Välja hotell i Örnsköldsvik
Örnsköldsvik är en liten och mysig norrländsk stad som ändå har mycket att erbjuda. När det kommer till att välja hotell i Örnsköldsvik så finns det ett rätt stort utbud ändå. Det finns allt från trestjärniga hotell till vandrarhem till camping. Det finns även ett par lyxiga alternativ där du har vacker vy över havet. De allra flesta hotell hittar du centralt i staden, så det är nära till det mesta.
Ett bra hotell är till exempel First Hotel Statt där det finns 115 rum, frukostbuffé, wifi och parkering. Dessutom är det en reception som är öppen dygnet runt. Du har även Elite Plaza Hotel med 135 rum, fitnesscenter och en reception som är öppen dygnet runt.
Vill du boka boende på ett mysigt ställe så ska du inte missa Gottfridsgårdens Hotell och Vandrarhem som ligger nära stranden, samt att de även har ett picknickområde. Om du vill ha ett billigare alternativ har du Nätra Motell och restaurang, som ligger en bit utanför staden i närheten av Skuleskogens nationalpark.
.
Välj bland mer än 10 hotell i Örnsköldsvik
Våra topp 5 hotell i Örnsköldsvik
- Elite Plaza Örnsköldsvik
- Hotell Focus – Sweden Hotels
- First Hotel Statt
- Park Hotell
- Strand City Hotel
Var ska jag bo?
Det finns ett par områden i Örnsköldsvik att välja mellan när du ska hitta en bra plats att bo på. Dels kan du välja ett hotell mitt i centrala Örnsköldsvik, men det finns även flera bra utanför staden.
Sedan så har du även Höga Kusten, som i sig är en nationalpark och ett världsarv samt att det är ett stort område som består av fyra kommuner. Dessa kommuner består av Örnsköldsvik i norr, Sollefteå i väster, Härnösand i syd och i mitten, samt Kramfors som gränsar till dessa tre. Välj hotell utifrån vad det är du ska se och vad det är du ska göra.
Ta sig till och runt i Örnsköldsvik
För att ta sig till Örnsköldsvik så har du flera alternativ att välja på. Örnsköldsvik Airport ligger cirka 25 kilometer nordöst om Örnsköldsviks centrum. Så du kan därmed ta flyget hit, från flera olika orter och städer runt om i Sverige. Det går även bra att åka hit med buss, eller med tåget, då dessa avgår även de från flera platser runt om i vårt avlånga land. Det går så klar även utmärkt att ta din egen bil hit till denna stad. Det går också hyra bil, när du kommit fram med andra färdmedel. Båt är ett annat sätt, och det finns även en skärgårdstrafik.
I staden kan du ta dig fram på flera olika sätt. Det finns stadsbussar så väl som det finns en landsbygdstrafik om du vill ta dig en bit utanför. Det går även utmärkt att ta taxi, eller egen bil. Staden i sig är även liten, så det går bra att promenera, eller att ta cykeln dit du ska. Du kan ta med egen cykel eller så kan du hyra en på plats.
Sevärdheter och upplevelser
När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Örnsköldsvik så finns det faktiskt rätt mycket! En stor del av staden är kultur, och du har dels Arkenbiblioteket men även Örnsköldsviks museum och konsthall. Denna stad är även nära till naturen, dels tack vare att den ligger ihop med Höga Kusten men även för att det finns flera olika naturreservat så väl som vandringsleder och utsiktsplatser. Det finns idag i Örnsköldsvik kommun 35 olika naturreservat samt en nationalpark som heter Skuleskogen.
Vill du ha aktiviteter och upplevelser så kan du paddla kanot eller fiska. Detta finns möjlighet att göra i älven, sjön eller havet. Vintertid finns det även fantastisk skidåkning att ägna sig åt.
I Örnsköldsvik har du även det som kallas för surströmmingsmuseet. Det finns utställningar i flera delar där du kan lära dig mer om surströmming och surströmmingstillverkning. Det finns även utställning om livet vid havet och Skeppsmaln. När vi talar om surströmming så måste även Ulvön nämnas, det är en pärla som ligger på Höga Kusten och i Örnsköldsviks skärgård.
Just när det kommer till Höga Kusten så är detta något som lockar många turister varje år. Detta är den högsta och brantaste kusten längs hela Östersjön. När det kommer till aktiviteter, så har du allt från bäverspaning till vandringsupplevelser. Det går att uppleva traditionella fiskebyar eller ta en båttur ut till någon av alla de öar som finns. Höga kusten i sig är en nationalpark som finns med på Världsarvskartan. Det finns även perfekta sandstränder som ger många badtillfällen. Missa inte heller Naturum, som är en port till naturen samt att det består av utställningar och guidade turer på både Skuleberget och Skuleskogen.
