Boka hotell i Norrköping

Välja hotell i Norrköping

Om du har funderingar på att boka hotell i Norrköping, så finns det en hel del att välja mellan. Det finns enklar boenden, lyxigare alternativ så väl som spahotell att välja mellan. Norrköping är perfekt att bo i om du ska besöka till exempelvis Kolmården. När du ska välja hotell i denna stad, så ta ett hotell som ligger nära det du har tänkt att se eller göra.

Bland hotell att boka i Norrköping, så har du bland annat Best Western Princess Hotel, Elite Grand Hotel Norrköping, Hotel President, Hotell Drott så väl som Scandic, First Hotel och Hotell Nordic. Det finns även flera vandrarhem att välja som boende här i denna stad. Du har också olika campingar att välja, som First Camp, vid Kolmården, eller Sörsjöns camping och stugby, eller Himmelstalunds camping.

Om du har planer att besöka Kolmården med hela familjen så har du som sagt campingen vi nämnde, men även Vildmarkshotellet.

Oavsett vilket boende du föredrar, se till att det ligger i det område där du har tänkt att befinna dig mest. Det kan vara skönt med gångavstånd till olika sevärdheter. Du kan välja att bo dels mitt i Norrköping, men även utanför staden.

  lj bland mer än 20 hotell i Norrköping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Norrköping

 

  • Elite Grand Hotel Norrköping
  • Pronova Hotell & Vandrarhem
  • Strand Hotel
  • Comfort Hotel Norrköping
  • Hotel President

 

Var ska jag bo?

Du kan välja att bo mitt i Norrköping om du vill ha nära till kultur, uteliv och restauranger. Innerstaden erbjuder en hel del när det kommer till olika sorters boendealternativ.

Du kan också välja att bo utanför innerstaden. Där finns det största utbudet av spa, relax och upplevelsehotell. Välj den del av Norrköping som passar dig bäst och som har det hotell med de faciliteter du önskar.

Ta sig till och runt i Norrköping

 

Norrköping har en egen flygplats, ett par km utanför staden. Det gör att du kan flyga hit från en mängd städer. Det går även bra att åka hit, via en egen bil och bilvägen till Norrköping leder längs E4:an och E22. Det går även en mängd busslinjer till denna stad, många gånger från de större städerna i Sverige.

Det går även tåg hit. Det går också att åka båt till denna stad, men då med egen båt.

Väl i staden så kan du ta dig fram med buss, taxi, genom att gå, eller cykla.

 

Sevärdheter och upplevelser

I Norrköping finns det gott om olika saker att se och göra. Dels finns det flera museer, så som Norrköpings stadsmuseum, Norrköpings konstmuseum, Hällristningsmuseet och Arbetets museum. Det sistnämnda är både ett museum och en mötesplats, som har fokuserat på människan, arbetet och livet. Museet öppnades 1991 och på denna plats så är det en slags samverkan över traditionella gränser där man förenar samhällsdebatt med konstnärlig gestaltning och vetenskaplig dokumentation. Det finns även ett arkiv med olika sorters material så som minnesinsamlingar och dokumentationsprojekt. Det är inte vanliga utställningar här med en mängd föremål, utan fokus ligger i stället på personers minnen och deras historier.

Ekenäs slott är en annan sevärdhet, som ligger precis utanför Norrköping. Det är ett av Sveriges bäst bevarade slott från renässanstiden. På slottet sker det även en mängd aktiviteter, som rundturer, riddarspel, samt att det varje år är en julmarknad här. Ett annat slott är Löfstad slott, som byggdes u början av 1600-talet. Det brann under 1700-talet och slottet byggdes då upp på nytt. I detta slott har familjer som Lille, von Fersen och Piper bott.

En sak som inte ska missas när man är i Norrköping är Kolmården som ligger 18 km nordost om staden vid Bråvikens norra strand. Här finns mängder att se och göra. Det är ett nöjesfält, spa, Bamse, shower samt att här finns hotellet som heter Vildmarkshotellet. Detta resmål är mycket populärt, främst bland barnfamiljer, men även andra kan få ut mycket av ett besök här. Bamses värld är en slags temapark, placerad i Kolmården. Denna värld invigdes 1998 och består av en mängd olika miljöer från just Bamse. 

Bråvallafestivalen eller Bråvalla Festival bör även nämnas i sammanhanget upplevelser. Det är en tre dagars lång musikfestival som hålls varje år i utkanten av Norrköping. Den allra första festivalen hölls 27–29 juni 2013. Arrangörer bakom denna festival är FKP Scorpi. Dessa arrangerar även Where’s the Music och Getaway Rock Festival.

Mat och dryck

I Norrköping finns det både restauranger, caféer, pubar och barer att besöka. Du hittar allt från genuin husmanskost till internationella kök.

Gillar du grekiskt, så besök restaurang Athena, som serverar riktigt god, grekisk mat. Här finns en uteservering på sommaren. Ett annat mysigt ställe att äta eller dricka gott på är Butlers Bistro & Winebar, som är en gourmetkrog.  Spansks hittar du på La Uva, som serverar tapas.

