Boka hotell i Nyköping

Välja hotell i Nyköping

Nyköping är en lite mindre stad som är väldigt mysig, men som även har nära till Stockholm, om man vill ha det lite mer livat. I denna stad finns det mycket att se och göra men det är även en perfekt plats att ta det lugnt på. När det kommer till att välja hotell i denna stad så finns det en hel del olika alternativ. Du kan välja att bo mitt i staden, eller nära flygplatsen. Det finns flera internationella hotellkedjor här så väl som mindre hotell med genuin känsla. Det finns dessutom andra boendealternativ, som vandrarhem, B&B och camping.

När det gäller hotell så har du bland annat Clarion Collection Hotel Kompaniet, Blomenhof Hotel, Good Morning + Nyköping, Hotel Forty Towers, Connect Hotel Skavsta, Scandic Stora hotellet och många fler. Andra boendealternativ är Tuna Kyrkby B&B, Kiladalens Lodge, Öster Malma och Hotell Wreta Gestgifveri. Någon mil utanför staden kan du även boka in dig på Stjärnholms slott.

Välj det hotell eller boende som passar dig och det du ska göra. Ska du se en massa sevärdheter eller bara är passerande besökare? Det finns alternativ för alla!

Välj bland mer än 10 hotell i Nyköping

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Nyköping

  • Connect Hotel Skavsta Airport
  • Sunlight Hotel Conference & Spa
  • Scandic Stora Hotellet
  • Good Morning+ Nyköping
  • Kolmården Marina Guest House

Var ska jag bo?

Var i Nyköping du ska bo, beror på vad det är du vill göra. Är du här på semester och vill se och uppleva mycket är det inte fel att bo mitt i staden. Vill du ha en annorlunda vistelse så är det flera alternativ någon mil utanför som kan ge dig detta. Bland annat finns det flera slott nära denna stad.

Ta sig till och runt i Nyköping

Funderar du på att ta dig till Nyköping så går det att göra på flera sätt. Dels kan du välja att ta flyget till Skavsta Flygplats som ligger 7 km från centrum. Självklart går det även att ta ett flyg till någon av de andra flygplatserna i Stockholm, som Arlanda, Bromma eller Västerås och sedan vidare till Nyköping.

Det går även bra att åka egen bil till Nyköping så klart. E4:an passerar staden och en annan viktig väg är Riksväg 53 mellan Oxelösund och Eskilstuna. Du kan även välja att ta buss hit, eller varför inte ta tåget?

När du väl är i Nyköping, så kan du ta dig fram på en mängd olika sätt. Det finns lokaltrafik i form av bussar och du har så klart även taxi att välja. Du kan även använda egen bil om du har åkt hit med den. Annars går det även bra att hyra en. Andra sätt att ta sig fram på i staden är så klart genom att promenera, eller att cykla, med egen cykel eller en hyrcykel.

Sevärdheter och upplevelser

Sevärdheter och upplevelser finns det gott om i Nyköping. Det finns något för alla. Dels finns det gott om naturupplevelser för den som föredrar det och det innebär vandringsleder, kulturstråk, berg att klättra i, kajaker att hyra och mycket mer. I Nyköping finns det även gott om historiska platser så väl som slott. Nyköping är en av Sveriges äldsta städer och både i staden så väl som på landsbygden finns det gott om många spår från gamla tider.

Du kan ta guidade turer för att uppleva historia, eller för att se skulpturer eller för att få en dos med kultur. Det finns även konst i olika former och det på galleri i stan eller hos en konstnär på landet. Historia kan även upplevas genom gravrösen, kvarnruiner och mycket mer. Nyköping med omnejd har även en mängd vackra, gamla historiska kyrkor. Dessutom finns det ett gäng med slott, att besöka så väl som att sova över på. Missa inte heller ett besök på Nyköpingshus, där det berömda Nyköpings Gästabud skedde i december 1317.

I Nyköping har du även flera olika museer att besöka, som till exempel Stadsvakten och Sörmlands museum.

Nyköping är även perfekt för olika naturupplevelser och äventyr. Du kan cykla, fiska, paddla kanot, rida, vandra, vara med om vildmarksäventyr, bada, åka båt och besöka naturreservat.

Nyköping har även återkommande stadsfester. Det är Midvinterfesten och Nyköpings festdagar.

Gillar du shopping så är Nyköping en bra stad för detta. Du hittar mode, inredning, second hand, mat, delikatesser, gårdsbutiker, hantverk, köpcentra och mycket mer.

Besöker du Nyköping, se även till att ta dig ut på landsbygden med, där det finns mycket som du kan se och göra.

Mat och dryck

Mat och dryck är alltid gott att njuta av. I Nyköping finns det en mängd olika alternativ när det kommer till detta. Det finns restauranger, caféer, barer, krogar, nattklubbar och mycket mer. Du kan äta lokala råvaror som hjort och råbiff eller satsa på lyxig a la carte. Missa inte heller att besöka en av alla gårdsbutiker som finns.