Missa inte heller att se ett eller flera av de 130 olika naturreservat som finns runt Höga Kusten. De mest kända är Rotsidan, Trysunda och Norrfällsviken. Runt Örnsköldsvik och Höga Kusten har du också andra sevärdheter och besöksmål som till exempel tunnbrödsbakning på Mjällom, Högakustenbron, Junsele djurpark, Paradiset, Mannaminne, Höga Kusten-båtarna, Fjällräven Outlet, Technichus och box whisky destillery. Det finns även flera museer och hembygdsgårdar att besöka.
Andra sevärdheter du inte ska missa är missa Själevadsfjärden, Gene fornby, Svarttjärnen, Moälven eller Fjällräven center. Dessutom har staden även en utmärkt shopping med många bra butiker.
Örnsköldsvik är helt enkelt en stad med många kontraster där det finns något för alla. Det är kust, klippor, parker, skärgård, hav, så väl som det finns lekparker mitt i stan, det finns minigolf, skatepark, upplevelsebad, spa och mycket mer!
Sedan får man inte missa att nämna att i denna stad är det så klart mycket hockey då det är hemstaden för Modo. Sedan är det även en mängd andra idrottare som har detta som sin hemstad.
Mat och dryck
När det kommer till mat och dryck i denna stad, så finns det ett bra utbud av restauranger och caféer, så väl som att det finns barer och staden kan även erbjuda olika smakupplevelser med allt från surströmming till kulinariska upplevelser med White guide-listade restauranger.
I denna stad hittar du allt från pizza och hamburgare till lite lyxigare alternativ med mat från hela världen. Bland de restauranger som är värda att nämna finns bland annat Linnea & Peter, Trattoria Nevia, Matstudio S20, Saltmagasinet, Restaurang Varvsberget, Pinchos, Ulvö Hotell & Restaurang och många fler.
Du som är sugen på god fika och en kopp kaffe, har flera platser att njuta av detta på. Du har till exempel Café Uh, Lundbergs Bröd, Café Lara och Myregården café & restaurang.
Det finns även barer som erbjuder goda drinkar, kalla öl och annat smått och gott.
I Örnsköldsvik är det väldigt viktigt med surströmmingspremiären, så se till att du inte missar det. Det finns flera ställen där du kan få njuta av den klassiska tunnbrödsklämman med surströmming, hackad lök och nykokt mandelpotatis.
Missa inte heller att Höga Kusten i sig har flera bra restauranger och caféer. Njut av vildfångad lax, älgfilé med lingon eller smörstekta kantareller. Missa inte goda tunnbröd, ost, choklad och prisbelönade drycker. Det finns en massa trevliga gårdsbutiker att besöka där du kan äta gott, eller varför inte ta och köpa med dig goda saker hem?
Örnsköldsviks historia
Örnsköldsvik ligger i Ångermanland och namnet kommer från landshövdingen Per Abraham Örnsköld. Det innebär att denna stad är en av få städer som fått namnet från en privatperson. Många gånger förkortar man Örnsköldsvik till Ö-vik. Örnsköldsvik har en lång historia som börjar redan under bronsålder. Det finns fynd man gjort som till exempel ca 8000 gravrösen från denna tid. Man har även hittat fynd som visar att det för 2000 år sedan anlades en gård i Gene och den har rekonstruerats och kan i dag besökas (Gene Fornby).
Så, i området kring Örnsköldsvik, så har det då alltså funnits människor bosatta länge! Det finns ett fynd som är 6000 år gammalt och det hittades i Bjästa. Men, som samhälle och stad är Ö-vik inte så gammal, utan den är faktiskt rätt ung. Staden i sig startade som en köping och mer eller mindre ett bihang till det stora samhälle som hette Själevad. Dock ville de som bodde i Örnsköldsvik bli mer självständiga så de kämpade för att få bli en stad. Det lyckades de med 1894. Staden fick som redan nämnt namnet efter Per Abraham Örnsköld, som var en före detta landshövding under sena 1700-talet, som aktivt kämpat för att bilda Örnsköldsvik.
Då Örnsköldsvik är en del av Höga Kusten kan det även vara intressant att nämna en del av deras historia, som är lång och rik. Det finns en massa spår här från människor i flera generationer, så som av boplatser, gravar och färdvägar, så väl som det finns spår av hamnar, fångst- och jakt samt fiskeanläggningar och religiösa platser. Höga Kusten i sig har varit bebodd sedan stenåldern, som var då landstigningen av området skedde. Det har sedan hela tiden höjts och det har gjort att de olika spåren och lämningarna ligger på olika nivåer och att olika tidsepoker är utspridda över hela Höga Kusten.
Fisket var viktigt från start här och det från de första människor som var här till att det mellan 1600 fram till 1950 var fisket det som utgjorde en av Höga Kustens viktigaste näringar. Efter 1850 kom industrialiseringen och flera sågverk bildades.