Fiskmagasinet i Norrköping är perfekt för dig som gillar fisk och skaldjur. Gamla Bryggeriet Restaurang & Bar är en trevlig restaraung med anor från det gamla bryggeriet i staden.

God pasta, som är både vällagad och hemlagad får du på restaurangen Härlig Pasta och vill du sitta i ett mysigt källarvalv så ska du besöka Lagerqvist Restaurant & Bar.

Pappa Grappa är tre restauranger i ett. Det är olika delar, som restaurangen, matbaren och terrassen.

Om du bara vill ha något gott att dricka så finns det även flera barer, pubar och även ett gäng nattklubbar, om du vill svänga lite på höfterna. Du har bland annat Arbis Bar & salonger, Enjoy Bar & Mat, samt många fler därtill!

I Norrköping kan du så klart även hitta pizza, thai, sushi och en massa annat gott att äta. Om du föredrar att bara ta en fika, så finns det även flera olika caféer du kan gå till. Bland annat har du Brödernas Kök & Café i Norrköping, Kafé Kuriosa och Café Strykjärnet.

En sak som har med mat och Norrköping och göra är Passion för Mat. Det är en matmässa, som 2018 sker 2–4 mars. Denna mässa är för alla som gillar att laga mat. Det finns bland annat en köksskola, tävlingar, utställningar, provsmakningar, mat & dryck och mycket mer!

Norrköpings historia

Man tror att det redan har funnits folk i det område som idag är Norrköping, runt 1000 år före Kristus. Detta eftersom man har hittat hällristningar från bronsåldern på flera platser runt Motala ström. Dessutom finns det gott om gamla fornlämningar från järnåldern så som olika fornborgar, stensättningar och gravfält.

Staden Norrköping har en lång och rik historia. Stadsrättigheterna kom 1384, men det är oklart vem som delade ut dem första gången, då det sägs de haft det redan i början av 1300-talet. Det finns dock ett dokument, som 1384 bekräftade att stadsrättigheterna fanns.

Strax utanför Norrköping, vid Fiskeby så har man hittat ett gammalt gravfält, med över 500 gravar. Dessa ligger i olika lager på varandra. Det man tror är att denna gravplats har använts i flera århundranden. I samma område ska Bråvalla slag på 700-talet ha skett. Då mellan svenskar och danskar.

Staden utvecklades under medeltiden, men det finns inga direkta spår kvar idag från denna tid. Inte ovan jord i alla fall, men man har hittat spår av fast bebyggelse från 1200-talet och senare delar av medeltiden när man har gjort utgrävningar.

I samband med att Norrköping fick sina stadsrättigheter, under 1300-talet så kom även stadens namn. Det finns flera olika teorier och förslag på var från namnet ska ha kommit. En trolig förklaring är att det fanns i staden en handelsplats, dit människor kom för att sälja, köpa och byta varor. Dessa typer av handelsplatser brukades kalla köpeäng. Vid denna tiden var Tingstad en viktig ort och Norrköping ligger norr om denna ord. Då blev stadens köpeäng den norra köpeängen, alltså Norrköping, och då kan man slutleda till att Söderköping, som ligger söder om Tingstad, var den södra köpeängen.

1500-talet var den tid som Norrköping kom att bli en all mer viktigare stad. Den omnämns mycket mer i historieböckerna. Under detta århundrade så skedde det så kallade nordiska sjuårskriget och ett av de viktigaste slagen skedde i just Norrköping.

1600-talet var då Norrköping fick sin första storhetstid. Louis de Geer, en nederländsk affärsman hittade staden och startade flera industrier. Han etablerade bland annat ett skeppsvarv, ett vapenfaktori, en klädfabrik och ett pappersbruk i staden. Staden kom att snabbt växa sig större. Sedan detta århundrade så har Norrköping präglats av just textil- och pappersindustrin. Louis de Geer kallas ibland för Norrköpings fader. Han står staty på Gamla torget i staden och har även en stor konferensbyggnad döpt i sin ära.

Under ett par hundra år kom Norrköping att utvecklas ännu mer och under 1800-talet så var det här i denna stad som drygt 50 % av alla kläder i Sverige producerades. Det höll fram till mitten av 1900-talet då det blev allt för stor konkurrens av utlandet. Runt 1970 så fanns det bara ett par fabriker kvar.

Norrköping är idag mest känt för sitt pappersbruk, mer än för textilindustrin. Staden kallar sig även för en av landets främsta evenemangsstäder. I folkmun går även staden under namnet Peking, som kan kopplas till Norrköpings läroverk. Sven Hedin, var på 1910-talet här för att berätta om sina besök i Kina. Han talade om att Nanking betydde Södra staden. Då frågade eleverna vad norra staden hette och då svarade Hedin Peking. Det smeknamnet har hängt med sedan dess!