Välja hotell i Sandviken
Sandviken ligger i Gästrikland och är ett riktigt trevligt ställe att besöka. Här finns det boenden för alla smaker. Du kan välja mellan hotell, pensionat, bed & breakfast, stugor, vandrarhem, campingar och så vidare. När det kommer till att välja hotell i Sandviken så finns flera av de stora kedjorna i denna stad.
Bland hotell att boka ditt boende på har du bland annat Stadshotellet Princess, Sure Hotel by Best Western Hedasen, Alséns Hotell, Högbo Brukshotell, samt många fler! Det finns som sagt även flera andra boendealternativ om du inte vill bo på ett hotell. Det kan vara mysigt att bo på ett b&b med frukost i en hemma hos miljö.
Att stanna över på vandrarhem kan även det vara ett bra alternativ. Är det ren semestermiljö du är ute efter så kanske en av campingarna passar dig. Välj det boende som passar in det du vill göra och det du vill se!
Välj bland mer än 5 hotell i Sandviken
Våra topp 5 hotell i Sandviken
- Stadshotellet Princess
- Norrgården i Sandviken
- Sure Hotel by Best Western Hedasen
- Högbo Hotell Skommarsgården
- Great Stay Guest House Sandviken
Var ska jag bo?
I Sandviken finns det många hotell så väl som andra boendealternativ som sagt. Många av hotellen ligger i centrum. De är moderna och välutrustade och det mesta du kan tänkas behöva finns på dessa hotell.
Om du vill ha lite lyxigare boende så finns det även flera anläggningar med spa och det i sköna miljöer med naturen bara runt hörnet. Du kan även välja att bo vid Storsjön samt att det även finns bra boenden i anslutning till Kungsbergets skidanläggning. Välj det som passar dig och dina behov.
Ta sig till och runt i Sandviken
Ska du ta dig till Sandviken så finns det flera sätt att göra det på. Sandviken ligger geografiskt sett rätt så strategiskt till. Det gör att det är lätt att ta sig hit från flera platser i Sverige med både buss och tåg. Vill du ta flyget så är den närmaste flygplatsen belägen i Gävle. Det går så klart även bra att åka egen bil till Sandviken.
När du väl är i Sandviken så är det gångavstånd till mycket. Det finns även möjligheter att cykla och det finns många gång och cykelbanor att använda dig av. Du kan även ta taxi, köra egen bil eller hyra en bil. Sedan finns det även flera bussar, som flera av dem kan ta dig ut till landsbygden om du vill.
Sevärdheter och upplevelser
Sandviken tillhör det som kallas Järnriket Gästrikland. Det gör de tillsammans med Gävle, Hofors och Ockelbo. Det gör att det finns en hel del att se även utanför Sandviken om du vill. Järnriket har totalt ca 40 olika platser, med bruksmiljöer, trädgårdar, konstnärshem och mycket mer.
När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Sandviken så finns det en del av dessa. Det finns till exempel två muséer med fokus på brandbilar. Det är Brandbilsmuséet i Gysinge, som visar 30-talet brandbilar från 1930-talet fram till 1990-talet samt mycket mer. Sen finns Brandmuséet Sandviken, som ställer ut sin allra första brandbil från 1928 bland annat.
Ett annat trevligt museum är Bruksmuseet Smedsgården, som låter dig ta del av historien. Ett annat besöksmål är Gamla och Nya Bruket, som är en kulturhistorisk miljö samt en ny arkitektritad miljö.
Missa inte att se ortens äldsta hus, som är Gamla Stenhuset, som ligger i Gästrike Hammarby. Det finns även två bruk, Gysinge Bruk och Hammarby Bruk. Det är två välbevarade järnbruk.
Gillar du historia, missa inte Hamre Dragsbron gravfält, som är Gästriklands största gravfält med 122 stensättningar.
Ett besöksmål många gärna besöker när de är i Sandviken är Högsbo Bruk. Detta kan sägas vara Sandvikens vagga och det har anor från 1630-talet. Det är ett av Järnrikets mest kända turistmål. Det finns aktiviteter för alla på denna plats, samt att det även finns caféer och restauranger samt att golfbanan ligger precis jämte.
Andra saker du inte ska missa när du är här är Högbo kyrka, Järbo Hembygdsgård, Koversta Gammelby i Österfärnebo, Ovansjö kyrka, Sandvikens kyrka, Rosenlöfs Tryckerimuseum, Skatfors och Wetterlings yxfabrik.
Missa inte heller ett besök på Årsunda Viking, där du kan uppleva vikingatiden på ett levande sätt. Det är aktiviteter, guidningar och mycket mer du kan göra här!
I Sandviken finns det även gott om shoppingmöjligheter. Det är allt från lokalproducerat och ekologiska varor till hantverk till modern shopping.
