Boka hotell i Sollentuna

Välja hotell i Sollentuna

Sollentuna tillhör Stockholm kommun och ligger i den södra delen av Uppland. Om du funderar på att välja hotell i Sollentuna, så har du flera olika alternativ att välja mellan. Bland annat har du Scandic Star, som är ett mycket populärt hotell i denna stad.  

Ett annat prisvärt hotell är Ett smart hotell så väl som att du har Part-Time Home Rotebro, Bergendal och Hotell Angora. Bra läge har annars Holiday Hostel och du kan även boka Sjövillan Konferens. Du har hotell som är två-stjärniga så väl som att det finns flera fem-stjärniga hotell.

En del av dessa hotell lämpar sig väl för att stanna över på om du är på konferensresa, medan andra fungerar bra om du är här på semester. Välj hotell utifrån vad det är du ska göra i Sollentuna. Då få du det bästa boendet som passar dig och dina behov.

lj bland mer än 5 hotell i Sollentuna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Sollentuna

 

  • Scandic Star Sollentuna
  • Rösjöbaden Camping & Stugby
  • Good Morning Kista
  • Hotell Sjövillan
  • Welcome Hotel Barkaby

 

Var ska jag bo?

Sollentuna består av tio kommundelar. Dessa är Järvafältet, Viby, Rotebro, Norrviken, Vaxmora, Häggvik, Edsberg, Tureberg, Sjöberg och Helenelund. I vilken del av Sollentuna du ska bo, beror helt på vilket hotell du föredrar och vad du vill ha nära till.

Sollentuna har även nära till Stockholm city, om du föredrar att stanna där. Du som ska på konferens med jobbet bör välja de hotell som är mest lämpade för det, medan du som är på semester kan välja bland alla de andra hotellen.

Ta sig till och runt i Sollentuna

För att åka till Stockholm och sedan Sollentuna så kan du dels ta tåget, bussen, egen bil, eller så tar du flyget. Du tar då ett flyg från en stad nära dig och flyger till Stockholm Arlanda Airport eller Stockholm Bromma Airport och från dessa flygplatser går det sedan flygbussar och taxi, eller så hyr du bil för att köra till Sollentuna.

När du väl befinner dig i Stockholm och vill ta dig till Sollentuna, så har du även då flera alternativ. Du kan åka buss, eller så tar du pendeltåget.

Ska du stanna ett tag i Sollentuna eller Stockholm, så är det ett bra alternativ att köpa ett resekort av något slag. Det finns bland annat månadskort, dygnskort, tredygnskort så väl som kuponger för dina olika resor med buss, pendeltåg och tunnelbana. Bor du mitt i Sollentuna går det bra att ta sig till de allra flesta platser genom att gå, eller cykla med egen cykel eller så hyr du en cykel.

 

Sevärdheter och upplevelser

När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Sollentuna, så kretsar det mesta kring djur, natur och kultur. Bland annat har du ett stort naturreservat som heter Järvafältet. Det är ett stort sammanhängande grönområde som har en mycket varierande natur. Det finns mycket djur och växter här att beskåda. Runt om finns det våtmarker där fåglarna gärna håller till. I anslutning finns Bögs gård, där du kan se olika djur i visningsstallar.

Det finns även andra naturreservat i Sollentuna. Bland annat har du Törnskogens naturreservat, som är ett omtyck område att ströva i. Du har också Rösjöskogens naturreservat, med många stigar och leder och en camping i närheten av Rösjön. Ytterligare naturreservat är Tegelhagsskogens naturreservat, som även den har många stigar och leder.

Sollentuna har en rik historia och det finns lämningar från 3500 år tillbaka, mer än 2000 kända sådana! Så du som vill se en del av dessa fornminnen kan åka runt i Sollentuna och göra just det.

Du har även Edbergs slott att besöka, som är en gård som uppfördes kring 1630. Edsvik är ett annat vackert ställe, som ligger precis vid Edsviken.  Hersby hembygdsgård, är en plats där det samlats hus från bondesamhället. Här är det ofta öppet hus och en mängd aktiviteter. Vill du besöka Sollentunas äldsta skolhus, från 1804? Då ska du ta dig till Klasoro skolmuseum

En annan gammal byggnad, en av Sollentunas äldsta, är Landsnora kvarn och såg. Där har det malts mjöl i mer än 400 år!

Det finns en minnessten i Sollentuna, som heter Maratonstenen. Den är för Stockholmsolympiaden 1912, och restes med anledning av jubileummaraton 2012.

Om du gillar motorcyklar, besök MC Collection Museum, som har fler än 110 originalmotorcyklar från olika epoker så väl som olika delar av världen.

För den som gillar konst så har denna stad dels ett galleri som heter Aniara. Det är beläget i biblioteket. Du har också Edsvik konsthall, som är ett av Sveriges största konsthallar. Missa inte heller Överby gård Konstcentrum, där det finns konst och konsthantverk i galleri, butik och ateljéer.

