Välja hotell på Öland
Öland är Sveriges minsta landskap och den näst största ön. Hit har man sedan 1972 kunnat åka via Sveriges längsta bro, Ölandsbron. När det kommer till boende, är det bra att välja utifrån vad du ska göra och se på denna ö. Du kan välja mellan en mängd olika boendealternativ, då det finns hotell, vandrarhem, campingar, stugbyar, bed&breakfast och rum att hyra. Detta eftersom Öland är en plats många turister åker till.
När det gäller hotell, så hittar du det både ute på landsbygden så väl som mitt i centrum. Ett hotell, som är en bra utgångspunkt för ditt besök på denna ö är Ekerum Resort i Borgholm. Detta boende är nära sol och bad, Alvararet samt att de erbjuder spa! I Borgholm har du även Hotell Borgholm, med gångavstånd till mycket att se och göra. Eller så väljer du Villa Ingrid, som är ett Bed&Breakfast i Borgholm.
Om du vill bo i Färjestaden, så finns Hotel Skansen, som ligger nära hamnen. Även detta hotell erbjuder spa.
Andra bra boenden på Öland är Hotell Kajutan, Strand Hotell Borgholm, Bo Pensionat, samt många fler. Som sagt, Öland har många alternativ att välja mellan och det bästa är att välja utifrån vad det är du vill göra på denna fantastiska ö.
Välj bland mer än 250 hotell på Öland
Våra topp 5 hotell på Öland
- Hotel Skansen
- Byxelkroks Marina Sea Resort
- Drottning Victorias Hotell & Vilohem
- Villa Ingrid
- Kaj 4 Hotell & Restaurang
Var ska jag bo?
Öland har en mängd olika socknar, två kommuner och en större stad. Staden heter Borgholm och är placerad på övre delen av ön. Längst upp på Öland ligger Böda, där den berömda Böda Sand ligger. Kommunerna är Borgholms kommun och Mörbylånga kommun. De i sin tur har en mängd orter du kan stanna över i. Bland annat Färjestaden, Löttorp, Degerhamn, samt flera ställen till. Välj mellan södra eller norra delen, eller stanna i mitten. Det finns många olika boendealternativ över hela Öland!
Ta sig till och runt Öland
Till och från Öland, går att ta sig via färja, båt buss, tåg, bil och flyg. Dessi är en populär cykelfärja som går under sommaren. Ölandsfärjan är ett annat alternativ. Det finns även möjlighet att ta sin egen båt hit, då det finns många gästhamnar att lägga till vid. Du kan även åka buss till och från Öland, samt ta flyget till Kalmar, eller tåget till Kalmar och sedan över till Öland. Du kan så klart även ta bilen, antingen via färjan eller Ölandsbron. Kalmar läns trafik är de som har hand om kollektivtrafiken på ön. På norra Öland (räknat från Färjestaden) går linjerna 101, 103, 104 och 106. På södra Öland, dock längst till Mörbylånga, går linjerna 103 och 105. Söder om Mörbylånga körs ingen busstrafik enligt vintertidtabell. 1 juni-31 juli kan man köpa ett kort för sommaren som gäller för obegränsat antal resor.
Väl på Öland så har du kollektivtrafik att använda dig av, eller egen bil. Det går även att cykla runt hela ön, om du så önskar. Tänk dock på att du inte får cykla på Ölandsbron, utan du får ta cykelfärjan, eller hyra cykel på plats. Det finns tre stora cykelleder på ön, Ölandsleden, Ekoparkcykelleden och Sverigeleden.
Sevärdheter och upplevelser
Öland är mycket känt för sina alvarmarker som finns på den södra delen av ön. Dessa är en i världen ovanlig naturtyp. Stora Alvaret är för övrigt med på Unescos världsarvslista och det är en sevärdhet i sig.
Öland är en ö, med något för alla. Under sommaren är det perfekt att åka hit för sol och bad. Öland har två kuststräckor, Kalmarsund och Östersjön och det finns många badplatser, så väl som att det finns ett vattenland att besöka. Böda Sand är ett perfekt ställe att vistas på om du vill ha en skön semester.
Öland passa perfekt om du vill ut och röra på dig. Ta en cykeltur, eller en ridtur. Du hittar även båtturer, vandringsleder, golf, gokart, fisketurer och mycket mer.
När det kommer till sevärdheter så är hela ön en enda sevärdhet! Det är ett vackert landskap, med en vacker natur och många fina byggnader.
Passa på att besöka ett museum, på denna ö finns det flera av dem. Bland annat har du Ölands museum Himmelsberga, Vida museum och konsthall, Eketorps borg och Borgholms stadsmuseum.
På Öland finns det även flera kyrkor, som är fina att åka och titta på. Bland annat du Alböke kyrka, Borgholms kyrka, Böda kyrka och Glömminge kyrka. Eller vill du hellre se en fyr, då har du två kända, Långe Erik står på den norra udden och är 32 meter hög. Långe Jan står på den södra udden och är Sveriges högsta fyr.
