Välja hotell i Uppsala
Om du ska besöka Uppsala och funderar över hotell, så finns det ju en del att välja mellan. Det finns boenden för alla typer av plånböcker, från budget, till lyx! Du hittar dels hotell, men det finns även vandrarhem, camping, stugor, B&B så väl som att det går att hyra ett enda rum.
Om du vill bo lite finare, lite exklusivare, så har du till exempel Villa Anna som även har en förstklassig restaurang som är med i White Guide. Ett annat bra boende är Grand hotell Hörnan, med anor från 1907 samt Clarion Hotel Gillet eller Radisson Blu.
Ofta har man en anledning till att vara i en viss stad. Boka ditt boende utifrån vad det är vad du ska göra eller har tänkt att se. Många boenden finns med ett bra gångavstånd till olika sevärdheter i Uppsala. Det finns även bra boenden en bit utanför, om du inte har något emot att åka kollektivt eller med bil in till det du vill se och göra. Du kanske helst bor på ett hotell som är så billigt som möjligt, och det inte spelar någon roll var det ligger? Då finns det flera alternativ för dig med.
Välj bland mer än 40 hotell i Uppsala
Våra topp 5 hotell i Uppsala
- Grand Hotell Hörnan
- Hotel Villa Anna
- Elite Hotel Academia
- Best Western Hotel Svava
- Clarion Hotel Gillet
Var ska jag bo?
I Uppsala finns det många olika stadsdelar, men de flesta bildar en enhet tillsammans kan man säga. I denna stad är det blandad befolkning, det är många studenter, men även arbetare så klart. Staden är fylld med liv och rörelse.
Centrum är ett bra val om du vill vara mitt i där det händer. Vackra byggnader och ett ställe många studenter bor är Luthagen. Andra delar av staden är Flogsta, Norby, Gottsunda, Svartbäcken, Gamla Uppsala-Nyby samt flera till. Välj det område som du känner dig mest bekväm med och har ett hotell du tycker passar dig.
Ta sig till och runt i Uppsala
Om du vill åka till Uppsala, så kan du göra det med tåg, buss eller egen bil. Vill du ta flyget så får du åka till Stockholm, samt sedan ta tåget till Uppsala.
När du väl befinner dig i Uppsala och vill ta dig runt, så finns det flera olika alternativ. Det är en cykeltät stad, så det är ett bra alternativ, antingen om du tar med en egen cykel hit, eller så hyr du en på plats. Uppsala är känd att vara en cykelstad! I denna stad går det så klart även bra att ta sig fram till fots.
Det finns sevärdheter och mycket att göra på just promenadavstånd. Du har även möjlighet att åka taxi eller buss. Många bussar är hybridbussar och går på el långa sträckor. Så i denna stad har du flera olika möjligheter att ta dig runt till de olika platser du vill se och upptäcka!
Sevärdheter och upplevelser
I Uppsala finns det alltid något att se, göra och uppleva. Här finns det mesta, som konst, historia, natur, nöjen och mycket mer.
I Uppsala hittar du Skandinaviens högsta och största kyrka och det är så klart Uppsala Domkyrka. Denna kyrka är i tegel, gotisk stil och byggdes 1435. En annan gammal byggnad är Gustavanium som är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. I byggnaden finns det ett museum med fasta utställningar som sträcker sig från 1477. Dessutom finns det mumier, konst, antika mynt och vikingatida svärd så väl som det finns utställningar om olika vetenskapsmän som hållit till här så som Linné, Rudbeck och Celsius. I byggnaden finns även den anatomiska teatern som byggdes kring 1660-talet.
Besök gärna Gamla Uppsala, ett av Nordens märkligaste fornlämningsområden och en gång i tiden platsen där ärkebiskopen höll till. Det finns även två museer här, Gamla Uppsala museum och friluftsmuseet Disagården.
Staden har flera gallerier och museer som du kan besöka och Centrala Uppsala är hem- och studiemiljö för bland annat Gustaf Fröding, Karin Boye och Carl Michael Bellman. Många kända filmer har spelats in här, bland annat Fanny och Alexander, Den goda viljan spelats samt Hollywoods version av Stig Larssons bok The Girl with the Dragon Tattoo.
I Uppsala finns även mycket natur. Besök Linnéträdgården och Linnémuseet och vandra i Carl von Linnés fotspår. Det finns även Botaniska trädgården samt ett interaktivt museum som heter Biotopia.
Om du gillar konst och musik så finns till exempel Uppsala konsert och kongress där du kan njuta av musik, samt att du får en otroligt vacker utsikt över Uppsala stad. Vill du se konst ska du bege dig till Bror Hjorths Hus, där konstnären Bror Hjorths bodde och hade sin ateljé från 1943.
Det finns så klart en massa mer att se och upptäcka i Uppsala. Missa inte slottet Vasaborg från 1500-talet eller kungshögen Kung Björns hög eller Hågahögen som det även heter.
Mat och dryck
Hitta mat och dryck i Uppsala är inte svårt. Det finns gott om restauranger, caféer, barer med smaker från alla världens hörn. Dessutom har Uppsala många restauranger som är med i Sveriges främsta krogguide White Guide.
