Boka hotell i Örebro

Välja hotell i Örebro

Örebro, som under första delen av 1900-talet även var känt som skostaden är en trevlig stad att boka hotell i. Här finns det gott om sevärdheter, men även ett intressant kulturliv, med både teater, musik och museer. När du ska boka hotell i denna stad, fundera på vad det är du vill göra och se här. Det finns gott om hotell i centrala Örebro och du kan bland annat boka Elite Stora Hotellet, som ligger granne med slottet.  Du har även Behrn Hotell som ligger nära Stortorget och dessutom finns Clarion Hotell Örebro, Best Western Eurostop och Hotell Hjalmar. Många av dessa hotell ligger dessutom på promenadavstånd till många av de sevärdheter som Örebro har att erbjuda.

I Örebro finns det inte bara hotell, utan du kan även välja B&B, vandrarhem samt att det finns en camping, vid namn Gustavsvik, som ligger i anslutning till badäventyret Lost City. Det finns dessutom ett par campingar till i närheten av denna stad.

Välj ditt boende genom vad du ska göra och se i Örebro, så kommer du med all säkerhet att hitta ett bra alternativ som passar dig. Det finns hotell och andra boendealternativ för alla sorters plånböcker i denna stad.

Välj bland mer än 20 hotell i Örebro

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Örebro

 

  • Best Western Eurostop Örebro
  • Livin Station Hotel
  • Clarion Collection Hotel Borgen
  • Elite Stora Hotellet Örebro
  • Clarion Hotel Örebro

 

Var ska jag bo?

Örebro kan delas upp i norra, västra, södra och östra Örebro, samt centrum och utanför stan. I den norra delen av Örebro finns Hjälmaren, som är Sveriges fjärde största sjö. Det finns även fina promenadstråk här, samt att det är här Svampen ligger, vattentornet som du kan gå upp i och få fin utsikt.

Det västra Örebro bjuder på herrgårdsidyll och härliga promenadstråk. I södra Örebro, är det som att komma ut på landsbygden! Här breder ängar och fält ut sig. Det finns även motionsspår, golfbana och dessutom Brunnsparken, som bjuder på aktiviteter året om, som teater, revyer, dansband och mycket mer.

I östra Örebro, ligger universitetet, samt Örebros vackraste oas. Stadsparken. I centrum av staden, finns en härlig puls, och mycket att göra!

Ta sig till och runt i Örebro

 

Örebro har en egen flygplats, 12 km utanför staden. Så det går bra att flyga hit och sedan ta flygbussen in till staden. Det går även bra att åka både buss och tåg. Örebro har två järnvägsstationer.

Det går även att ta sig hit via egen bil. Väl i Örebro, så är det gångavstånd till mycket att se och göra. Dessutom har du kollektivtrafik i form av buss. Det går också att åka egen bil, eller ta en taxi. Sen så finns det så klart möjligheter att ta cykeln!

Sevärdheter och upplevelser

Det allra mest populära besöksmålet i Örebro, som även är ett känt landmärke för staden är vattentornet Svampen. Detta vattentorn har funnits på plats ända sedan 1958. Dels används det än idag som ett vattentorn, men är då alltså även öppen för besökare, och det har öppet vare dag. Det finns även möjligheter att äta här, då Svampen café och restaurang ligger i denna byggnad.

Om du gillar konst, så finns dels Örebro konsthall, som inriktar sig på samtidskonst och så har du Örebro OpenArt, som är en friluftsutställning med internationell modern konst.

På Järntorget kan du uppleva 15 meter av historia. Här finns nämligen en tidslinje, som beskriver viktiga händelser som skett mellan 1810 fram till 2010 i Örebro, Sverige och i världen. Denna tidslinje finns framför statyn av Karl XIV Johan även känd som Jean Baptiste Bernadotte.

En annan plats du inte bör missa är Wadköping. Detta är ett friluftsmuseum med en mängd saker att se. Det finns bland annat fina trähus och gårdar som visar hur Örebros äldre stadsmiljö och byggnader såg ut. Du har också museer, utställningar, café, restaurang, samt en mäng spännande butiker och hantverkstäder här.

Örebro slott är ett annat besöksmål du bör besöka. Det är ett mycket välkänt slott, som lockar många besökare varje år. Detta slott var en gång i tiden en försvarsborg med fängelser, men under vasatiden blev det ombyggt till ett kungligt slott. Vad slottet har för ålder är det inte någon som med säkerhet vet, men en biskop skrev på 1700-talet att slottet skulle ha byggts i mitten av 1300-talet. På detta slott går det att få guidade visningar så väl som det går att gå på spökvandring. Det sker även andra evenemang samt utställningar här.

Gustavsvik Lost City är ett ställe som erbjuder ett badäventyr utan dess like. Bland annat på detta vattenland så finns några av Sveriges längsta och häftigaste vattenrutschbanor! De heter Jungle Escape, Treasure Hunter och River Run. I anslutning till vattenlandet finns det även en campingplats med stugby.

Örebro har även flera andra sevärdheter och upplevelse att erbjuda, från kyrkor, naturreservat, och herrgårdar till stadspark, olika museer och fornminne.

Mat och dryck

I Örebro finns det något för alla smaker och du kan hitta god mat och dryck lite varstans i denna stad. Det finns ett stort utbud av restauranger, caféer, barer och andra ställen.