Mat och dryck

I Sollentuna är det aldrig långt borta till en restaurang. Du hittar det mesta i matväg, så som pizza, kinesiskt, indiskt, asiatiskt, italienskt, sushi, grillat, japanskt och svenskt. Det finns restauranger med båda mellanklasspriser och så restauranger dör du kan äta lite finare middagar.

Bland restaurangerna har du La Diabla Vin & Delikatesser, som bjuder på spanskt. Du har även Chikara Sushi, Beckers Kok och Spice, som är indiskt.

Du som är på jakt efter lite finare middag kan äta detta på Edsbacka Wärdshus, Regissörsvillan, Ulriksdals Wärdshus eller Lilla Ego. Du har även lokala kök i form av restaurangerna Bistro Edsbacka, Mom’s Kitchen, Rolfs Kök och Kajsas Fisk. Du har även lite billigare ställen att äta på om du väljer The Viet Nam, Mandarin Garden, Gunters korvar eller Mexicano.

Är du på jakt efter ett ställe att ta en kopp kaffe eller en god fika på, så finns det flera caféer. Bland annat har du Figges Bageri & Konditori, Picard, Rigi Konditori, Gateau, Balders bröd och många fler.

Vill du gå till ett ställe med en bra bar, så finns det ett par alternativ även här. Bland annat har du Texas Longhorn, O ’Learys, Sollentunahem, Hamilton, Sollentuna Rock club och Stinsvillan.

Sollentuna har alltså ett komplett utbud inom mat och dryck och du kan hitta det mesta du är sugen på här. Om du vill ha ett ännu större utbud eller bege dig till en nattklubb så är det Stockholm city du får bege dig till.

Sollentunas historia

När inlandsisen drog sig tillbaka för 10 000 år sedan så fanns här bara vatten. Det var först för cirka 8000 år sedan som flera bergspartier reser sig över vattenytan. För 5000 år sedan, under stenåldern så är de högsta bergen idag, då som öar i skärgården. Hit färdas fiskare och jägare med båtar.

Landhöjningen sker sedan hela tiden och gör att allt mer av det som är Sollentuna idag reser sig. Mellan bronsålder och järnålder för 2500 år sedan fanns det mycket betesmarker och det gjorde att det blev bosättningar med boskapsskötare här. De började odla marken och kom att bli de allra första Sollentunaborna. De lämnar minnesmärken efter sig i form av bland annat gravhögar.

Allt större landområden blir koloniserade under den äldre järnåldern och under den yngre järnåldern,500–1050 e Kr. kan Sollentuna sägas bli fullt utbyggt med ca 17 gårdar. Det finns då runt 150 personer här. Det är från denna period det finns allra mest fornlämningar i området.

Under slutet av 1100-talet så uppförs en kyrka, belägen på gården Tunas mark. Det finns flera Tuna, så man lägger till Sollenda på detta Tuna. Man tror det betyder träsk- och sumpmarkslandet. Edet mellan Edsviken och Norrviken har flera landsvägar och sjöleder och det uppstår en marknadsplats här. Denna marknad konkurrerar ett tag med Stockhol, och Edsbacka marknad lever kvar tills en bit in på 1860-talet.

När medeltiden kommer så växer sig flera gårdar större och blir till byar. Byarnas utmarker får torpställen. Nu är kristendomen här och många av gårdarna doneras till kyrkan. Det gör att under 1500-talet är kyrkan en av de största markägarna. Medeltiden är en orolig tid och det är många krig

Bland annat samlar Sten Sture d. ä. en här vid Rotsunda år 1471 och tågar mot Stockholm för att besegra Kristian I. Den oroliga tiden tar slut 1521, då Gustav Vasa samlar sin här med dalkarlar och andra i just Rotebro och tågar mot Stockholm.

När reformationen sker, så dras mycket av kyrkans egendom in till staten. Den statliga förvaltningen expanderar under 1600-talet och får sitt center i Stockholm.  En grupp ämbetsmän växer då samtidigt fram, av adelsmän som är vana vid ett liv på landet. De gillar inte storstaden Stockholm, utan söker sig ut till de vackra omgivningarna utanför. Det gör att nästan hela Sollentuna blir i adelns ägo. Det anläggs även flera säterier. Två överlever 1600-talet och det är Sollentunaholm och Edsberg. Dessa dominerar under ca 250 år hela samhället. Befolkningen ökar en del och mellan 1772 till 1900 går de från att vara 796 personer till 1290 personer.

Runt sekelskiftet, 1900 så ökar befolkningen i Stockholm mycket drastiskt. Det blir trångt att bo där. För att hejda utvandring till USA och andra bostadsproblem, så uppmuntras folket att bygga villastäder, trädgårdsstäder och egnahemsområden. Sollentuna bebyggs dels med villastäder, dels med egnahemsområden.

1943-1944 går Sollentuna från landskommun till köping. Efter att andra världskriget är slut så är det åter igen bostadsbrister. Nu bygger man än fler flerbostadshus och bygger upp flerbostadsbebyggelse i Häggvik, Rotsunda, Helenelund, m. fl. områden. Folkmängden är 1952 uppe i 19 616 personer.

Från 1950-talet och framåt har det sedan fortsatt byggas och utvecklas här.