Om du är ute efter svensk traditionell mat så eller kanske lite mer uppfinningsrikare mat men med basen i svenska traditioner så finns det flera restauranger att välja mellan. Testa till exempel Hambergs fisk, von Kraemers matsal eller Villa Anna. Många restauranger bjuder på mat, tillverkad av lokala råvaror.
Vill du njuta av mat från andra delar av världen, så finns det mat från de flesta världsdelar här. Testa italienskt på Villa Romana, afrikanskt på Messob eller ät tapas på Tilltugg.
Vill du äta på en restaurang som varit eller är med i White Guide så kan du testa Aaltos, Jay Fu´s, La Parrilla, Mendoza och San Sebastian, bara för att nämna några.
Uppsala har även ett stort utbud av olika caféer. Här finns till exempel det anrika hovkonditoriet, men det finns så klart även moderna fik. Bland alla caféer att testa, så har du Kardemumma, Broströms Kafé, Cajsa’s Kök på slottet, Café Victoria och Güntherska Hovkonditoriet samt många fler därtill.
I Uppsala finns det så klart även ett gäng med barer och pubar som passar oavsett om du vill ha en god öl, lyssna på bra musik eller om du bara vill umgås. Bland alla barer och pubar har du till exempel Agave, Plock, Bowlaget, Bullit, Magnussons Krog samt Grand Hotell Hörnan och Clarion Hotell Gillet.
Uppsala står även värd för flera festivaler varje år med fokus på mat och dryck. Så passa på att besöka staden då. Festivalerna är Uppsala Beer & Whisky Festival, Uppsala vegofest, Bondens egen matfestival och Botans dag samt Uppsala Choklad och kaffefestival.
Uppsalas historia
Redan för 1500 år sedan så låg Uppsala 5 km norr om var den ligger i dag. Det var Svearikets centrum och en viktig plats. På 500-talet begravdes tre kungar här och högarna finns kvar än idag.
Uppsala är en av Sveriges fyra storstäder och har sedan 1164 varit kyrkligt centrum i Sverige tack vare deras ärkebiskopssäte inom den Svenska Kyrkan. Uppsala har det äldsta sätet för högre utbildning i Skandinavien nämligen Uppsala Universitet som grundades 1477.
Uppsala har inte alltid hetat detta, utan genom åren har den haft flera olika namn. Ett av dessa är Östra Aros. Just Aros betyder åmynning och man valde namnet då det syftar då på Fyrisåns utlopp i Mälaren. Man kallade staden endast Aros till att börja med, men sedan lade man till Östra, för att skilja det från Västra Aros, som på denna tid var Västerås. Uppsala hette en annan ort, och den låg utanför Östra Aros. Detta var sätet för ärkebiskopen från 1164. Man valde sedan att flytta på ärkebiskopssätet till Östra Aros under 1273 och då följde namnet Uppsala med. Orten som tidigare hetat detta, fick nu heta Gamla Uppsala.
Uppsala kom nu att bli en viktig handelsplats så väl som en utbildningsstad. Uppsala Universitet har haft många kända namn, som forskat hos dem, så som Carl von Linné, Anders Celsius och Olof Rudbeck d.ä.
Under 1500-talet kom universitetets verksamhet att begränsas. Detta eftersom det hade varit katolskt och kungen, Gustav Vasa gillade inte detta. Det var nu reformationen kom, vilket gjorde att mycket flyttade till Stockholm. Under denna tid skedde det även en omfattande stadsbrand. 1549 lätt kungen bygga Uppsala slott och på detta slott skedde det som idag kallas för Sturemorden. Det var Erik XIV som avrättade fem adelsmän 1567. Senare delen av 1500-talet kom det att ske två viktiga kyrkomöten. En av dessa bestämde att universitetet åter igen skulle öppna upp för undervisning.
1600-talet var stormaktstiden och Uppsala blev rikets sekundära huvudstad, ärkebiskopssäte samt säte för Svenska Akademien. Universitetet återupprättades av Gustav II Adolf. Gustavianum byggdes och man gjorde nysatsningar. Uppsalas första stadsplan antogs 1643. Man rev den medeltida staden med sitt oregelbundna gatunät och anlade istället ett rutnät som var modern på denna tid. En viktig händelse i Sveriges historia och i Uppsala skedde och det var att Drottning Kristina abdikerade. Karl X, hennes kusin, kröntes samma dag till kung.
1702 så brann det åter igen i Uppsala. Uppsala Domkyrka brändes nästan helt ut och även Uppsala slott skadades allvarligt. En av universitetets byggnader skadades med, och det så svårt att den revs, då det inte gick att reparera.
1700–1800-talet var Upplysningens tid, och under 1800-talet fram till 1905 var det unionstid. Mycket förändringar skedde, järnvägen kom, så väl som industrierna. Under världskrigen växte delar av universitetet och under efterkrigstiden, så var det stor expansion på hela Uppsala. Nutida Uppsala har ett fokus på kulturliv.