Boka hotell i Växjö

Välja hotell i Växjö

Växjö, ligger i Småland och här finns det mycket att se och göra. När det kommer till att välja hotell här så har du många alternativ. Välj ditt boende utifrån vad det är du vill se och göra i denna stad. Kanske du ska satsa på ett hotell i Växjö som låter dig utforska staden och dess historia i lugn och ro.

I denna stad finns det allt från camping, B&B, vandrarhem, hotell samt ett slott! Växjö erbjuder bland annat de kända hotellkedjorna så som Clarion, Best Western och Scandic. Om du vill testa på slottslivet, så är det Teleborg slott du ska boka in som ditt boende. Hotellet är renoverat väldigt försiktigt och man har fokuserat på att bevara den gamla atmosfären.

Hotell finns därmed i alla prisklasser så det finns ett boende som passar alla. Bor du på Elite Stadshotell har du nära till domkyrkan och Utvandrarnas hus, samma sak om du väljer Quality Hotel Royal Corner.

De allra flesta hotell är placerad mitt i city, då Växjö är en ganska liten stad. Fördelen för dig är att du har nära till många sevärdheter oavsett vilket av dessa hotell du väljer.

 Välj bland mer än 20 hotell i Växjö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Växjö

  • Clarion Collection Hotel Cardinal
  • Hotell Värend
  • Elite Park Hotel
  • Elite Stadshotellet Växjö
  • Quality Hotel Royal Corner

Var ska jag bo?

Växjö är som sagt en ganska liten stad, så det vanligaste är att man väljer att bo i centrum, eller city. Stadskärnan bjuder på det mesta från caféer, till konst till konserthus.

Sen så finns det så klart ett par alternativ strax utanför som går att välja. Många väljer även att boka boende i Teleborg, på slottet, som ligger en bit utanför centrum.

Ta sig till och runt i Växjö

Till Växjö går det bra att ta sig med bil eller tåg. Dessutom finns Växjö Småland Airport strax utanför city med dagliga turer, från flera andra städer i Sverige.

Från flygplatsen till centrum kan du åka med bussen, taxi, eller med en hyrbil. Växjö Småland Airport ligger strax utanför Växjö, drygt 10 minuters bilväg från centrum.

Väl i Växjö, så har du bussen om du vill ta dig någonstans, men det går även bra att promenera då många sevärdheter finns på gångavstånd. Det går även utmärkt att cykla och det finns närmare 190 kilometer cykelväg i kommunen.

Sevärdheter och upplevelser

Stockholm är en av de städer som har många olika typer av sevärdheter och upplevelser att erbjuda. Bland annat finns det en mängd olika museer att besöka, så som Abbamuseet, Fotografiska, Nobelmuseet, Nordiska museet med flera till.

Skansen är en annan sevärdhet, som är som ett museum och djurpark i ett. Stockholm har även många vackra byggnader, som Stockholms slott, Stockholms stadshus och Drottningholms slott. Vill ni uppleva lite fart och fläkt och kullerbyttor i magen, så är ett besök på nöjesfältet Gröna Lund ett måste.

Gamla Stan är en stadsdel i Stockholm men även en slags sevärdhet i sig. Det blir som ett levande museum. Det finns en hel del av attraktioner, sevärdheter, restauranger, caféer, barer och shopping här.

Hela stadsdelen har en unik karaktär tack vare sina små hus i gula nyanser och smala vindlande kullerstensgränder. Här finns det även vackra kyrkor så väl som museer och du hittar bland annat Storkyrkan, Nobelmuseet och så klart Kungliga Slottet här.

Det är ett smart drag att köpa ett MyStockholmPass om du ska vara i Stockholm ett par dagar. Detta pass ger dig bland annat tillgång till sightseeing, museer, stadsvandringar och mycket annat. Passet gör att det blir fritt inträde till många av dem.

För er som vill göra något kul tillsammans så finns bland annat O’Learys Event Center. Här går det att bowla, spela äventyrsgolf så väl som att äta gott och se på sport på stora bildskärmar. Ni kan även besöka aktivitetspalatset Ballbreaker med discobowling, simulatorer, och mycket mer.

I Stockholm finns det även möjligheter till att utföra lite sportigare aktiviteter och upplevelser som klättring, gokart, disc-golf, bowling och mycket mer!

Det finns även en mängd olika guidade turer att ta i Stockholm, som låter er se så mycket som möjligt. En del av dem med särskilda teman.

Mat och dryck

Utbudet av mat och dryck i Växjö är stort. Du hittar det mesta från alla världens hörn till lokalproducerad mat. Vill du uppleva småländsk matkultur på riktigt så att säga så ska du äta isterband. Sedan till dessert, så ska du självklart välja ostkaka!

När det kommer till restauranger i Växjö, så hittar du bland annat Asa Herrgård, i Lammhult. Här serveras en fantastisk brunch och när det är säsong så är det även kräftfiske.

