Boka hotell på Södermalm

Välja hotell på Södermalm

I Stockholm finns det ett område, Södermalm, som är en trevlig stadsdel som dessutom ses som mycket trendig! Inom detta område finns det gott om barer, restauranger och caféer, samt en mängd olika hotell att välja mellan. Alla hotell har en god standard och bra med bekvämligheter. Det finns även lite mer exklusivare val om du föredrar det.

Bland hotellen på Södermalm har du bland annat Hotel Riverton, som erbjuder en riktigt bra service. Dessutom ligger det nära en mängd olika sevärdheter. Det finns dessutom tre barer och en restaurang på detta hotell.

Ett annat hotell, är MS Birger Jarl, som är ett vandrarhem, ombord på en färja, som ligger förtöjd i närheten av Fotografiska.

Om du vill ha ett lite lyxigare alternativ så kan du välja Hilton Stockholm Slussen, med exklusiva rum och en fantastisk utsikt över Söder.

Det är bra att välja hotell utifrån vad det är du vill se och göra på Södermalm eller i Stockholm för övrigt. Sedan är det även ofta plånboken som har en del att säga till om och hur mycket pengar du vill lägga på ditt boende, respektive andra sakar du vill göra.

 Välj bland mer än 90 hotell på Södermalm

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell på Södermalm

  • Hotel Hellstens Malmgård
  • Hilton Stockholm Slussen Hotel
  • STF Hotel Zinkensdamm
  • Clarion Hotel Stockholm
  • Hellstens Glashus

Var ska jag bo?

Stockholm har flera olika stadsdelar att välja mellan varav Södermalm är en av dem. Södermalm i sin tur, har flera olika områden, som du kan boka hotell i. Kanske du vill ha nära till pubar, restauranger eller äventyrsbadet, då är det Skanstull du ska välja. Om du vill shoppa eller uppleva kultur, så kan du välja att bo på Medborgarplatsen eller Slussen. Andra områden är Hornstull och så Mariaberget, där du får en fin utsikt över Gamla Stan!

Ta sig till och runt på Södermalm

Om du har planer på att åka till Södermalm, så är det till Stockholm du får ta dig allra först. Det kan du göra med egen bil, eller genom att åka buss eller tåg. Dessutom går det flyg, från de allra flesta städer med egen flygplats. I Stockholm har du två flygplatser att välja mellan, dessa är Stockholm Arlanda Airport och Stockholm Bromma Airport. Från flygplatsen in till centrala Stockholm kan du ta dig med en flygbuss.

När du väl befinner dig i Stockholm och vill ta dig till Södermalm, så kan du så klart göra det med egen bil, om du körde till Stockholm, eller så hyr du en. Det går även att åka taxi. Dessutom går det utmärkt att ta sig till Södermalm, med hjälp av kollektivtrafiken! Du har tunnelbana och buss att välja på. Sedan går det utmärkt att gå, då det inte ligger långt från city. Annars är ett annat alternativ att du cyklar! Genom att cykla eller gå får du se mycket på vägen!

Sevärdheter och upplevelser

Södermalm är den trendigaste stadsdelen i Stockholm och går även under namnet söder. Det anses vara ett mångkulturellt område med många hipsters, samt en blandning av olika sorters människor. I detta område finns det ett stort utbud med barer och pubar, som är lite billigare, än vad det till exempel är på Östermalm.

När du är i Södermalm finns det så klart även mycket att se och göra, inte bara äta och dricka billig öl. Bland annat är det här som Södermalms största byggnadskomplex, Södersjukhuset ligger. Ett annat känt landmärke, är är Katarinahissen, som ligger vid Slussen och invigdes 1935. Hissen är inte längre i bruk, men den fungerar och det har pratats om att göra en ny hiss framöver.

På Södermalm ligger även det som kallas SoFo, som är en slags motsvarighet till SoHo i New York. SoFo betyder Söder om Folkungagatan alternativt South of Folkungagatan och följer samma mönster som SoHo, South of Houston Street, på Manhattan. I SoFo ligger det många trevliga små butiker, med en blandning av vintage, svenskt mode, hantverk och mycket mer. Det finns även gallerier och designaffärer samt som vi nämnde, många barer, restauranger och caféer!

På Södermalm har du även två utsiktsplatser som du kan besöka. Dessa är Fjällgatan och Monteliusvägen. Söder är även en mycket kulturell plats och det finn många konstgallerier, i närheten av Hornsgatspuckeln. Mitt emot finner du Maria Magdalena kyrka. En annan sevärdhet är Fotografiska, som är en av världens största samlingsplatser för modernt fotografi.  Här finns fyra unika huvudutställningar och cirka 20 mindre utställningar varje år.

