Boka hotell i Varberg

Välja hotell i Varberg

Varberg, ligger i mellersta Halland och är en mycket trevlig stad att besöka. Hit kommer det många turister och det är även en handelsstad med färjeförbindelse med Grenå i Danmark. När det kommer till att välja hotell i Varberg så har du många olika alternativ. Det finns dels hotell som sagt, men det finns även vandrarhem och campingar.

Är det ett hotell du vill bo på, så har du till exempel Clarion Collection Hotel Fregatten. Du har också Varberg Stadshotell & Asia Spa. Det bästa med detta hotell är att det finns ett spa, som du har tillgång till.

Andra bra hotell är annars Varbergs Kusthotell, Hotell Gästis, Hotell Havanna samt flera därtill. Om du vill campa så har du Apelviken, här finns det stugor, lägenhetshotell så väl som att du kan ta med tält, husvagn eller husbil. Boka hotell eller boende utifrån vad det är du har tänkt att göra i denna stad.

Välj bland mer än 20 hotell i Varberg

 

 

 


 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Varberg

  • Varbergs Kusthotell
  • Apelvikstrand
  • Clarion Collection Hotel Fregatten
  • Hotell Havanna
  • Hotell Gästis

Var ska jag bo?

Varberg är en stad fylld med möjligheter. Du kan bo mitt i centrum där det är nära till butiker, shopping, Varbergs fästning, kallbadhuset samt en massa andra sevärdheter. Är du på jakt efter ett boende nära havet, så är Apelviken perfekt, det finns det mesta från camping till lyxhotell.

Om du är ute efter att spela golf och vill bo nära golfbanan får du bege dig någon mil utanför staden.  Det finns även flera olika stadsdelar att välja mellan så som Breared, Brunnsberg, Håsten, Mariedal, Träslöv och många fler. Du gör bäst i att välja det boende som passar in med det du ska göra helt enkelt.

Ta sig till och runt i Varberg

Du som har tänkt att ta dig till Varberg kan göra det via flyget. De närmaste flygplatserna är Landvetter i Göteborg och Halmstad Flygplats. Du som vill åka egen bil kan göra det. E6, Europaväg 6, går från både norr och söder med avfarter precis intill Varberg. Kommer du från innåt landet eller Stockholm kan du ta E4, Europaväg 4, till Varberg. Det går så klart även att åka med kollektivtrafiken.

Det går tåg från flera platser runt om i Sverige. Till exempel kan du åka från Göteborgs centralstation Öresundståget till Varberg två gånger i timmen. Från Göteborg är restiden 40 minuter. Åker du söderifrån går Öresundståget till Varberg från Malmö Centralstation. Kommer du lite längre inifrån landet, som Karlskrona, Kalmar eller Växjö, så kan du med ta Öresundståget, men då tillkommer det ett byte, oftast i Lund. Det går även att cykla till Varberg, via Kattegattsleden, som är hela 395 km lång.

Väl i Varberg så kan du ta dig fram på lite olika sätt. Dels via bil om du tog egen, eller så hyr du en. Det går även bussar i stan som du kan åka med. Det går även bra att ta cykeln eller promenera. Det går även att ta taxi, eller åka båt.

Sevärdheter och upplevelser

I Varberg och dess närhet finns det gott om olika sevärdheter så väl som upplevelser. Något som är starkt förknippat med denna stad är så klart bad! Detta då staden ligger perfekt intill havet. Sommartid har du flera härliga stränder att välja mellan. Du kan få mjuk, skön sand, eller klippor och berghällar. En promenad fem minuter från stadskärnan finns tre olika badplatser. Det finns även en strandpromenad i staden och längs med den finns det badstrand för barnen, bad med brygga och hopptorn, så väl som nakenbad och trevliga klipphällar. Söderut finns många fina sandstränder och norrut övergår kusten i klippor. Varberg erbjuder under de kallare årstiderna Varmbadhuset och olika SPA-anläggningar. Du har också kallbadhuset som står intill Varbergs fästning.

Just SPA är ett trevligt sätt att uppleva Varberg på. Sedan 1800-talet har människor vallfärdat till Varberg för att koppla av, njuta, dricka brunn och bada kur. Du har dels Asia Spa som vi redan nämnt, men det finns även flera andra som erbjuder spa, så som Varbergs Kusthotell, Fregatten, Leninbadet och Hotell Havanna.

I Varberg har du även Varbergs fästning, som är väl värt ett besök. Det går att promenera runt denna fästning, så väl som ta en guidad tur. På fästningen finns även Hallands kulturhistoriska museum. Det finns även flera andra museer i staden att besöka så klart.

I Varberg är det även mycket trevligt att bege sig till torget, som är känt över hela landet. Här bedrev det redan under 1600-talet en livfull handel. Idag är det torghandlare så väl som att det finns gator med massa unika butiker.

