Välja hotell i Umeå
Umeå, Björkarnas stad är ett härligt resmål, vinter som sommar. Du hittar en mängd hotell i olika prisklasser här, så det finn många hotell att välja på i Umeå. I Umeå finns det bland annat flera kända hotellkedjor som Scandic, Elite och Best Western så väl som att det även finns flera mindre hotell som kan erbjuda dig en trivsam atmosfär.
Vill du bo centralt i Umeå så finns mitt i staden både bra och trevliga hotell i flera prisklasser. Bland annat hittar du Best Western, Clarion och Aveny som alla är klassiska hotell som ser ut och känns som hotell brukar göra med de bekvämligheter man är van vid.
När du ska välja hotell i Umeå så är det bra att fundera på ditt syfte med resan. Är du här för lite semester och vill se och uppleva saker? Då är det inte fel att ta ett hotell nära just dessa saker. Om du vill veta vad det finns för boenden så finns det flera bra bokningssajter på nätet. Du kan även kontakta olika hotell på egen hand för att boka ditt boende. Här får du även lite tips på ett par trevliga hotell.
Hotel Aveny ligger mitt i det centrala Umeå. Detta hotell passar dig som vill ha ett boende med både kvalitet och service kombinerat med ett boende som är både spännande och har en annorlunda design.
Hotel Uman är en del av Clarion Collection Hotel. Detta hotell ligger mycket centralt och nära Domkyrkan i Umeå. Det är även nära till en mängd andra sevärdheter och turistmål från detta boende, perfekt om du vill upptäcka Umeå till fots.
Comfort Hotel Winn är ett modernt hotell med 12 våningar, 185 rum och Umeås bästa utsikt. Hotellet ligger centralt, placerat i Umeås hetaste kvarter, Forsete. Granne till hotellet finns det en shoppinggalleria där du kan shoppa loss om du vill.
Välj bland mer än 20 hotell i Umeå
Våra topp 5 hotell i Umeå
- First Hotel Dragonen
- Hotel Aveny
- U&Me Hotel
- Comfort Hotel Winn
- Ok Hotell
Var ska jag bo?
I Umeå finns det en mängd olika stadsdelar att välja mellan. Dessutom är Umeå uppdelat i stadsdelsområden och bostadsområden. Bland stadsdelarna finns centrala stan, Ålidhemsområdet, Alvik, Berghem, Ersmark, samt flera till. Välj stadsdel utifrån vad det finns för hotell som faller dig i smaken eller utifrån vad det är du vill se och göra. Det är inte fel att bo i centrala stan, då du kommer att ha nära till det allra mesta!
Ta sig till och runt i Stockholm
Ta sig till Stockholm går att göra på en mängd olika sätt. Det går att åka buss eller tåg hit från de allra flesta städer. Föredrar du att flyga så går det bra det med. De stora flygplatserna i Stockholm är Stockholm Arlanda Airport och Stockholm Bromma Airport. Från flygplatsen in till centrala Stockholm kan du ta dig med en flygbuss.
När du väl befinner dig i Stockholm och vill ta dig runt, så finns det flera olika alternativ. Du kan hyra bil, om du föredrar att ta dig fram på egen hand. Annars har du tunnelbanan, som kan ta dig till de allra flesta platser i staden, eftersom tunnelbanenätet är omfattande. Det går även att åka ovan jord, med en buss. De kan ta dig till platser i city, så väl som utanför stadens mitt.
Det går att köpa månadskort, dygnskort, tredygnskort så väl som kuponger för dina resor med buss och tunnelbana. Bor du mitt i Stockholm går det att ta dig till de allra flesta platser genom att gå, eller cykla. Det finns hyrcyklar lite varstans i stan, som du kan låna och ställa i närmsta ställ, som tillhör samma uthyrare.
Sevärdheter och upplevelser
Umeå är en stad fylld med sevärdheter, upplevelser och aktiviteter och det går att göra något, oavsett årstid! En sak denna stad har mycket av, det är museer! Bland annat kan du besöka Den Förhistoriska Världen som är Sveriges tredje största museum.
Här finns det bland annat riktiga fossiler. Upptäck dinosaurier, trilobiter och växter samt mycket mer. Ett annat museum är Guitars – The museum, som är ett museum dedikerat till gitarrer!
Västerbottens museum är annars ett bra museum eftersom de har något som passar alla. Det finns flera permanenta utställningar, så som Textil, Rock art in Sápmi, Umeå – minnen och framtid, Byggnadsvård, Skidutställningen och Gårdar, hus och visten. Dessutom finns det alltid tillfälliga utställningar på besök under året.
En annan sak som är väl värt ett besök är Västerbottensost besökscenter. Det är här du får veta allt om denna goda ost! Denna ost tillverkas endast här, på Burträsk mejeri och det går inte att göra på andra platser. Det kan ha att göra med miljön.
Osten tillverkas än idag enligt ursprungsreceptet av Ulrika Eleonora. Bredvid mejeriet finns ett besökscenter där du får smaka, lukta och se på ostarna. Du får även reda på mer om historien bakom tillverkningen och om skaparen Ulrika Eleonora.
Aktiviteter att göra i Umeå baseras lite på vilken årstid det är. Om du är där under sommaren, så kan du ta en flottfärd på Umeälven, gå på älgsafari, eller besöka Samerna förr och nu.