På Södermalm finns även stadsmuseet, Bellmans hus, samt att det är mycket nära till Gamla Stan, som är en sevärdhet det i sig!

Se till att köpa ett MyStockholmPass om du tänkt dig stanna på Södermalm och Stockholm ett par dagar. Detta pass ger nämligen fritt inträde till många saker så som sightseeing, museer, stadsvandringar och mycket annat.

Mat och dryck

Södermalm har mycket att erbjuda när det kommer till mat och dryck! Det gäller både barer, pubar, restauranger, krogar, caféer med mera. Många av dem har en hemtrevlig känsla, men det finns även de som har lite mer annorlunda koncept.

En restaurang, som nyss utsetts av Condé Nast Traveler till att vara en av världens vackraste, är Woodstockholm. Detta ställe ligger på Mosebacke torg och de erbjuder mat från en dynamisk meny, präglad av lokalt och hållbart producerad mat och dryck och all mat lagas från grunden. De skiftar menyerna efter säsong och råvarutillgång samt att de även har många kvalitetsviner.

Fusionköket på Nook på Åsögatan är ett prisvärt ställe, liksom Nytorget 6 samt att du har även restauranger som Bistro Barbor, Hermans, Pelikan och Bleck. Du kan även välja Ljuggren, Paradisio, Teatern, eller Barobao.

Vill du äta lite billigare så har du Amida kolgrill, på Folkungagatan, Falafelbaren på Hornsgatan och Käk på Hornsbruksgatan.

Är du sugen på att gå på café så har Södermalm många olika att välja mellan. Testa Drop Coffe, som har ett prisvinnande kafferosteri samt en kaffebar! Du har även Johan & Nyström, som även det är ett hyllat kaffeställe. Ett italienskt fik hittar du vid Högalidsparken, och det heter Café dello sport.

Barer är en annan sak som det finns gott om på söder! Bland annat har du Urban Deli, på Nytorget, där det går att äta, dricka öl och umgås. Annars har du Tjoget, som är en skön vinbareller Marie Laveau.

Självklart finns det många fler restauranger, fik, barer, och krogar än detta. Det bästa är att ta en promenad och kika in på en eller flera av dem på egen hand. Du kan på det sättet själv upptäcka nya favoriter.

Södermalms historia

Stockholm i sig har en lång historia och det har funnits bosättningar här för flera tusen år sedan. När det kommer till Södermalm, så får vi ta det med alla malmarna. Före man började bygga något av de områden som så småningom skulle bli Stockholms malmar så användes dessa till något helt annat. Dessa olika områden användes nämligen som betesmarker för borgarnas djur. Malmerna var uppdelade på så vis att hovet ägde Norrmalm och staden ägde Södermalm. Östermalm kallades Ladugårdslandet, vilket anspelar på att där fanns fyra kungsladugårdar och tillhörde Norrmalm.

Södermalm ligger i Stockholms innerstad. Namnet Södermalm eller suthraemalm nämndes redan 17 juni 1288 i ett brev från biskop Anund i Strängnäs och troligen menande han endast den del av nuvarande Södermalm som låg närmast staden. Malmarna var som sagt uppdelade och från hette området Åsön som användes ända in till mitten av 1600-talet. Namnet så att säga lever kvar idag, då de har gett namn till Åsögatan och Åsöberget. Södermalm är den av malmarna som man bebyggde allra först. I mitten av 1300-talet anlade man Maria Magdalena kapell, på samma plats som kyrkan ligger idag. När man började bebygga Södermalm, så startade man med Slussen sedan bredde det ut sig åt flera olika håll. Några av de mer välkända gatorna och torgen på Södermalm är Götgatan Hornsgatan och Mariatorget. Man gjorde en reglering av gatunätet under 1642. Ytterligare en reglering ägde rum i slutet av 1800-talet med Lindhagenplanen.

Vid 1880-talet hade bebyggelsen nått ned till Skånegatan samt Ringvägen i väster. På 1910-talet fortsatte byggandet i Högalid, 1920-talet vid Bergsund och på 1930-talet vid Eriksdal. Södermalm växte snabbt under industrialiseringen i slutet av 1800-talet och det var främst arbetarklassen som bodde här. Idag så är det ett område med flera shoppingställen och dyra bostäder.