Boka hotell i Skövde

Välja hotell i Skövde

Skövde ligger i Västra Götaland och är en trevlig stad, med närhet till djur och natur. Staden är belägen nedanför berget Billingen. Staden i sig har en gedigen historia och det har gjorts en mängd fornfynd i området. Skövde är bland annat känt för sin militära historia, samt deras högskola, som bland annat har en av Europas bästa utbildningar för de som vill utveckla spel till datorer och Tv-spel.

När du ska välja hotell i Skövde så har du rätt många olika alternativ. Dels finns det flera hotell från flera av de stora kedjorna, så som Quality Hotel, First Hotel, Scandic och Clarion Collection.  Ett vackert boende, med bra service hittar du på Knistad Herrgård. Ett annat fantastiskt alternativ är Ruders Egendom.

I Skövde finns det inte bara hotell utan även flera B&B att välja mellan så som Röda Stallet och Nästegårdens Bed & Breakfast. Det finns även möjlighet till att campa, på Billingens stugby och camping.

När du ska välja boende i Skövde, ta det som ligger nära det du vill se och göra. Är du här för sevärdheterna, eller för en avkopplande semester, eller är det en affärsresa? Det finns hotell för alla behov!

 

lj bland mer än 10 hotell i Skövde 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Skövde

  • First Hotel Billingehus
  • Quality Hotel Prisma
  • Clarion Collection Hotel Majoren
  • Karstorp Säteri – Hotell & Konferens
  • Scandic Billingen

Var ska jag bo?

I Skövde finns det flera olika stadsdelar som du kan välja att bo i. Bland annat finns First Hotel Billingehus i närheten av Käpplunda och nära Rhododendrondalen. Andra stadsdelar är Norrmalm, Västermalm och Ulveket-Dälderna.

Sedan centrala delar av Skövde så klart, där de allra flesta hotellen kan hittas. Välj det område som har det hotell du känner passar dig. Det är bra att bo nära det du vill se och göra.

Ta sig till och runt i Skövde

Om du ska ta dig till Skövde och vill flyga så har de inte en egen flygplats, utan den närmaste är Landvetter i Göteborg. Det finns dock flera andra smidiga sätt att ta sig hit.

Alla tåg och bussar kommer till Skövde Resecentrum som är ligger mitt i centrum. Därifrån tar du dig enkelt runt i staden med kollektivtrafik, taxi, bil, cykel eller till fots. Det mesta är ganska nära i denna stad.

Du kan även åka egen bil, riksvägarna 26, 49 och 200 går alla genom Skövde. Från Göteborg är det lättast om du kör via E20 N till Skara och svänger därifrån av mot Skövde på väg 49.

Är det så att du kommer från Stockholm så följer du E20 S till Mariestad och svänger sedan av på väg 26 mot Skövde. Skövde ligger längs med västra stambanan, mitt emellan Göteborg och Stockholm. Med tåg från Göteborg till Skövde tar det 1 timme och sträckan Stockholm-Skövde tar cirka 2 timmar.

Sevärdheter och upplevelser

Skövde har en hel del sevärdheter och upplevelser. Dels så har de det vackra Billingens friluftsområde. Här finns en skidbacke, en isbana, motionsspår, vandringsspår där du kan plocka svamp och bär, fiskeområde och mycket mer. Det innebär att hit går det att ta sig oavsett årstid.

Skövde är även nära till Hornborgasjön, som varje vår fylls med flera tusen tranor, som dansar, samt ännu mer människor som mer än gärna beskådar detta. Du som gillar fåglar kan även besöka naturreservatet Östen, där det är flera tusen svanar när isen släpper.

En annan sevärdhet är Knistad Herrgård, som även erbjuder boende. I närheten finns det även en 18-håls golfbana.

Balthazar Science Center är ett nöje för hela familjen och här kan man uppleva och utforska naturvetenskap och teknik. Bland annat kan man testa interaktiva stationer, göra experiment och även bygga, skapa och vara kreativ.

Skövde har även ett eget museum, som ligger i en textilfabrik. Skövde Stadsmuseum har en stor samling av föremål, texter och fotografier. Du kan även följa med på en historisk stadsvandring för att lära dig mer om stadens historia.

Runt om i Skövde finns det även olika sevärdheter, så som en skulptur som föreställer John G Grönvall, som var mannen som grundade Sköfde Gjuteri och Mekaniska Verkstad, som numera heter Volvo Powertrain. Andra saker att titta på är Väggmålning i Södra Ryd, skulpturen Vänskap eller olika muraler och väggmålningar. Det finns även gott om olika skulpturer runt om i staden att titta på.

Andra saker att se och göra är att besöka Askeberga skeppssättning, flyga ballongflygning över staden eller besöka nåt av alla dess naturreservat. I Skövde finns även Horns Tegelbruk, som är ett av Sveriges bäst bevarade äldre tegelbruk.