Forsränning och bäversafari är även det två roliga aktiviteter och upplevelser! Om du är här under vintern, så kan du åka hundspann, eller häst och släde. Du kan också ta en skidtur i de norrländska skogarna, eller besöka Trollskogen.
Mat och dryck
I Umeå finns det både restauranger, caféer, pubar och barer att besöka. Det gör att du kan hitta restauranger med mat som passar de flesta smaker. Många av restaurangerna i Umeå är dessutom med i restaurangguiden White Guide.
Du hittar mat från alla världens hörn i Umeå, så du kan äta grekiskt, japanskt, italienskt, amerikanskt, vegetariskt och så vidare, eller varför inte mat lagat med lokala råvaror. Många restauranger använder så klart västerbottenost, men även älg, ren, löjrom, hjortron och kött från gårdar runt Umeå.
Om du gillar italienskt ska du testa Invito. Här kan du välja mellan dagens kött, dagens fisk eller veckans vegetariska som lunch. Du kan även boka ett bord till kvällen och avnjuta en meny som är uppbyggd som en klassisk italiensk måltid.
Rex är en populär bistro, med mycket god mat. Testa en American Jazz Brunch, med läckerheter så som Egg Benedict, Chicken and waffle eller ljuvligt goda belgiska våfflor.
Köksbaren är en gastrobar, som har ett hängmörat kött som är mycket känt! Dessutom är det alltid en trivsam stämning här. De kör meny som är säsongsbaserad.
Om du är sugen på fika eller en kopp kaffe, så finns det som sagt flera caféer. Du har bland annat Café Victoria, Café Lindell och Kulturbageriet.
Det finns även flera pubar i Umeå, som har goda drycker som öl, vin, whisky, drinkar men även klassik pub mat. Testa Lottas Krog & Pub som bjuder på mat så som fish and chips, ugnsgratinerade skaldjur och entrecôte. Du har även Bishop’s Arms, som har extremt stort ölsortiment. Ett annat ställe väl värt ett besök är Pipes of Scotland som så klart har både whiskey och mat från det skotska köket.
Umeås historia
Umeå är en tätort i Västerbotten och Sveriges 13e största tätort. Umeå, kallas ofta för Björkarnas stad, och staden ligger beläget invid Umeälven, cirka femton kilometer från Bottniska vikens kust, vid Västra Kvarken. Umeå växte fram under 1300-talet, men då fem kilometer uppströms Umeås nuvarande centrum. Orten låg på det som hette Backens Kyrka. Man kunde segla på Umeälven till Backen och de hade både en hamn och en marknadsplats.
Umeå var från början en kyrksocken, men i slutet av 1500-talet ville Kung Johan III få kontroll över handeln i norr. Det ledde till att han utfärdade Umeås första stadsprivilegier. Detta då han ville få dit andra köpmän, från andra socknar, för att kunna expandera staden. Dock var intresset svalt och staden dog ut. Man gör ett nytt försök 1621 och bygger åter upp staden. 1638 blev Umeå residensstad i Västerbotten. Då fanns ca 40 stadsbor. 1625 hade siffran ökat till 200 personer. Under 1700-talet kom ryssarna och härjade och brände ner Umeå stad. Tiden efter var svår för umeborna, men så småningom kom man på fötter och 1764 kom Umeås första lasarett. Under början av 1800-talet kom ryssarna att starta en ny offensiv, trots fredsförhandlingar. De intog staden 1809 och svenskarna anfölls och retirerade. När ryssarna åter igen anföll dagen efter, så var det ryssarna som fick dra sig tillbaka och de lämnade även Umeå strax efter detta. Handelskontakterna med Österbotten och Vasa i Finland blev dock sämre nu, eftersom det blivit ett ryskt territorium.
1840-talet fick Umeå nya handelsmöjligheter, då det byggdes ångsågar i älvfårorna. Man handlade med sågade trävaror och ett skeppsvarv byggdes och en handelsflotta blev till. Dock konkurrerades de ut, då ångfartygen kom under 1880-talet. Istället för att bli en industristad, som så många andra, blev Umeå en stad som inriktade sig på förvaltning och skola. 1888 brinner det åter igen i Umeå och hela östra Umeå ödelades. Man byggde upp efter branden och anlade breda esplanader för att verka som brandskydd, längs med dessa planterades massor av björkar. Detta för att förhindra att eld skulle hoppa mellan husen. Detta gjorde att Umeå kom att bli känt som Björkarnas stad.
1858 kom det allmänna läroverket till Umeå, tack vare kungligt beslut. Tjugo år senare kom övre Norrlands folkskollärarinneseminarium. Först under 1940-talet inledde man den långa processen att övertyga statsmakten om att Umeå borde bli en högskolestad. 1956 inleddes den första akademiska undervisningen. Först ut är tandläkarutbildningen och med den startar en utbyggnad av högskolan. Tre år senare startar medicinutbildningen. 1962 inrättades socialhögskolan och 1963 blir Umeå officiellt en universitetsstad. Sedan kom även lärarhögskolan. 1977 slås universitetets fem fakulteter ihop med lärarhögskolan, socialhögskolan, vårdlärarutbildningen, husliga seminariet och förskollärarutbildningen och bildar det nya Umeå universitet.
2005 utses Umeå till Sveriges kvalitetskommun, Sveriges bästa studentstad och Sveriges konstkommun. Umeå är även en stad som idag är rikt på kulturliv, med mycket teater, konst och musik!