Bistromat, med pasta, pizza och sallader hittar du på Bistro och på Brasserie 1742 hittar du en säsongsbetonad meny, med många lokala råvaror. På Grilleriet hittar du grill och BBQ och på Jackson’s finner du en meny från Louisiana med fisk, skaldjur och kött.

Gillar du asiatiskt så har du Foodie Neo Asian Gourmet Kitchen, som serverar många asiatiska rätter. Du har även Izakaya Moshi, som är en japansk pub, med lyxiga smårätter från Japan, Vietnam, Korea och Kina.

I Växjö hittar du även flera caféer som är väl värda ett besök. Bland annat har du Café Coretto, med smaker från medelhavet, Espresso House med gott kaffe och Kafé de luxe som är en blandning av restaurang med lunchservering och á la carte, ett hantverksmässigt konditori och en levande kulturscen. Sedan har de en klubblokal i källaren där det ofta är konserter!

Chapter House gastrobar serverar craft-öl från hela världen, med enkla pubrätter med inspiration från engelsk pubgastronomi. Sedan så finns det flera andra pubar, barer och nattklubbar att besöka i Växjö!

 I Växjö hålls även det som kallas för MAT, som är ett event som hålls varje år. Det är föredrag, seminarier och aktiviteter samt en fantastisk matmässa, som du inte bör missa! Här brukar det delta fler än 100 matproducenter och mathantverkare från framförallt Småland, men även från övriga landet.

Växjös historia

Växjö är en tätort i södra Smålands inland. Växjö fick stadsrättigheter 1342 och blev universitetsstad 1999. Redan vid medeltidens början ska denna plats ha varit en viktig vägknut, och jämte de närliggande byarna Hov och Thiudhby (Kronoberg) blev den även ett centrum för landet Värend.

Växjö blev biskopssäte 1170 men stadsrättigheterna kom först 1342. Det var den dåvarande kungen, Magnus Eriksson, som gav staden rättigheterna. Eftersom Växjö ligger där det ligger, nära gränsbygden mot Danmark, så har det skett många härjningar här! Dock gav även detta läge Växjö en central roll för en omfattande gränshandel.

Under medeltiden var Växjö, precis som många andra städer i Sverige bara en liten stad eller by. Det var en ort som hade ett par gårdar nära varandra och det bodde bara ett par hundra personer här. Sedan kom orten att växa, varje vinterhalvår, eftersom många då valde att bo där tillfälligt.

På 1400-talet kom Kronobergs slott att byggas som en befästning åt biskopen. Detta slott kom att ha en viktig försvarsfunktion mellan 1400–1600, och skyddade staden och frakter till och från staden från attacker. Det fanns nämligen många rövare i de småländska skogarna som lockades av att Växjö låg vid de stora handelslederna och vid insjöar med mycket handelstrafik

Kronobergs slott har gett namn till länet Kronoberg, där Växjö är residensstad. På andra sidan Växjö byggdes Bergkvara slott för att försvara staden från danska attacker.

Växjö kom ofta att bli attackerat även om det fanns två slott för skydd. Många attacker skedde mellan 1200 till 1600-talet och det har brunnit i staden vid många tillfällen.

Staden var även en viktig plats för gränshandel mellan Sverige och Danmark, eftersom den danska gränsen gick precis utanför. Staden växte sig större med en del influenser från danskarna.

Stadens planering är av klassisk 1600-talsstil med rutnätsnitt men då staden brunnit många gånger så finns inte mycket av den ursprungliga bebyggelsen kvar. Den största branden i Växjös historia skedde 1658 då allt väster om Guldsmedsbäcken brann ner och försvann. Den senaste stora banden i staden skedde 1843 och det var då mycket av den gamla bebyggelsen förstördes.

 Efter denna brand, så kom staden att växa fram på nytt men nu i empirstil. De byggnader som byggdes under denna tid har dock rivits under 1960–70 talet, då det var dags för ”det svenska folkhemmet”.

Under den tidiga industrialismen på 1800-talet var Växjö fortfarande en relativt liten stad och när nödåren under senare delen av 1800 kom, så utvandrade många.

Under andra halvan av 1900-talet kom utvecklingen av Växjö att sätta fart. Bland annat så ökade befolkningen med hundra procent under 1960-talet. Det kom nya industrier och näringslivet blev större. Under 60-talet påbörjades även resan mot att bli en universitetsstad.

1977 fick Växjö en egen högskola och drygt 20 år senare fick högskolan universitetsstatus. År 1999 invigdes stadens egna universitet.

Namnet Växjö är från en gammal marknadsplats som låg där staden idag ligger. Marknadsplatsen låg vid en sjö där två vägar möttes. Den kallades därför för vägsjö som sedermera blev Växjö.