På Öland finns det även väderkvarnar och det över 350 stycken, även om det under 1800-talet fanns över 2000! Det har gjort att Öland är känts om väderkvarnarnas ö. De flesta är Ölandskvarnar, men det finns en holländsk kvarn, nämligen Sandviks kvarn. Öland har även en mängd fornborgar, runstenar och andra fornlämningar över hela ön!
Missa inte heller Borgholms slott, eller ruin som det är numera, som under sommaren erbjuder en mängd olika aktiviteter och events. Borgholm slottsruin erbjuder guidade turer, slottsverkstad, riddarskola och mycket mer. Dessutom brukar det under sommaren uppträda en mängd olika artister här. Borgholmsdagarna är även det en aktivitet som är trevlig att besöka. Detta är ett arrangemang som riktar sig till hela familjen. Bland annat bjuds det på marknad, tivoli, aktiviteter och underhållning.
Mat och dryck
På Öland finns det gott om ställen att äta och dricka gott. Det finns restauranger, caféer, pubar, gårdsbutiker, och mycket mer. Det finns en restaurang som är med i Guide Michelin, och hela 22 som är med i White Guide.
När det kommer till restauranger, så finns det allt från enklare mat, som hamburgare och pizza, till öländska kroppkakor, till lyxigare alternativ.
Norra Öland har restaurangerna Löttorps Bykrog, Marinan Mat & Prat och Mormor Julias mat & Dryck. Om du vill testa att äta struts, bege dig till Marsjö Gård, Borgholm. De har en egen strutsgård och köttet serveras i restaurangen.
Mellersta Öland bjuder på restauranger så som Mormors restaurang Strandhagen, Ninnis Kroppkaksbod och Norrings Créperie.
Södra Öland har bland annat Pizzeria Linda, Arontorps Kroppkakor och mat, Galleri Blå Porten och Kaj4 hotell och restaurang.
Den restaurang som är med i Guide Michelin är Hotell Borgholms restaurang. Testa det om du har möjlighet.
Bland de som finns med i White Guide hittar du flera caféer, så som Café Mejeriet, Café Haget i Byxelkrok och Gårdby Kafé och lanthandel. Andra restauranger i denna guide är Gamla Televerket, Lundgrens garage, Mormors restaurang, samt flera andra.
Det finns som sagt gott om olika caféer och konditorier på hela Öland, en del serverar kaffe och kaka och andra lite mer matiga saker.
På Öland finns det även flera pubar som du kan besöka om det bara är en god dryck du är ute efter. En del har dock pubmat att erbjuda om du blir lite småsugen på något att äta.
Öland har som sagt mat för alla smaker, missa inte att testa kroppkakor till exempel. Besök även gärna olika gårdsbutiker och smaka på lokala råvaror eller köp med hem!
Ölands historia
land är Sveriges näst största ö men dess minsta landskap. Öland ligger i Östersjön öster om Småland och skiljs genom Kalmarsund. Namnet på detta ölandskap består av orden för ö och land. Dess invånare kallades i äldre tid för öningar, Öland som tidigare hade ingått i Östergötlands lagsaga utgjorde senast under 1280-talet en egen lagsaga.
Första gången Öland omnämns är i en reseberättelse från slutet av 800-talet, då skildras Öland, eller Eowland, som man skrev då, tillsammans med Blekinge Möre och Gotland som länder som tillhörde svearna. Det finns dock historiker som hävdat att Öland blev svenskt först under slutet av 1100-talet.
Den kalkstensklippa som skulle få namnet Öland var en gång lösa bottenlager i ett tropiskt urtidshav. Arkeologiska fynd har visat att de äldsta bosättningarna på Öland är mellan 9 000–10 000 år gamla och tillhör jägarstenålderns början.
I första början fanns den viktigaste bosättningen längs öns östra kust, dock med Köping på västra sidan som viktigaste handelsplats under tidig medeltid. Sen var ölänningarna förbjudna att bedriva handel på egen hand, det skulle gå via Kalmar.
Öland utgjorde fram till 1631 en egen lagsaga, Ölands lagsaga, där östgötalagen tillämpades före landslagens tillkomst och ölandslagmannens beslut kunde överklagas hos östgötalagmannen. Efter 1631 ingick Öland i lagsagan Kalmar läns och Ölands lagsaga strax innan att Öland kom att ingå i Kalmar län från 1634.
Mellan 1569 fram till 1801 var Öland ett så kallat kunglig djurgårdsinrättning, vilket betydde att det var en jaktpark för kungligheterna. Allt villebråd tillhörde kungen. Bönderna var mer eller mindre livegna och hade begränsade möjligheter att jaga.
Före 1900-talet fanns ingen skog på Öland, men man skapade då planteringar. Öland består till största delen av alvarmark, men det finns bördiga områden kring Kalmarsund, där det gick att odla. Andra områden livnärde sig på fiske och boskap. Borgholm anlades 1816 och då blev det ett uppsving igen för handel och sjöfart.