Är du här under vintern, missa inte att ta dig till Kungsbergets skidanläggning. Det ligger en bit utanför Sandviken och är en vintersportanläggning. Här kan du åka skidor och göra en massa andra vinteraktiviteter.
Mat och dryck
När det kommer till mat och dryck så har du flera restauranger i Sandviken att välja mellan. Det finns maträtter från alla världens hörn här, från pizza till tex mex till asiatiskt och mat tillverkad av lokala råvaror. När det gäller restauranger har du bland annat Fredrik på Hörnet, Esa asian house, Gysinge Herrgård, Restaurang Jernet, Hedåsen Restaurang & Bar, Hedåsens Strandkrog, Högbo Qvarn, Livspunkten Pub&Restaurang samt många fler. Det finns ställen att äta a la carte, lunch, middag och även snabbmat om det är vad du föredrar.
Om du är ute efter en kopp kaffe och en god fika så finns det flera caféer som erbjuder detta. Du har bland annat Aldo’s, Berglunds bageri, Café Mercurius, Café Udden, Gruvstugan, Konditori Marangoni, Sandfiken samt flera till.
Du som är sugen på att gå ut och ta ett glas vin eller en öl har ett par barer och pubar att välja mellan. Bland annat har du Lill Puben, Mulligan’s Pub, Strand restaurangen, The Church och Wallis bar & Grill.
Missa inte att besöka Högbo Bruk och deras gårdsbutik. Där finns dagsfärskt bröd, härodlade grönsaker, egenproducerad färskost och charkvaror förädlade på bruket.
Så ni ser, ni behöver vara sig gå hungriga eller törstiga när ni besöker Sandviken. Sedan finns det så klart även platser att äta och dricka på även i det övriga Järnriket.
Sandvikens historia
Sandvikens kommun omfattar en stor del av Gästrikland, från Kungsberg i norr till Gysinge i söder. Under 1971 så sammanförde man även flera andra landskommuner att bli en enda stor kommun, nämligen Sandviken. Järnets ekonomiska betydelse har varit stort för hela området.
Om man går tillbaka till början av Sandviken så finns det spår från jägare och samlare och det var ett stenåldersfolk som fått namnet trindyxekulturen av arkeologer. Boplatserna har daterats till cirka 3000 f.kr.
En hörnpelare för både kommunens och Gästriklands historia är så klart järnet. Under förhistorisk tid så var det en stor betydelse ekonomiskt sätt. Man hade nära till råvaran samt att det fanns ett annat järnfattigt men folkrikt området runt Mälaren som gärna var kunder. Man utvann järnet från myrar och sjöar för längre sedan. Under vikingatiden (och senare) var Enköpingsåsen en naturlig färdväg både norr- och söderut. Här fanns det ett bra område med många malmrika myrar och det gjorde att Årsunda växte fram.
Efter vikingatiden kom den kristna tron och det börjades byggas kyrkor. Bland annat byggde man kyrkor på platser som Ovansjö, Årsunda och Österfärnebo.
Under medeltiden börjar man att bryta malm ur berget och det gör att Årsundas blomstringstid går neråt. En ny yrkeskategori uppstår och det är bergsmännen. Det är bönder som kombinerade jordbruk och järnhantering. Eftersom att Sverige nu var ett enat rike så utfärdade kronan ett tillstånd till bergsmännen att de fick driva järnbruk mot att de betalade skatt.
Under 1600-talet inleds industrialiseringen av järnhanteringen eftersom att flera järnbruk anläggs.
Gysinge bruk i Österfärnebo anlades 1668 och drevs fram till 1927 och är idag en av de finaste minnesmärken från bruksepoken.
Hammarby i Ovansjö är ett typiskt gästrikebruk som från 1500-talet drevs av bergsmän och en brukspatron. Järnhanteringen upphörde 1885 för att 1888 ersättas av en sulfitfabrik.
Högbo får en brukstid från 1659 när bergsmannen Olof Larsson köper ut övriga delägare och därefter anlägger en andra hammare. Dock så lades även detta bruk ner under 1800-talet.
Efter järnet kom ståltillverkningen och G F Göransson lyckades utveckla en ny metod, Bessemerprocessen som kunde framställa smidbart stål. Detta gjorde man i Högbo men de valde att anlägga ett helt nytt järnverk. Man anlade Sandvikens järnverk och med den nya Bessemerprocessen kom man att lägga grunden till den moderna stålindustrin i Sverige.
Under 1800-talet expanderade även järnvägen och det kom flera stationer som även gjorde att byarna expanderade och blev stationssamhällen kring Sandviken.
Sandviken domineras av och har vuxit upp kring Sandvikens Jernverk, skapad av Göran Fredrik Göransson. Marken där Sandviken är anlagt tillhörde Göranssons bruk i Högbo och förebilden till staden kommer av den amerikanska staden Chicago.