Boka hotell i Västerås

Välja hotell i Västerås

Västerås ligger i Västmanland och är Sveriges femte största tätort. Denna stad ligger vackert nära Mälaren och bara 10 mil från Stockholm. Om du har tänkt att boka hotell i Västerås så finns det en del att välja mellan. När du ska välja hotell i Västerås, så ska du välja utifrån vad det är du ska göra. Är du i Västerås för semester och vill ha nära till sevärdheter och aktiviteter, eller är du där för en affärsresa?

När det kommer till hotell i Västerås, så har du till exempel Elite Stadshotellet Västerås, som ligger mitt i staden. Det gör att du har nära till precis allt. Ett annat hotell, som bara ligger 0,4 från stadens mitt är Hotell Arkad. Clarion Collection Hotel Etage är ett annat bra hotell nära centrum. Du som vill bo nån eller några kilometer från city, kan välja mellan The Steam Hotel, Hem till Gården, Abrins Hotell, Scandc Västerås och Best Western Ta Inn Hotel. Det finns även en camping, 4 km från staden, Nordic Camping Västerås Mälarcamping, om du föredrar det. Välj det alternativ som passar dig bäst!

 

lj bland mer än 20 hotell i Västerås

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Västerås

  • Best Western Plus Hotel Plaza
  • Abrins Hotel
  • Best Western Ta Inn Hotel
  • Hotell Arkad
  • Hotell Valsaren

Var ska jag bo?

Västerås är en stad som har hela 90 stadsdelar. De flesta har fått sina namn efter gårdar som legat på samma plats en gång i tiden. Om du vill ha nära till alla sevärdheter och aktiviteter så rekommenderas det att du väljer ett hotell eller boende mitt i centrala Västerås.

Det finns även hotell nära tågstationen om du vill ha nära till att resa tidigt på morgonen. Du som är ute efter ett boende med lite mer lugn och ro ska välja att boka ett hotell en bit utanför Västerås, där det finns flera mysiga boendealternativ.

Ta sig till och runt i Västerås 

Till Västerås går det bra att ta sig med egen bil, via Europaväg 18, riksväg 56 och riksväg 66. Om du föredrar att flyga, så har Västerås en egen flygplats. Denna heter Stockholm-Västerås flygplats även kallad Hässlö eller Västerås flygplats. Det går även bra att åka tåg, då Västerås har goda förbindelser.

I hamnen i Västerås finns det färjor som går ut till öarna, samt att det går att ta egen båt till gästhamnen i centrala Västerås.

När du väl är i Västerås går det bussar, som hanteras av Västmanlands lokaltrafik. Du kan också åka taxi, eller egen bil dit du ska. Självklart går det även bra att gå dit du ska, eller ta cykeln. Västerås har Sveriges längsta sammanlagda cykelväg. Den är på 34 mil och det finns bra cykelkartor att använda sig av.

Sevärdheter och upplevelser

Västerås är en stad med en rik historia och därmed även en mängd historiska platser att besöka. De centrala delarna ser i vissa delar ut som de gjorde på medeltiden. I kvarteren norr om Domkyrkan som heter Kyrkbacken finns många gamla korsvirkeshus som är trevligt att titta på. Själva domkyrkan är så klart även det en sevärdhet. Faktiskt en av stadens mest kända sevärdheter. De äldsta delarna på kyrkan uppfördes under 1200-talet och sedan har det tillkommit och restaurerats delar. Kyrkans torn är från 1420 och altarskåpet är från 1500-talet. I denna kyrka ligger Kung Erik XIV begravd och det gör även ärkebiskopen Samuel Troilius.

En annan byggnad i Västerås som är värt att besöka är Västerås slott. Slottet har spelat en mycket viktig roll i Sveriges historia. Under 1500-1600-talet var detta slott hem åt regenterna i Sverige. Slottet började byggas under 1100-talet, men var mer av en borg under medeltiden. Sedan har det förstärkts, byggts om och det har bott många viktiga personer här. Gustav Vasa belägrade slottet en tid, och 1522 tog han över det och gjorde det till ett kungligt residens. Han höll riksdag i slottet och det var även här Västeråsriksdagen skedde 1527 vilket ledde katolicismens död i Sverige och protestantismens intåg.

Det finns ett slott till i Västerås, nämligen Tidö slott. Det ligger en bit sydväst om centrum. Slottet är öppet för allmänheten och det finns även ett värdshus, ett kapell och ett leksaksmuseum här.

