Välja hotell i Östersund
Östersund ligger i Jämtlands län och ofta så benämns denna stad att vara en vinterstad. Dock finns det en hel del att göra här även sommartid. Om du ska välja hotell i denna stad, välj utifrån vad det är du har tänkt att göra. Du kanske vill se vissa sevärdheter, eller föredrar att ha ett hotell med spa? Oavsett så finns det flera hotell här som kan uppfylla det du vill ha ut av ditt boende. Du finner flera kända hotellkedjor i Östersund som Scandic, Clarion och Best Western. Det finns även hotell som både har lokal anknytning och andra kedjor. Vill du hellre bo i en stuga eller på vandrarhem så finns dessa möjligheter med.
När det kommer till hotell i denna stad har du till exempel Best Wester Hotell Ett. Quality Hotel Frösö Park eller Hotell Jämteborg. Andra bra hotell är Hotell Östersund, Hotell Emma, Hotel Älgen och Hotell Zäta.
Det går även bra att campa och det kan du göra på antingen Nordic Camping Frösön eller Östersunds Stugby & Camping.
Välj bland mer än 10 hotell i Östersund
Våra topp 5 hotell i Östersund
- Best Western Hotell Ett
- Hotell Zäta
- Hotel Emma
- Hotell Östersund
- Clarion Hotel Grand Östersund
Var ska jag bo?
När du besöker Östersund, så har du även närliggande Frösön att besöka eller stanna över på. Allt beror på vad det är du vill se och göra. Många av hotellen är placerade centralt i Östersund, men det finns även några utanför så väl som att det finns alternativ på Frösön.
Det du bör göra är att välja att bo på den plats som passar dig bäst när det kommer till vad det är du vill göra.
Ta sig till och runt i Östersund
Du som vill åka till Östersund har flera alternativ. Är det flyget du föredrar så har Östersund en egen flygplats. Den heter Åre Östersund Airport. Tidigare hette den Frösö flygplats. Den är placerad 10 km från Östersund.
Det går även bra att åka tåg eller buss till denna stad. Självklart kan du även ta egen bil hit, eller hyra en bil att använda dig av. Väl i Östersund har du en välutvecklad kollektivtrafik.
Det finns bussar som tar dig runt i staden. Sedan har du även så klart taxi, hyrbil, egen bil eller varför inte cykla eller gå? Det finns mycket på gångavstånd att se i denna stad, men vill du ta dig utanför så är det bil eller buss som gäller.
Sevärdheter och upplevelser
När det gäller sevärdheter och upplevelser så beror det helt på när du är här vad du kan göra. Är du här under vintern, så kommer du att förstå varför Östersund kallas för Vinterstaden. Östersunds skidstadion har en hög internationell klass och ligger endast 15 minuters promenad från Östersunds centrum och där kan ni roa er med många aktiviteter. Östersund är en stad med stort fokus på vintersporter. Så om du gillar att åka skidor på olika sätt så finns det alla möjligheter. Du kan även åka skridsko, boka in en skotersafari eller varför inte testa hundspannsåkning.
En annan sak som Östersund är känd för, det är så klart Storsjöodjuret. Ett par mil från Östersund finns Storsjön där det enligt legenden ska finnas det så kallade Storsjöodjuret. Idag finns det här en utsiktsplats alldeles intill sjön i Svenstavik. Nära där med har du Jamtli museum, som är väl värd ett besök. Det är fritt inträde till detta museum och du kan se på en mängd olika utställningar här.
Andra sevärdheter du inte bör missa i denna stad är Frösö Zoo, som ligger på just Frösön. På denna djurpark finns över 700 olika djur, det är från världens minsta apor till krokodiler till ormar och en massa mer. Det är även ett tropikhus här. Dessutom finns det ett tivoli med massor av karuseller här och Sveriges största radiobilbana!
Östersunds rådhus som för övrigt är den byggnad som främst förknippas med Östersund är även det något du bör se om du är i denna stad.
Missa inte heller att göra ett besök i Stora Kyrkan. På Frösö finns det också en vacker kyrka. På Frösö så kan ni även passa på att besöka Världens nordligaste runsten. Denna kallas för Frösöstenen och uppfördes någon gång under mitten av 1000-talet.
