Boka hotell i Oskarshamn

Välja hotell i Oskarshamn

Oskarshamn är en mysig liten småstad, som ligger i Kalmar län. Det är även en av de orter man kan ta båten över till Gotland. Om du tänker dig att du ska stanna över i denna stad en eller flera dagar, så finns det en del boendealternativ. Att välja hotell i Oskarshamn är inte så svårt, det är bara att ta det som passar dig, dina behov och din plånbok. I denna stad finns det flera av de stora hotellkedjorna, så väl som att det finns en camping, vandrarhem, små röda stugor och mycket mer.

När det kommer till hotell så har du till exempel Clarion Collection Hotel Post, som ligger vid Stora Torget och bara ett par minuters promenad från både resecentrum och färjeläget. Hotellet finns i två byggnader, som är från två olika eror i Oskarshamns historia. Ett annat bra hotell är Best Western Hotel Corallen. Det ligger precis vid havet med en vacker utsikt över Blå Jungfrun. Mitt i centrum har ni annars Hotell Rum Oscar, som passar perfekt om det är shopping och nöjesliv du vill ha nära till.

Om det är camping som lockar så har du First Camp Gunnarsö, som ligger nära naturen samt precis jämte Kalmarsund. Där finns det även stugor att boka.

Boka det boende du önskar och utefter vad det är du har tänkt att göra och se i Oskarshamn.

 

 

 

Välj bland mer än 10 hotell i Oskarshamn

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Oskarshamn

  • Best Western Hotel Corallen
  • Badholmen Restaurang & Rum
  • Best Western Sjöfartshotellet
  • Adels Hotel
  • Clarion Collection Hotel Post

Var ska jag bo?

Det finns ett par olika områden i Oskarshamn att välja mellan. Dels har du så klart centrum där många av hotellen finns, men så finns det även andra boendealternativ runt om.

Det finns härliga stugor i Mellingerum, camping på Nötö, bo på bondgård på Skurö Gård, Påskallavik, som även har gästhamn, stugor i Trollskogen, samt att du även kan bo i Fårbo, Träthult samt på flera ställen till.

Ta sig till och runt i Stockholm

För att ta sig till Oskarshamn har du flera alternativ. Förr hade de en egen flygplats, men denna lades ner 2014. Om man vill ta flyget nu, så är det smidigaste sättet att ta flyget till Kalmar Öland Airport och sedan vidare med bil eller buss till Oskarshamn.

Det går så klart även bra att åka egen bil direkt från där du bor, eller så kan du välja att ta tåget eller bussen. Dessa går från flera orter i Sverige. Det går också att ta båt till denna stad, dels via färjelinje, eller med egen båt.

När du väl befinner dig i Oskarshamn så kan du ta dig runt på flera olika sätt. Det är mycket som finns på gångavstånd, så promenader fungerar bra, likaså att ta cykel. Har du åkt hit med egen bil, så kan du använda den, eller så kan du hyra en bil. Det går även att åka buss i denna stad.

 

Sevärdheter och upplevelser

När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Oskarshamn så har du en hel del faktiskt. Något många förknippar med denna stad, det är ”Döderhultarn”. Personen som kallades detta hette Axel Petersson och han var en av Sveriges mest kända skulptörer. Han blev uppkallad efter den socken han föddes i, nämligen Döderhult. Därav namnet Döderhultarn. Det finns en hel del som har med honom att göra, dels ett museum, Döderhultarmuseet, som har en utställning om honom så väl som 200 av hans verk. Det går även att besöka Döderhultarns ateljé, för att se hur han levde och verkade. Missa inte heller Dödehultarns plats eller åk till Döderhult för att se Döderhultarstatyn. Om du ändå är i Döderhult, så kan du passa på att besöka Döderhults kyrka.

I Oskarshamn finns det även flera andra museer, så som Biologiska museet, Båt-och maskinmuseum, Callerströmska magasinet, Figeholms Sjöfartsmuseum, samt många fler därtill.

Det finns ett par fornlämningar i Oskarshamn, bland annat ett bronsålderröse, en fornborg, en fornminnesplats och lite annat som är värt att se om detta är något som intresserar dig.

Missa inte att besöka ”Kinesiska” muren i Smisserum, som är en stenmur, mitt ute i skogen.

Det finns även flera naturreservat samt nationalparker att besöka. Varför inte ta en tur ut till Blå Jungfrun, även kallad för Blåkulla? Enligt sägnen är det hit alla påskkärringar beger sig.  Under sommaren går det båtturer hit, så missa inte att uppleva denna ö!

Du har även flera ställen med konst, så som gallerier och ateljéer, samt att det finns flera kyrkor, hembygdsgårdar, parker, gårdar, kulturhistoriska miljöer och mycket mer.