När det kommer till restauranger i denna stad har du ett varierat utbud. Du kan äta på lite finare restauranger eller på en krog med bistrokänsla. Bland annat har du Athena kolgrill, Blaxsta vingård, Blommenhof Hotell och restaurang, Crazy Cow, Erik på slottet, Hamnmagasinet, Mårtens hus, Pelles Lusthus, Oxelö krog och många fler.

Det finns även snabbmat för den som snabbt vill ha något gott i magen. Det innebär att du har både pizzerior, hamburgerkedjor, kebabhus och Subway att stanna till vid.

Är du sugen på en kopp kaffe och något gott till det så kan du besöka bland annat Café Aktersnurran, Café Munterhuset, Café VarDagsRum, Café Östergården, Elverkets Café samt många andra.

Är det en öl, ett glas vin eller annat gott att dricka så kan du besöka Hamnmagasinet, Libanon bar & kök, McEwns, O’Learys, Pitchers eller Rockbaren.

Som vi nämnde innan är det inte fel att besöka en gårdsbutik och handla med sig lokala varor hem. Bland annat har du Annas atelje på Tåå, Björktorps trädgård, Fäboda Fårbod, Gröna Rosendal, Herrgården i Ladan samt flera andra.

Nyköpings historia

Nyköping ligger i Södermanland och har en lång och rik historia. Redan innan staden fick det namn det har nu, så finns det fynd som antyder att namnet kan varit Aros eller Södra Aros. Namnet Nyköping, ”NVCOPIE” nämns på ett mynt från 1230. Bland annat har man funnit myntstampsavtryck med namnet Aros. Långt innan dess, för ca 5000 år sedan, fanns det folk här i detta område. Det finns i kommunen över 4500 kända gravfält och gravar från järnåldern.

Under 1100-talet så tror man att det som är Nyköping i dag var en ort som fungerade som en handelsplats. Man har hittat flera fynd från vikingatiden. Under medeltiden bestod Nyköping främst av träbebyggelse och det var et helt annorlunda gatunät. Man bedrev även importhandel bland annat med Lübeck.

Det finns uppgifter, som inte är bestyrkta, att Nyköping fick sina stadsprivilegier 1260. Under denna tid fanns det i staden en kunglig borg, mynthus, kyrka och ett franciskanerkloster.  1200-talets slut och början av 1300-talet var då Nyköping kom att spela en del roll i rikspolitiken. Man hade flera riksmöten och krigshändelser. Man vet inte exakt när Nyköpingshus byggdes, men man vet att Magnus Ladulås var där och förde förhandlingar som innebar att svenska kronan fick kontroll över Visby. På slottet satt även Valdemar Birgersson fången och dog år 1302.

1317 skedde en av Sveriges mest känna händelser på Nyköping hus. Nämligen Nyköping gästabud. Det var kung Birger som fängslade sina bröder hertigarna Erik Magnusson och Valdemar Magnusson.

1396 den 20 september undertecknades Nyköpings recess, som var en politisk överenskommelse. Det bestämdes att Sverige, Danmark och Norge, skulle ha samma regent och detta var en förutsättning för att Kalmar­unionen skulle kunna bildas året därpå.

Under äldre vasatiden skedde inte så mycket i staden, men sedan under Gustav Vasas tid så lät han rusta upp Nyköping hus och lade en flottstation i staden. 1568 tog hertig Karl över skötseln, av sitt hertigdöme. Han grundade flera städer och Nyköping låg honom varmt om hjärtat. Karl byggde om Nyköpingshus till ett renässansslott, och det var rena rama skrytbygget. Efter en kamp om makten över Sverige kröntes han 1607 till kung och kallas Karl IX. 1611 dör Karl och då blir hans son Gustav Adolf kung.

Under både 1632 och 1665 drabbades Nyköpings träbebyggelse av bränder. Stadens kyrkor och broar brann helt ner. 1665 brann även Nyköpingshus, som reparerades nödtorftigt, men delar av murarna revs och användes vid bygget av Stockholms slott. 1634 blir Nyköping Södermanlands residensstad. Under 1600-talet kom man även att uppföra ett visst antal stenhus i staden.

1719 brann nästan hela staden ner, men man byggde upp den igen med statens hjälp. Nu kom det fler stenhus. Huvudparten av staden byggdes emellertid i trä.

1800-talet var tiden för industrialiseringen, det kom ett pappersbruk och flera olika fabriker. Under detta århundrade kom staden att expandera och under 1900-talet, så byggde man ut ännu mer. Flera verkstäder grundades och det ledde till behov av fler bostäder.

1987 firade staden sitt 800-årsjubileum.