som ligger en bit söder om Göteborg. Här finns det både ett dynamiskt näringsliv och en intressant historia. Nuvarande kommun bildades genom en sammanslagning av Mölndal, Kållered och Lindome 1971. Den nya kommunen fick namnet Mölndals kommun. Om du ska välja hotell i Mölndal, så finns det flera att välja mellan.

I Mölndal ligger Hotel Mölndals Bro, som erbjuder 42 bekväma rum, samt att det finns en trädgård att vistas i om man vill. I närheten av hotellet har du Mölndals stadsmuseum, samt att det är bara 6 km till Liseberg.

Du har även Scandic Mölndal som ligger mitt i Mölndal. Det finns runt 200 rum här att välja mellan och dessutom finns det en restaurang, bubbelpool, fitnesscenter och gratis frukost. I Mölndal har du också Good Morning Mölndal, samt Hotell Eken. Du kan även välja hotell som ligger utanför Mölndal, då det är nära till exempelvis Gothia Towers (5km).

Välj ditt hotell utifrån vad det är du vill se och göra i Mölndal. Är det något särskilt du tänkt uppleva? Eller är du här för konferens och arbete? Det finns hotell för dig som jobbar så väl som för dig som bara vill ha semester!

 

Välj bland mer än 10 hotell i Mölndal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Mölndal

  • Scandic Mölndal
  • Good Morning Mölndal
  • Hotel Mölndals Bro
  • Hotell Eken Mölndal
  • Best Western Plus Hotel Mektagonen

Var ska jag bo?

Mölndal är ju en del av Göteborg och väljer du att bo här, så har du ett visst antal hotell att välja på. De flesta hotell ligger på gångavstånd från saker att göra i Mölndal.

Du kan välja det hotell som har de bekvämligheter som just du eftersöker. Det innebär att du kan bo i Mölndal centrum, så väl som i utkanten av stadsdelen. Eller så väljer du närmare Göteborg city.

 

Ta sig till och runt i Mölndal

För att nå Mölndal, så ska du först ta dig till Göteborg. Det kan du göra genom egen bil, eller hyrbil. Du kan också ta bussen eller tåget hit från de allra flesta städer.

Om du föredrar att flyga så har Göteborg en flygplats, som heter Landvetter. Från Landvetter tar du dig in till Göteborg med flygbussen.

När du ska ta dig ut till Mölndal har du flera alternativ. Du kan åka egen bil, taxi, buss eller ta spårvagnen. Det går flera busslinjer till Mölndal, samt två spårvagnslinjer till Mölndal och Knutpunkt Mölndalsbro – linje 4 och linje 2.

Väl i Mölndal kan du ta dig runt till fots, eller cykla. Det går även att ta taxi eller egen bil till de platser du vill åka. Sedan har du så klart även buss och spårvagn här att använda dig av.

Sevärdheter och upplevelser

I Mölndal finns det flera platser som är sevärda. Det finns bland annat unika naturmiljöer, kulturmiljöer, ett slott och ett prisbelönt stadsmuseum.

Det slott som ligger i Mölndal är Gunnebo Slott. Gunnebo ritades som ett allkonstverk av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg under 1780-talet. Han skapade flera byggnader med möblemang så väl som flera trädgårdar. Det finns över 200 originalritningar och dessa har legat till grund för att rekonstruera anläggningen. Man har sedan 1990-talet försökt återställa slottets ursprungliga utseende. På detta slott kan du gå på en guidning, eller besöka sommarteatern. Du kan äta gott på Gunnebo Kaffehus och Krog, eller så vandrar du i de vackra trädgårdarna.

I Mölndal finns även Mölndals Kvarnby. Mölndalsfallen och Kvarnbyn är själva ursprunget till Mölndals stad. Här dånar forsen än idag precis på samma sätt som det gjorde under den tid man malde säd under medeltiden här. Du kan utforska kvarnbyns historia då det sitter uppe flera informationsskyltar längs med forsen. I anslutning ligger även Mölndals stadsmuseum, i en gammal strumpfabrik.  Det finns även en hembygdsgård med tillhörande museer. Ta gärna en fika på Forscaféet.

Sedan så ligger även travbanan Åbytravet här, så dit kan du gå för att spela på trav eller bara titta på olika travlopp! Åbytravet har ungefär 100 000 besökare varje år. De största loppen som arrangeras på Åbytravet är Olympiatravet, Åby Stora Pris, Svenskt Mästerskap och de två så kallade Pokalloppen som är Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal. Fram till och med år 1976 var Åby en kombinerad trav- och galoppbana.

