Boka hotell i Motala

Välja hotell i Motala

Motala, även kallad Östergötlands sjöstad, ligger just i Östergötland.  Staden ligger vid Göta Kanal, Motala ström samt mellan Vättern och Boren. Här finns det mycket att se och göra. När det kommer till boende i denna stad, så har du allt från hotell till vandrarhem och andra alternativ där emellan. När det kommer till att välja hotell i Motala så har du bland annat Hotell Östermalm, Hotell Nostalgi, Best Western Motala Stadshotell, Hotell City, Torpa Gård och Hotell Medevi brunn.

Du kan hitta allt från lyxiga alternativ med många stjärnor, till enklare boenden som är billigare, men väl värda att boka ändå. Allt beror på vad det är du har tänkt att göra. Är du i staden på affärsresa eller är det semester och du vill ha nära till olika sevärdheter? Välj det hotell som passar din resa helt enkelt.

Välj bland mer än 10 hotell i Motala

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Motala

  • Best Western Motala Stadshotell
  • Göta Hotell
  • Hotell Östermalm
  • Norrstens Gästboende
  • Hotell City

Var ska jag bo?

Många av Motalas hotell finns i centrala staden och ofta har de en vacker utsikt över vattnet, med tanke på stadens läge. Det finns ett hotell för alla i Motala. Det går även att välja att bo en bit utanför staden, som i Medevi till exempel, eller varför inte Borensberg om du vill ha nära till naturen.

Ovanför Motala finns det även bondgårdar att stanna över på om man vill uppleva ett annorlunda boende. Välj det hotell eller det boendealternativ som passar in det du ska se och göra när du är här.

Ta sig till och runt i Motala

Ska du ta dig till Motala så finns det flera sätt att göra det på. Ett ypperligt sätt är att göra det via båt, tack vare att de ligger jämte Göta Kanal. Har du ingen egen båt, så finns det så klart andra alternativ.

Du kan välja att ta flyget om du vill. Motala har ingen egen flygplats, så du får flyga till Norrköpings flygplats, Linköpings flygplats eller Skavsta och sedan ta dig vidare med bil, buss eller annat färdmedel. Du kan även ta egen bil så klart, samt att det går både tåg och buss från flera platser runt om i Sverige som tar dig till Motala.

Väl i Motala har du flera sätt att ta dig fram på. Har du egen bil så använd den eller hyr en bil i staden. Det finns även taxi att använda sig av. Sedan går det så klart utmärkt att ta sig fram till fots, eller att cykla om du vill det.  Det finns även stadsbussar om du föredrar att åka kollektivt. Vill du ta dig utanför staden så finns det även bussar som du kan välja att åka mellan.

Sevärdheter och upplevelser

Motala är den perfekta staden för att uppleva och se en massa saker. Det går att vara spontan, det finns en stor valfrihet och det finns gott om alternativ för alla. Du kan leva friluftsliv, upptäcka unik natur och även då en sjöstadskänsla, året om! Det finns härliga cykelleder och vandringsleder, du kan fiska, paddla kajal, besöka museer och mycket mer.

Vart du än befinner dig i Motala, så har du fem minuter till vattnet. Det är inte för inte som det kallas både Östergötlands sjöstad och Göta Kanals huvudstad. Det gör att det så klart finns en massa saker att göra i vattnet. Men det finns även gott om andra besöksmål i denna stad.

Staden har ett rikt kulturliv, det finns mycket musik och teater här och sedan finns det flera trevliga sevärdheter. Missa inte att besöka Ask Ekebyborna gamla prästgård, Borensbergsparken, Borensbergs hembygdsmuseum, Galleri Vättern, Svenskt Porslinmuseum, Göta Kanal utställningen, Motala industrimuseum, Sveriges Rundradiomuseum med flera till

Motala Museum är värt ett besök och det ligger i Charlottenborgs 1600-talsslott på Strandvägen.

Varje år så går Vätternrundan av stapeln, vilket är en stor cykeltävling. Då händer det en massa skoj i Motala.