Ett stort fornminnesområde vid namn Anunds hög finns strax utanför staden. Här finns en stor gravhög, som är Sveriges största. Det finns även en vandringsled jämte.

Om du gillar konst, missa inte att besöka Västerås konstmuseum. Här finns samlingar med svensk konst med fokus på 1900-tals- och samtidskonst. Bland konstnärerna hittar man bland andra Eric Grate, Annika von Hauswolff, Ivan Aguéli och Bror Hjorth.

Mat och dryck

I Västerås är det aldrig långt till en restaurang som kan tänkas passa din smak. Det går att hitta ställen som serverar lunch, middag, samt att det även finns flera caféer, fik och bagerier. Det finns också flera nattklubbar, krogar och barer.

Om du vill ha en vacker utsikt, sätt dig vid restaurang Pråmen eller på Djäknebergets restaurang. Den sistnämnda har en panoramautsikt över staden. En annan trevlig restaurang är Brasserie Stadsparken, som är en kvarterskrog mitt i city.

Du som vill äta mat av det internationella köket har Diwali Indisk Restaurang, Grekiska Kolgrillsbaren, Misto of Italy och Restaurang Orginal Thai. I Västerås finns även Pinchos, Red Chili, Varda, Kajplats 9, Jensens Böfhus och många fler därtill. Det finns så klart även pizzerior samt flera snabbmatsställen att besöka om det är vad du är sugen på att äta.

Om du är sugen på att fika eller dricka kaffe så finns det flera bra ställen att göra det på. Det finns allt från stora kedjor som Espresso House och Waynes Coffe, till mer genuina fik som Kalle på Spången, Systrarna Ericsson, Brynolf Bagare, Café Gränden och många fler.

Är du mer sugen på att gå på nattklubb, på krogen eller besöka en bar så har du även här flera alternativ. Bland annat har du Bankiren, Bistro Gränden, The Circus, Strike, Pitchers och Grogg.

Ett tips för både mat och dryck är Vinoteket Lothar, som ger dig tillfälle att lära dig allt om mat och dryck och du får där testa på en mängd spännande smakkombinationer.

Västerås historia

Västerås, som det heter idag är en stad med en tusenårig ana. Västerås som vi skriver idag, är inte alltid vad det har kallats. Tidigare hade det namnet Westra Aros, då Westra stod för väderstrecket västra och Aros stod för åmynning och syftar på Svartåns utlopp i Mälaren. Under 1200-talet förkortade man namnet till att heta væstrearoos och under senare hälften av 1300-talet kom namnet att bli Vestrars och Wæsterars. Under 1400-talet kom man att börja använda å och namnet på staden blev uttalat Västrå’rs och Västerå’rs. I början av 1600-talet skrevs namnet som enbart Västerås.

Västerås fick sitt stadssigill under slutet av 1200-talet, men man har funnit spår från bronsåldern. Under medeltiden och början av 10000-talet var Västerås Sveriges näst största stad och på 1100-talet blev det utnämnt till biskopsstift. Man började även bygga Västerås domkyrka. På 1200-talet tog man den lilla befästning som stod vid hamninloppet och byggde där Västerås slott, som en försvarsanläggning, men under 1300-talet byggde man ut det till en borg. Under 1500-talet skedde slaget om Västerås, danskarna hade intagit slottet, men Gustav Vasa vann över dem och blev den som tog över slottet. Västerås slott kom att spela en stor roll under Gustav Vasas tid, då borgen byggdes om, man höll reformationsriksdag och Vasa avskaffade katolicismen. Det var även här som Sverige kom att bli ett arvkungadöme.

Under 160-talet kom biskop Johannes Rudbeckius till Västerås och grundade Sveriges äldsta gymnasium. Senare startade han även den första flickskolan.

Under 1700-talet började en tysk trädgårdsmästare att odla det som är Västeråsgurkan.

1898 kom planerna på ett stadshotell och fem år senare invigdes det och då hade det 40 rum, matsalar, festvåning och ett systembolag, samt att detta var den första byggnad i Västerås med vattentoaletter.

1800-talet var även då det var industrialisering och man uppförde bland annat ett turbinhus i Västerås 1891. Man startade även Nordiska Metall AB. Staden växte sig större under denna tid. Under 1900-talet kom många företag att starta i Västerås, så som ICS, H&M och Sveriges första pizza serverades i denna stad. Även Sveriges första återförsäljare av Ford fanns i Västerås.