Mat och dryck
När det kommer till att äta och dricka gott så finns det flera bra alternativ att välja mellan. Dels finns det gott om olika restauranger, varav flera är med i White Guide. Det finns även lunchställen, caféer, barer och pubar att besöka. Många av restaurangerna erbjuder mat, lagade på lokala råvaror.
En restaurang som finns med i White Guide är Jazzköket. Den ses som Östersunds älsklingskrog och de har god mat, som går hem hos de allra flesta. Ett annat ställe att äta på, även den med i samma guide är Take Mikado, som serverar japanskt.
Andra bra restauranger är Lilla Siam, En liten röd, Kitchen & Table och Restaurang Hov.
Om det är fika du föredrar, så finns det även här flera alternativ. Du har flera caféer och konditorier så som Café Björkbacka, Café Tegelplan, Café Jaktstugan, Badhusparkens Café och många fler därtill.
Vill du handla och laga mat själv så är ett besök på Lilla saluhallen ett måste! Här finns det mängder av färska råvaror, som lokalt kött, färsk fisk, skaldjur, chark, samt lokala ostar. Det går även att äta direkt på plats i Saluhallen.
På tal om lokala ostar, varför inte testa att göra ost på egen hand? Man kan testa på att vara ostmästare för en dag! Det hos Osterian i Östersund. Man får vara med och ysta ost, smaka ost, och man får även med sig en del hem.
Om du bara vill ha en öl eller annat gott att dricka så finns det flera barer och pubar att välja mellan i denna stad. Bland annat O’Learys och The Bishop Arms.
Östersunds historia
Östersunds första stadsplan ritades redan 1788 men det tog ett bra tag innan det liknade en stad. 1786 när Gustav III undertecknade det så kallade fundationsbrevet, så fanns det bara en enda stor gård på den plats som Östersund ligger i dag. Man ville locka folk till staden och erbjöd därför flera förmåner. De som valde att flytta till staden blev lovade att då driva handel eller fabrik eller hantverk, utan någon som helst skråinskränkning. Även skattefrihet i 20 år lockade man med.
Det var militärstrategi som gjorde att kungen valde denna nya plats för staden. Sverige/Finland låg mellan Danmark/Norge och Ryssland och eftersom Jämtland och Härjedalen hade blivit svenskt vid freden i Brömsebro, 150 år tidigare så jobbade man hårt med att göra de isolerade jämtarna mer svenska.
Det finns flera som tycket att staden borde lags på Frösön, eftersom det redan fanns en post och en marknadsplats där samt att ön även spelat en viktig roll sedan länge. Dock ansågs det vanskligt ur en militär synvinkel.
Trots att man lockade med många förmåner var det svårt att få staden att växa sig större. 1810 kom Jämtland att bli ett eget län och Östersund blev därmed residensstad med egen landshövding. Då fanns det 221 personer i staden, varav de flesta var fattiga. Det rådde mycket laglöshet, det var rövare, lönnkrogar och annat.
Runt mitten av 1800-talet så började handel och hantverk sakta ta fart. Man byggde det nuvarande residenset. Man invigde järnvägen 1879 och det var även ett startskott för att Östersund skulle komma att utvecklas intensivt. Staden hade 2000 personer som nu dubblades. Handeln blomstrade och kring sekelskiftet så hade Östersund en järnvägsstation, Riksbank, Grand hotell, Östersunds nya läroverk och Artilleriregementet. 1910 kom ett Fältjägarregemente och befolkningen låg nu på runt 10 000 personer.
Östersund kom att växa sig allt större och det ut på tidigare obebodda delar, bland annat ovanför Rådhusgatan. Rådhuset stod klart 1912 och i detta hus fanns stadens tjänstemannakår, rådhusrätt och domsal samt även stadsläkarens vaccinationsrum, utskänkningslokal, polis, häkte och fängelse
Under dessa 50 år lyckades det gå från att vara en laglös bondhåla till en militär- och ämbetsmannastad med blomstrande handel och näringar.