Sedan kan du så klart även välja att åka med på Göta Kanal om du vill, samt att du kan ta en stadsvandring med guide i Motala stad.

En bit utanför Motala har du Medevi som även det är ett ställe värt att besöka. Här kunde man från 1600-talet och framåt ägna sig åt det som kallades för att dricka brunn. Idag är det ett hotell och en hälsobrunn, med många olika aktiviteter. Det går att få en historisk vandring här med guide, eller så kan du vandra runt på egen hand. Det finns även flera friluftsaktiviteter att göra här.

Sedan finns det ännu mer att se och göra i och runt Motala. Du som gillar att shoppa kan ägna dig åt det och du som vill uppleva naturen på olika sätt kan göra det.

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck så finns det en hel del att välja mellan när du är i Motala. Det är restauranger, caféer, barer och så finns det så klart en del snabbmat med. Du kan därmed njuta av en finare middag, eller en snabb lunch på stan eller en god fika efter shoppingturen.

När det kommer till restauranger i denna stad så har du bland annat Asian Wok, Berggrens Öltapp & Mat, Bispo, Tjällmo Gästgifvaregård, Göta Hotell, Hamnkrogen, Chill Out, Levins Matsalar, Motala sushibar, Pinchos, Restaurang Karolinen, Restaurang Lyckan, Restaurang Ming, Restaurang Sjövik och många fler. Det finns mat och smaker från alla världens hörna att välja mellan.

Om det är en fika du är mer sugen på, så går det att hitta gott kaffe och bakverk hos bland annat Mallboden Café, Blomsterglädje, Café Gallerian, Espressohouse, Farfarstugan, Hamnpiren, Sjöbris, samt på flera ställen till.

Är du mer sugen på en öl, ett glas vin eller en drink, så finns det flera pubar och barer att välja mellan. Du har bland annat Bomber Bar, Ströget Café & Bistro, The Woop Motala och Hugos.

Motalas historia

Motala har en lång och rik historia och det finns arkeologiska fynd som är 11 000 år gamla. Man har även funnit en offerplats som är 9000 år gammal som låg i en sjö och där människor offrats.

När det kommer till Motalas historia så nämns staden första gången i en handling året 1288. Det är då Magnus Ladulås gav en Knut Matsson en gård.

Under medeltiden samt framåt i tiden så fanns det tre byar i Motala. Det var Motala Södra By som låg söder om strömmen. Det var Motala Norra By vid strömmens norra strand samt Bispmotala väster om den förra. I den sistnämnda byn fanns kyrkan och i de andra byarna fanns det kvarnar och fiskeverk och gårdar.

Gustav Vasa beslutade 1552 att Motala Södra By skulle få Motala Kungsgård. Mellan 1555–1567 så fanns här kungens fogde med ryttare, skyttar och ”talrikt husfolk. Kungshuset brändes ner mellan 1667 och 1568 och det av danskarna. Mycket av bebyggelsen i dess närhet strök också med i branden.

Göta Kanal byggdes mellan 1810–1832. Det gjorde att det kom att bli en hel del samhällen som växte upp runt om kanalen. Baltzar von Platen valde att 1822 anlägga en mekanisk verkstad i Motala, AB Motala Verkstad. Det gjorde att en bruksort sakta började växa fram. Året 1823 kom Motala att bli friköping. Det genom förslag från Baltzar von Platen. Hans verkstad växte snabbt och under 1830-talet så bodde det många människor runt om denna verkstad. Fler än vad som bodde i Motala Köping.

1863 blev Motala köpingskommun och år 1881 fick man stadsrättigheter, men det var fortfarande området runt verkstaden som den största expansionen skedde.

1948 kom den så kallade verkstadsstaden kring Motala Verkstad att slås samman med staden Motala.

När man börjat använda Göta Kanal så gjorde man ett till steg i att bygga ut kommunikationerna och järnvägen kom under slutet av 1800-talet.

Året 1927 kom Motala rundradiostation att tas i bruk så att Radiotjänst, som grundats två år tidigare skulle kunna få en bättre täckning. Motala kom att bli huvudstation för svensk rundradio.