Boka hotell i Västervik

Välja hotell i Västervik

Västervik är en tätort i Småland och här är perfekt att vara om du vill blanda skärgårdsliv med äventyr och friluftsliv. När det kommer till att välja hotell i Västervik så finns det en mängd olika alternativ. Det finns för övrig inte bara hotell, utan det finns även vandrarhem, campingar och mycket mer. Bland de hotell du kan boka finns bland annat Best Western Plus Vasterviks Stadshotell som är ett mycket populärt alternativ.

Du har även Gränsö Slott Hotel & Spa om du vill ha ett lite lyxigare boende. Andra bra hotell är Slottsholmen, BW Premier Collection, Lilla hotellet Västervik, Hotell Park, Hotell Fängelset och många fler. Det finns hotell för alla smaker och plånböcker i denna stad. De flesta hotellen ligger centralt med närhet till det mesta. När du ska välja ditt boende, så tänk på vad det är du ska göra eller vad det är du vill se. Du kanske även tycker att det är viktigt vad det är för typ av hotell.

lj bland mer än 20 hotell i Västervik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Västervik

  • Hotell Kungsljus
  • LIlla Hotellet
  • Best Western Plus Västerviks Stadshotell
  • Sure Hotel by Best Western Centralhotellet
  • Hotell Park

Var ska jag bo?

Som nämnt så ligger de allra flesta hotellen i Västervik rätt så centralt. Du har nära till färjorna, aktiviteterna och sevärdheterna om du väljer att bo i centrum. Om du är ute efter ett mer lyxigare sätt att bo, med spa, skärgård, golf och så vidare så finns det hotell på andra sidan viken, vid Gränsö.

Det går även utmärkt att bo ute i skärgården, då flera av öarna har vandrarhem och b&b. Välj det alternativ som passar dig och det du ska göra.

Ta sig till och runt i Västervik

För att ta sig till Västervik så har du flera alternativ att välja mellan. Vill du ta flyget så är den närmaste flygplatsen Linköping City Airport. Den ligger 10 mil från Västerviks centrum. Från flygplatsen kan man åka med hyrd bil, eller ta tåget eller bussen.

Du kan så klart även ta din egen bil från där du bor, fram till Västervik. Väg E22 passerar staden i nord-sydlig riktning, riksväg 40 går västerut till Göteborg och riksväg 35 till Linköping i nordväst. Det går även att åka buss och tåg.

När du väl är i staden kan du ta dig fram med buss, taxi eller egen bil. Dessutom går det bra att promenera eller cykla så klart.

 

Sevärdheter och upplevelser

När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Västervik så har du en hel del. Västervik brukar kallas för ”Skärgårdsstaden i Småland”. Det finns över 5000 öar, kobbar och skär så hela skärgården väntar på att upptäckas av dig. I Västervik så finns det något för alla. Det finns bra badmöjligheter. Det finns en massa bra aktiviteter för barn så väl sådant som passar de vuxna. Det finns museer och utställningar samt mycket mer. Dessutom är det enkelt att från denna stad ta sig vidare till Kalmar så väl som över till Öland och Gotland. Västervik har mycket inom natur och äventyr, så som som vandringsleder, klättring, evenemang under sommaren med mera. Dessutom fiske, kajakpaddling, cykling samt att du även kan boka äventyr med en guide.

När det kommer till sevärdheter så har du bland annat Casimirsborgs bronsålderscentrum. Här finns även ett trevligt hembygdsmuseum vid namn Aktiveum.

Missa inte Tjust skärgård och Hasselö. Där finns det mycket att se och göra samt att det är här som skärgårdens längsta sandstrand finns.  De mest kända öarna i skärgården är utöver Hasselö även Sladö, Idö, Väderskär, Stora Grindö, Björkö samt många fler där till. Det går att ta sig ut till de olika öarna med skärgårdstrafiken, samt taxibåt.

Västervik har även det som heter Naturum och där finns det flera trevliga utställningar att beskåda.  Andra utställningar hittar du på Västerviks Museum.

Om du gillar att shoppa så har Västervik har gott om detta och du hittar många små och mysiga butiker i centrum.

Även lite utanför staden finns det saker att göra. Missa inte Virum älgpark, som ligger cirka 50 minuter med bil utanför Västervik. När du väl är här så se till att ta en safaritur bland älgarna

Ett besöksmål, som även är ett perfekt boende är Gränsö slott. Det ligger cirka 5 km från centrum. Intill slottet finns även Västerviks golfbana.

Västervik passar att besöka året om, men under sommaren är det lite mer aktiviteter och evenemang. Bland annat har de en visfestival varje år, samt att de även har en träff för mc-fantaster, nämligen HojRock. Andra evenemang under sommaren är Löga Beach Party och Karhu Run.

Det finns massor av saker att uppleva och se i Västervik så väl som utanför staden så se till att ta dagsturer och upplev omgivningarna. Naturen är mycket fantastisk här!