Åkulla Bokskogar är ett annat sevärt besöksmål. Detta ligger inåt landet ca 20 km från Varberg och här finns även Bexells talande stenar. Det är hundratals inskriptioner på stenar, hällar och klippblock. Talesätt, sentenser och namn på mer eller mindre berömda personer. Den som står bakom dessa var godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831-1900), som i slutet av 1800-talet lät två stenhuggare göra dessa inskriptioner runt omkring hans gods i Torstorp.

Det finns även flera olika aktiviteter i staden att göra, så som att cykla, fiska, besöka lekland eller Bouncecamp.

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck i Varberg så har du en hel del att välja mellan. Många av restaurangerna satsar på att erbjuda lokalproducerad och ekologisk mat. Du hittar därmed många restauranger med hög kvalitet på maten.

Bland restauranger värda ett besök har du till exempelvis Cibon Restaurang & Bar, som har stans bästa läge. Du har även & Olles som serverar allt från räkmacka till grillade ribs. Ett annat ställe är Bistro Cyrano, som serverar äkta provencalska pizzor. Andra bra restauranger är Brittas strandveranda, Fridas restaurang, Västerports kök, Hell’s Burger och Restaurang Zorba.

Missa inte att besöka Ästad vingård, som är en svensk vingård med restaraung mitt i Åkulla bokskogar. Du har också Harrys, Happy Fish, Nyfiket, Hamnpaviljongen och många fler.

Är det kaffe och god fika du är ute efter så finns det en massa olika caféer att välja mellan på i denna stad. Du har bland annat Café Mignon, Ejas gårdscafé, Kustbageriet och VarbergsVerket. Missa inte heller att besöka Glasscafé Tre toppar i Träslövsläge, som är ett glasscafé men mängder av olika sorters glass. Detta ställe är välbesökt och du kan räkna med att det blir långa köer ibland.

Det finns även ett tiotal gårdsbutiker som är väl värda ett besök. Missa inte heller att äta en glass på Viskadalens gårdsglass.

Varbergs historia

Varberg är en stad med en rik historia och i förhållande till sin storlek är detta kanske en av de mest intressanta svenska städerna historiskt. Man kan se att historian sträcker sig ända tillbaka till medeltiden, då Halland var danskt. När staden grundades är inte något som man exakt vet, eller när de exakt fick sina stadsprivilegier. Dock finns det i Erikskrönikan från 1309 omnämning av borgare i staden, så antagligen var det en stad redan innan dess. Staden hette vid denna tid inte Varberg utan Getakärr. Denna stad var centrerat runt en kilometer norr om där Varbergs torg ligger idag. Det finns idag endast en enda byggnad kvar från denna tid och det är Getakärrs kyrkoruin.

Nära Getakärr, så var det som så att under 1200-talet valde Jacob Nielsen, en storman från Danmark att bygga en borg. Denna man var även känd som greven av Norra Halland. Han var dessutom efterlyst och misstänkt för mordet på kungen Erik Klipping år 1286. Han byggde borgen som ett skydd. Denna borg låg på ett berg som hette Vardhberg, som betyder vaktberg, och borgen fick samma namn. Man tror att det är denna borg som är upphov till att Varberg heter just Varberg idag. Under 1400-talets början började en ny stad växa fram ett par kilometer bort från denna borg och kallades Ny Varberg. Det konkurrerade snart ut Getakärr, som senare kom att heta Gamla Varberg.

Ny Varberg kom att under Kalmarkriget 1612 att brännas ner av svenskarna. Den danske kungen valde då att flytta staden. Man började året därpå att bygga upp Varberg på nytt. 30 år senare, 1645, blev staden svensk, efter freden i Brömsebro. Staden brann dock ner året därpå och då flyttades staden till där den ligger idag.

Under 1700-talet kom ett tobaksspinneri att grundas i denna stad och efter det följde fler tobaksmanufakturer med snus och pipproduktion i staden. Det grundades också ett par färgerier för tryck och färgning av textilier samt ett saltverk.

Under århundranden som varit så har Varberg råkat ut för bränder och 1767 var det åter dags. Denna brand drabbade halva staden och allt norr om Torggatan kom att förstöras. Bland annat så brann sjukhuset, kyrkan, skolan och flera prästgårdar ner så väl som ca 60 andra byggnader. Ett år senare brann det igen och då försvann 40 byggnader.

1800-talet var tiden då Varberg kom att bli en populär kurort. Man ansåg att Svartekällan vid Apelviken i södra Varberg var mycket hälsosam och därför byggde man ett brunnshus där. Sedan så transporterade man in vattnet från denna brunn till centrala Varberg där man serverade det i en salong i Brunnsparken. Man hägnade in parken, höll konserter, fester och annat för den så kallade badsocieteten- Man hade även sett till att bygga ett varmbadhus.

1850 kom staden att ytterligare utvecklas som bad- och kurort. Många personer kom hit och det tack vare bland annat att en reguljär ångbåtslinje började på den här tiden gå längs kusten mellan Göteborg och Köpenhamn. Dock var staden ännu liten och det var bara 2000 personer som bodde här.