Bland restaurangerna finns det mat från alla världens hörn, från asiatiskt till medelhavet till svensk husmanskost. Du kan välja mellan det mesta! Förslag är bland annat Katrinelund eller restaurang Amano. Saluhallen är annars ett trevligt ställe, här kan du välja om du vill äta direkt på plats, ta något i farten eller köpa med dig för att äta hemma. Om du vill ha internationell mat, så hittar du du god indisk mat på Chandai, thaimat på Coco Thai och japanskt på East West sushi. Medelhavsinspirerad mat finner du på restaurangen Efesos. Örebros bästa burgare ryktas om att de ska finnas på Enellys. Andra restauranger i Örebro är Ingeborgs Restaurang, Havana Grill & Bar, Fratelli, Slottskällaren och Restaurang Umami.

I Örebro finns även gott om caféer, varav Bara Vara, som är utsett till att vara stadens bästa café, flera år i rad! Andra ställen att fika på är Fabriken Café & Bistro, Espresso House, Café Java, Gamla Örebro Café och Konditori Vasa.

I Örebro finns det även flera gårdsbutiker som du kan besöka, där du kan äta, fika eller ta med hem!

Om du bara vill gå ut och dricka något gott, så finns det flera pubar och barer att välja mellan. Du har bland annat Pitcher’s, Rock Bar, Stallyktan, Makeriet Vinbar, O’Learys och The Bishop Arms. Om du även vill ha lite fart och fläkt, så finns det ett par nattklubbar att besöka, så som Frimis Salonger, Ritz, Satin Bar & Nattklubb och Villa Strömpis.

Örebros historia

Troligen fanns det bosättningar i det som är dagens centrum i Örebro, långt före att staden kom att grundas. Då var det långt från en stad, knappt en by. Man tror att det fanns en handelsplats och en hamn i Skebäck, närmare Svartåns utlopp i Hjälmaren. Man har även sett att det funnits flera byar och boplatser från perioden 500–1000 e.Kr runt om i det som idag är Örebro. Flera namn lever kvar än idag. Bland annat Nasta, Bista, Rosta, Älvtomta, Varberga, Mellringe, Hjärsta, Vivalla, med flera till.

Stadens historia går minst 700 år tillbaka i tiden. Under medeltiden möttes flera av landets viktigaste vägar i det som idag är Örebro. Här fanns pilgrimsvägen till Nidaros (Trondheim), samt den urgamla vägen mellan Östergötland och Dalarna via Närke, Här fanns även den så kallade Eriksgatan som sträckte sig från Uppland, via Västmanland och Närke ner i Västergötland och åter till Svealand på Vätterns östra sida. På denna tid fanns det även en rullstensås och där åsen korsade Svartån, gjorde rullgruset ån grund och möjlig att ta sig över. Man byggde senare en bro över detta vadställe som vilade på rullgrusbankarna, som kallades Örarna, och det blev sedan till ”Örebron”.

Vid denna bro kom det att växa upp en liten köpstad. Man tror att det var köpmän från Lübeck som var med och bidrog till att denna stad byggdes. Ungefär samtidigt lät den svenska kungamakten bygga en fästning och ett mynthus i den lilla staden. Man tror att den fick sina stadsprivilegier någon gång under 1260-talet.

Denna stad kan inte jämföras med det som är en stad i dagens samhälle. Örebro bestod först bara av kvarteren mellan Storbron och Stortorgets västra del, samt kvarteren runt torget, men beskrev då på den tiden att vara tämligen stor. De som bodde här då, var främst borgare och köpmän. Örebro kom att bli en betydelsefull knutpunkt för handeln med Bergslagsjärn. Detta då det låg på ett strategiskt läge, med kommunikationer som var goda.

Medeltiden var även en tid av mycket stridigheter. Borgen, som byggt under 1300-talet var flera gånger om belägrad. En känd händelse är Engelbrekts erövring 1434. Alla dessa stridigheter gjorde att den blomstrande köpstaden kom att bli en fattig småstad.

Örebro kom att under sena 1500-talet att ingå i Hertig Karls (Karl IX) hertigdöme. Staden fick då bland annat ensamt rätte att handla med järn. Det gjorde att näringslivet fick en uppgång.

Kring 1640 kom det många nya städer i regionen och konkurrerade med Örebro. Vid samma tid kom även staden att förlora sin rätt att handla direkt på utrikes hamnar.

Ända in på 1700-talet var medeltidsstaden relativt oförändrad. Inte så mycket hände egentligen under denna tid. Inte heller skedde stora förändringar under början av 1800-talet, mer än att mycket av handeln minskade. Örebro kom att stå som värd för tronföljarvalet 1810, då Jean Baptiste Bernadotte alltså Karl (XIV) Johan valdes till svensk tronföljare.

När handeln minskade så blev det en stor fattigdom i staden och 1854 brann nästan hela centrala Örebro upp. Efter detta kom det dock att bli ett uppsving. En ny stadsplan lades och industrin kom till Örebro. Det gjorde även järnvägen och nu började en skoindustri att växa fram samt Sveriges första kexfabrik. Det gjorde att Örebro var känd som ”Kex- och skosta´n”. Örebro har fortsatt att växa och är idag en framstående utbildningsstad.