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck i Västervik så finns det en del att välja på. Det går att uppleva smaker från hela världen här så väl som det finns småländska specialiteter. Du kan välja att äta i Västervik eller på någon av de restaurangerna som finns ute i skärgården.

Ska du äta ute i Skärgården så har du dels Idö Skärgårdskrog, men god mat och en storslagen utsikt. Ett annat alternativ är Sjökanten på Hasselö. Njut av fisk som fiskats av gårdens egna fiskare. Missa inte heller Hasselö Sand Kafé, under sommaren, som ligger vägg i vägg med ”Handelsboa”, en lanthandel.

Vill du äta i Västervik så finns det mesta du kan tänka dig, från snabbmat till fine dining. Du har bland annat 35:ans grill och kiosk, BC Lunchbar, Blankaholms Gästgiveri & Restaurang, Burger Shack och China Restaurang. Dessutom har du Gertrudsvik Restaurang & Café, Gourmetköket i Gamleby, Gränsö Slotts Restaurang och många mer!

Om det är en fika du är sugen på, så finns det gott om alternativ för det med. Det finns många caféer att välja mellan. Du har dels Byfiket, Båtsmansgränds kafé, Café 13, Café Kannan, Café Gården, samt många fler därtill.

Är det dryck du vill njuta av och kanske lite nattliv med? Du har bland annat Bryggeri Fängelset, Harrys, Palladium nattklubb & loungebar samt ett par andra bra ställen att besöka.

Så du ser, du behöver inte vare sig gå hungrig eller törstig i Västervik eller ute i skärgården. Det finns mycket gott att välja på när det kommer till mat och dryck här.

Västerviks historia

Det fanns tidigare en ort med namnet Västervik. Den låg längst inne i Gamlebyviken, där nu Gamleby är belägen. År 1275 så sades Västervik vara en köpstad, men man vet inte hur långt tillbaka det funnits en på denna plats. Man tror att kyrkan i Gamleby uppfördes under slutet av 1100- eller början av 1200-talet. Det är först från 1360-talet det finns lite mer dokumentation om själva staden. Bland annat så fanns det då en borgmästare och magistrat. Troligen har staden haft det svårt då det var krig och man tror att Stegeholms slott anlades som ett försvar till staden i fall det skulle anfallas via sjövägen. De hus och gårdar som fanns runt staden kom att ägas av Bo Jonsson (Grip) och han kom att spela en stor roll för utvecklingen av Västervik.

När Bo Jonsson dog så valde staden att 1421 vända sig till Erik av Pommern för att få privilegiebrev för staden. Det för att kunna skydda sina rättigheter mot intrång av dels adelsmännen men även testamentsexekutorerna efter Bo Jonsson.

1433 beslutade Erik av Pommern att staden skulle flyttas. Den skulle tas från läget vid Gamlebyvikens mynning och läggas på gården Steglöts mark. I oktober samma år fick den nya staden sitt privilegiebrev.

År 1434 så kom Stegeholm att utsättas för belägring i samband med Engelbrektsupproret. Den varade i sex veckor, sedan försökte man sig på en stormning som misslyckades och då hävde man belägringen. Två år senare belägrades Stegeholm igen. Efter ett förlikningsmöte i Söderköping samma år kom Stegeholm att överlämnas till den svensknationella sidan.  Mycket låg kvar i Gamleby, bland annat tingsplatsen och kyrkan. Det var först runt slutet av 1440-talet som det finns indikationer på att man inrättade stadsfunktioner i den nya staden. Västervik kom att brännas ner av danska flottan 1452, så att man fick bygga upp den igen. När Kristian I blivit svensk kung 1457 lät han som kompensation 1458 utfärda ett nytt privilegiebrev där Västerviksborna fick sex års skattebefrielse.

Västervik kom att hamna i stridslinjen och skottlinjen flera gånger under slutet av 1400-talet och under 1500-talet.

År 1517 brann Västervik och Stegeholms slott ner, då danskarna brände ner det. Man byggde inte upp staden igen, bara slottet.

År 1523 kom Gustav Vasa att temporärt godkänna att ”Ny-Västervik”s privilegier överflyttades på Gamleby. 1529 kom han att efter påstötningar från Västerviksborna att bekräfta de gamla privilegierna, vilket innebar att ”Ny-Västervik” och inte Gamleby fick dessa.

1548 anlades ett kungligt skeppsvarv i staden och under 1600-talet så fick staden stapelrätt. Man exporterade järn och sågade trävaror. År 1677 brann Västervik igen och det var vara kyrkan och skolan som klarade sig.

Under 1800-talet blev det två separata förstäder söder om stadskärnan- Södra Malmen på 1820-talet och Östra Malmen 1853.

En ny stadsplan kommer till 1927 och nya stadsdelar växer upp. 1958 stängs varvsporten för gott i Västervik.