I Mölndal har du även bowling, Åbybadet, minigolf och rymningsspelet Prison Island. Om du vill se och göra mer saker, så har du även hela Göteborg att utforska. Mölndal ligger nära till exempel Liseberg, där det går att tillbringa många timmar. Universeum ligger även det nära, då det är placerat mitt emot Liseberg. Här kan du upptäcka helt nya världar! Det finns sju våningar och du kan vandra runt i regnskogsmiljö, kolla olika havsdjur i stora akvarium, göra experiment, lära dig mer om rymden och se på olika utställningar.

Göteborg stad har i sig även en mängd olika museer att besöka. Bland annat Göteborgs Stadsmuseum, Naturhistoriska museet, Sjöfartsmuseet, Konstmuseet, Göteborgs Maritima museum, Volvo museum, med flera till.

Mat och dryck

Är du sugen på att äta och dricka gott i Mölndal så har du flera alternativ att välja mellan. Du har till exempel Lilla Spinneriet, i Lindome, som bjuder på säsongsbaserad mat i en charmig tegelbyggnad. I Kvarnbyn har du också Kvarnby Bageri. Du har Kråkans Krog & Kafé, som är en kvarterskrog i Mölndals Kvarnby. Här kan du njuta av italiensk mat, eller umgås med vänner över ett parti med dart. Vid Mölndals stadsmuseum har du Forscaféet som bjuder på hembakat och dagens lunch i en 1930-talsmiljö.

Du som vill njuta av medelhavsmat, kan boka bord hos Sokrates Taverna. Här äter du gott från det grekiska och det italienska köket.

I Mölndal ska du inte heller missa Ostbutiken, som är Västsveriges största ost- & delibutik i Mölndals innerstad. Du hittar ett brett utbud av ost, kött, chark och färdigmat. Varför inte köpa med dig en massa gott och ha en picknick på ett vackert ställe i närheten till exempel.

Andra restauranger i Mölndal är Hills, Mejram, Rasa Sayang, Wendelsberg och många fler. Sedan har du som sagt nära in till Göteborgs stad. Då kan ni njuta av allt från husmanskost, till mat från alla värdens hörn. Det finns även flera Michelin-restauranger.

Vill ni bara ut och dricka något gott, så finns det gott om pubar och vinbarer i Göteborgs stad, så väl som att det finns flera ölpubar som serverar lokalt öl. Göteborg har flera olika mikrobryggerier.

Göteborg är synonymt med fisk och skaldjur, så ska du satsa på att äta utav detta. Ett ställe, som vi rekommenderar är Sjömagasinet.

Mölndals historia

Mölndal är centralort i Mölndals kommun, och en del av tätorten Göteborg och här finns bland annat Åbytravet, Mölndals sjukhus och 1700-talsanläggningen Gunnebo slott och Trädgårdar. Namnet Mölndal var från början ett namn på bebyggelsen kring Mölndalsåns fors där det fanns en liten by med fyra hemman. Mölndal har fått sitt namn från platsen där förleden möln- kommer av det fornsvenska mølna med betydelsen kvarn. Med efterleden -dal blir betydelsen kvarndalen. Namnformerna har bland andra varit Mølnadalaa, Möldall, Möllendall och Möllnedaalls.

Det som dominerade i början var kvarnverksamheten vid forsen. Under 1600-talet användes dessa kvarnar till att stampa kläde och bereda filtar. Under 1700-talet kom papperstillverkningen att bli en huvuddel i denna del av Göteborg. Detta eftersom det blev en ökad produktion av böcker och tidningar. Oljeslagerier etablerades under 1800-talet som senare ersattes av tillverkning av färgbindemedel. Sen så etablerade textilindustrin en del fabriker inom främst spinnerier. Just textilindustrin expanderade stort under 1900-talet.

Kvarnverksamheten pågick fram till 1940-talet då den sista kvarnen kom att läggas ner. Idag finns en kvarn bevarad som byggnadsminne.

Mölndal låg i Fässbergs socken och ingick efter kommunreformen 1862 i Fässbergs landskommun där Mölndals municipalsamhälle inrättades 7 juli 1911. Mölndals stad bildades 1922 och det efter att ombildning skett av Fässbergs socken/landskommun med municipalsamhället.

1971 uppgick stadskommunen i Mölndals kommun med Mölndal som centralort men redan innan dess, så hade bebyggelsen i Mölndal börjat växa samman med den bebyggelse som skett i Göteborg.