Det finns inte bara sevärdheter i Oskarshamn utan även flera aktiviteter att göra så klart. Du kan cykla, fiska, bada, spela golf, rida häst, paddla kanot, klättra, jaga, gå på utflykt eller guidad tur, samt mycket mer.

Om det är shopping som är din grej, så finns det flera köpcentrum samt en massa olika butiker runt om i staden.

Dessutom finns det flera evenemang året runt, som dryckesfestival, geologins dag, kvartersfest och en massa mer skoj!

Missa inte heller att det från Oskarshamn går en färja över till Gotland. Du kan ta en dagstur, eller åka över för ett par nätter till denna ö och sedan tillbaka till Oskarshamn igen. På Gotland i sig finns det även mycket att se och göra!

 

Mat och dryck

Äta och dricka gott går utmärkt att göra i Oskarshamn. Här finns det restauranger, caféer, barer, pubar, gatukök, pizzerior och gårdsbutiker. Du kan välja mellan god, rejäl husmanskost eller finkäk så väl som fiskrätter, eller en riktig gofika. Oskarshamn är dessutom Sveriges per capita pizzeritätaste stad.

Om du är sugen på att gå ut och äta på restaurang så har du till exempel Abbes restaurang, ett stenkast från hamnen, eller Aidi’s good, som erbjuder mat med influenser från både Asien och Europa. Är det sushi du är ute efter, testa Atara Sushi. Modern skandinavisk och regional mat hittar du på Badholmens restaurang. Missa inte heller Bakgårdens Bistro, Dolce Vita, Herrgårdsköket, Lilla Krogen eller Påskallaviks Gästgifveri.

Är det en kopp kaffe med tillhörande fika som lockar så har du flera bra alternativ. Vad sägs om Café Pajen, Café Shalom, Glasscafé Mandarinen, Idyllens gårdsbutik och lantcafé, Konditori Flanaden, Nilssons konditori eller Påskallaviks Hamncafé.

Om du vill ta något gott att dricka, eller kanske gå ut och dansa så finns det flera barer, pubar och nattklubbar. Du har nattklubben La Scala, Pub 12:an, Pub Kråkan och Åströms Sportsbar bara för att nämna några.

Det innebär att du inte behöver gå hungrig eller törstig när du befinner dig i Oskarshamn.

Oskarshamns historia

Oskarshamn hade från början ett annat namn, nämligen Döderhultsvik, eller ursprungligen Duderhultevik. Detta var innan orten fick sina stadsrättigheter. Det som var ett fiskeläge i Döderhults socken blir en ort som sedan år 1646 blir till en köping via en resolution av drottning Kristina. Denna köping kom att brännas ner, av danskarma den 31 augusti 1677. Endast en stuga återstod efter denna brand.  Dock kom det att åter igen byggas och Köpingen växte sedan från runt den inre södra delen av Döderhultsviken.

1768 hade den brett ut sig längs södra sidan av viken och vidare in längs södra sidan av Döderhultsbäcken. Idag motsvarar det områdena Brädholmen i öster, längs nuvarande Hamngatan och Bäckgatan samt att det viker av från Döderhultsbäcken, fortsätter sedan via Kungsgatan och sedan upp mot det som idag är Lilla torg och då under denna tid fanns det en marknadsplats där.

Döderhultsviks ursprung kommer troligen av att Döderhult, som låg nära ville ha bättre möjligheter för sitt fiske och sin sjöfart, så därför började man bygga jämte vattnet.

År 1785 så kom den första kända ansökan om att få stadsrättigheter. Denna ansökan skickades till dåvarande kungen Gustav III. Han avslog ansökan, men det fortsatte att ansökas flera gånger under både 1700- och 1800-talet. När den nionde ansökan gjorts, så fick de äntligen sina stadsrättigheter. Det var året 1856. Man bytte då namn från Döderhultsvik till Oskarshamn, efter den dåvarande kungen Oscar I.

När Oskarshamn äntligen blivit en stad med sina stadsrättigheter så kom det att bli en stor befolkningsutveckling. Befolkningen i staden ökade alltså enormt mycket under kort tid. Staden blomstrade även mycket tack vare järnvägen Nässjö-Oskarshamn som invigdes 1874 och ledde till ett uppsving för hamnen.

Även om Oskarshamn tidigare var en stor varvsstad, med många olika varv, så finns det inte så mycket kvar av den verksamheten idag. Det har även funnits betydande stenhuggarverksamhet här och idag finns det ett fåtal platser kvar där man bryter sten än idag. Staden är en industristad som kännetecknas av ett fåtal väldigt stora arbetsplatser.