Gillar du att shoppa så kan du göra det i någon av shoppinggallerior Commerce eller Elins Esplanad.

Mat och dryck

Mat och dryck finns det gott om i Skövde. Det finns dels flera bra restauranger, så väl som caféer, samt flera gårdsbutiker att besöka. Även flera barer och pubar finns det i denna stad.  I Skövde hittar du mat lagad på närproducerade råvaror och det finns något för alla smaker.

Mat med lokal anknytning är alltid trevligt. Många restauranger har valt att samarbeta med producenter runt om i Skövde och Skaraborg. Det ger lokala råvaror och fantastisk mat! Bland restauranger med lokal mat på tallriken finns bland annat Knistad Herrgård, Den Lilla Krogen, MattiasMat, som driver Restaurang Orangeriet och Skövde Golfrestaurang, På kanten av Billingen med utsikt över hela Skövde ligger Billingehus som även de serverar god mat.

Är det mer kaffe och något gott att fika som du är sugen på så finns det flera ställen att slå sig ner på. Bland annat har du Henry’s Bageri, placerat vid Hertig Johans torg. Du har även Rådhuscaféet som ligger i just Rådhuset, ett av Skövdes äldsta byggnader. Andra bra ställen är Mössebergsbagarens Veranda, Österbergs konditori och Skövdebagarn konditori.

Är du bara sugen på att gå ut och ta en öl, ett glas vin eller en drink, så finns det flera ställen att göra det på. Bland annat har du Bishop´s Arm´s, med ett brett ölsortiment. Du har även Pitcher’s, som ligger mitt i Skövde på stans krogtätaste gata. Detta är en gastropub, med mat och dryck. En charmig pub är annars Mike’s. Du kan även välja O’Learys eller Rådhuset Cafét & Baren.

Ute på Skövdes landsbygd finns det flera gårdsbutiker att besöka, missa inte det. Bland annat har du Asketorps ägg, Ormebackens Gårdshandel. Lindhs Lantgård, Prästakvarna Gårdsbutik, LyckeLamm, Sörgårdsmjölk och Moster Susannes Ekoägg.

Skövdes historia

Ett kvinnligt helgon symboliserar Skövde genom deras stadsvapen. Skövdes skyddshelgon heter S:ta Elin, men kallas även Helena. Hon sägs ha levt på 1100-talet. Det är en legend som nedtecknades 1280 av biskop Brynolf, att Elin var en from kvinna, som bland annat ska ha bekostat Skövde kyrkas uppbyggnad. Hon sägs blivit mördad på väg till en kyrkoinvigning i Götene. Hon helgonförklarades 30 juli år 1164 och mot slutet av medeltiden räknades hon som ett av rikets skyddshelgon.

Under medeltiden var det inte ovanligt med vallfärder till Skövde just för att besöka Elins grav. Detta hade då en stor betydelse för handeln så väl som utvecklingen av orten. Man tror att Skövde fick sina stadsprivilegier omkring år 1400, Exakt vet man inte, men kommunen firade sitt 600 års jubileum 2001.

Liksom många andra städer så drabbades även Skövde av olika bränder genom åren. Man hade brandvakter ute på nätterna. Trots det så skedde en förödande brand, hösten 1759. Denna brand förstörde i stort sett alla byggnader i staden. Idag finns bara den så kallade Helénstugan bevarad från tiden före branden.

Skövde kom dock att återhämta sig efter denna brand och 1862 kom Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg att stå klar. Staden i sig blev intressant för de som ville etablera industrier och 1868 startade ingenjör John G Grönvall Skövde Gjuteri och Mekaniska Verkstad som blev grunden till Volvos motorfabriker.

Runt 1900 så förlades flera militära förband till Skövde samt att 1913 så kom även Skaraborgs Regemente till staden. Även om det kostade Skövde mycket pengar, så blev det samtidigt en ökad konsumtion och affärsverksamhet. Garnisonen är idag en av Sveriges största.

1904 så var det två arbetare som jobbade på gården Timboholm som grävde fram det som idag är Nordens största bevarade guldskatt. Det de hittade var mer än 7 kilo guld och det i form av ringar och två guldtackor från folkvandringstiden. Denna skatt kan man se, på Historiska museet i Stockholm, dock finns en kopia av den på Skövde stadsmuseum.

I Skövde finns det flera tillverkningsindustrier, som uppkom under 1900-talet. Bland annat Skövde Mekaniska Verkstad, som bytte namn till Pentaverken och idag heter det Volvo Penta. 1916 skapades Gullhögens bruk som så småningom började tillverka cement och idag har namnet Cementa.

Under mitten av 1900-talet och framåt kom flera viktiga inrättningar att skapas i Skövde. Det var bland annat Sveriges första kulturhus, Skövde Kulturhus. Andra exempel är SKAS och HIS, alltså Skaraborgs sjukhus och Högskolan i Skövde.