Boka hotell i Ystad

Välja hotell i Ystad

Ystad är en fantastisk stad som ligger placerat i Skåne och är en centralort i Österlen som är mycket känt för sitt charmiga landskap, äppelodlingar och fiskehamnar. Att välja hotell i Ystad är ett bra val och det finns många bra alternativ när det kommer till boende här.

Du har allt från lyxiga hotell, till vandrarhem så väl som B&B och campingar. Bland alla alternativ har du till exempel Ystad Saltsjöbad. Där finns både spa och konferensmöjligheter samt att det varit en plats för nöje och rekreation ända sedan 1897.

Sveriges äldsta hotell ligger i centrala Ystad och heter Hotell Continental Du Sud. Du kan välja mellan 52 rum fördelat på 3 våningar. Andra bra boendealternativ är Stationen B&B, Anno 1793 Sekelgården och Klara hotell. Välj det boende som passar dig allra bäst och utifrån vad det är du har tänkt att du ska göra i denna stad eller dess omnejd.

Välj bland mer än 50 hotell i Ystad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra topp 5 hotell i Ystad

  • Continental du Sud
  • Anno 1793 Sekelgården
  • Violen Bed & Breakfast
  • Sjöbo Gästgifvaregård
  • Stationen B&B

Var ska jag bo?

De allra flesta hotell är placerade mitt i centrala Ystad, så det finns inte så många alternativ att välja på. Men det är en stor fördel att bo mitt i denna stad eftersom du har då nära till en mängd sevärdheter.

Det går givetvis att även välja ett boende utanför Ystad, ute på Österlen om du så önskar, men den centrala staden har flera bra hotell du kan boka!

Ta sig till och runt i Ystad

Att ta sig till Ystad går att göra på flera olika sätt. Närmaste flygplatser är Kristianstad Österlen Airport, där Sparrow Aviation trafikerar och Malmö Airport där Malmö Aviation och SAS trafikerar. Från Kristianstad Österlen Airport kan man åka med buss nr 3, Skånetrafiken, mot Simrishamn. Föredrar du att ta tåget så går det bra med.

Det går att åka från de allra flesta städer i Sverige då oftast med SJ. Föredrar du buss så går det flera olika busslinjer till Ystad. Till Ystad finns färjeförbindelser från Bornholm med Faergen samt färjetrafik från Polen.  Kommer du med egen båt? Det finns många trevliga gästhamnar i området.

Inom Ystad och Österlen kan du ta dig på olika sätt. Varför inte med buss? Skånetrafiken ansvarar för all kollektivtrafik. Trafiken är indelad i fyra affärsområden och dessa är stadsbuss, regionbuss, tåg och serviceresor.

De gröna stadsbussarna tar dig enkelt och bekvämt runt i stan, medan de gula regionbussarna knyter ihop små och stora orter. Du kan så klart även hyra bil, eller ta din egen. Inom Ystad stad går det utmärkt att promenera eller ta cykel!

Sevärdheter och upplevelser

När det kommer till sevärdheter och upplevelser i Ystad så har du en hel del att välja mellan. Staden i sig är mycket charmig och har små gulliga hus och flera kullerstensgränder. Det är även nära till havet så väl som hela Österlen.

Strax utanför Ystad finns en historisk plats, vid namn Ales stenar, som ligger vid Kåseberga. Det är en gammal stensättning, som kan jämföras lite med det som finns i Stonehenge.

I Ystad finns det en gammal kyrka, Sankta Maria kyrka från 1200-talet. Det finns även ett kloster, som stått på samma plats ända sedan 1267. Det är en av Sveriges mest välbevarade klosterbyggnader idag. Utanför klostret finns en vacker rosenträdgård och en örtagård. Vid klostret finns det även ett museum som är trevligt att besöka.  Ystad har även flera andra museer som du kan kika in på. Bland annat Charlotte Berlins museum, Ystads konstmuseum och Traktorängens museum. Sedan så finns det även en djurpark i staden.

Är man i Ystad så ska man även bege sig utanför staden, och upptäcka Österlen. Österlen har en mycket lång kust och det finns bland annat guidade båtturer där du kan få vara med och fiska lax och torsk.

På Österlen finns det även en mängd olika historiska sevärdheter. Du har som exempel Christinehofs slott och Glimmingehus. Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltidsborg och blev byggd ursprungligen som en bostad för den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstrand på den tid Skåne tillhörde Danmark. Glimmingehus är idag en samlingsplats för medeltidsintresserade och varje sommar arrangeras de 10 000 riddarnas dag här.

Se även till att besöka Simrishamn och titta på hällristningar som är upplysta när mörkret faller På Österlen finns även Sveriges största bronsåldersgrav, Kiviksgraven.

Österlen i sig är ett mycket familjevänligt område där hela familjen kan göra olika grejer tillsammans. Testa att cykla på en dressin eller varför inte besöka ett vattenland, åka karuseller eller göra annat på Toselilla Sommarland. Österlen har även de flera olika museer som Cinteket, Österlens Museum samt Museum och Arkiv på Kivik.

Andra sevärdheter du inte bör missa när du är ute och åker på Österlen är Brösarps backar, glashyttan, den engelska trädgården och Stenshuvuds Nationalpark.

 

Mat och dryck

När det kommer till mat och dryck i Ystad, så är detta en stad som värnar om de skånska traditionerna. Bland annat så firar man ålagillet och Mårten Gås, samt att de även gärna bjuder på skånsk ”äggakaka” eller stekt sill eller spettkaka. Många av de restauranger som finns i denna stad använder lokalproducerade råvaror så långt som det är möjligt.

När det kommer till restauranger så har ni bland annat Upp och Ner, som serverar skandinaviskt mat, så väl som Norra Promenaden trädgårdsrestaurang. Är det asiatiskt du vill ha så har du Thai Corner Ystad eller Oishii Ngon.

Andra bra restauranger är Villa Strandvägen, Port Ystad Saltsjöbad, Restaurante Store Thor, Marinan Ystad och många fler.

Är det kaffe och fika du är sugen på så finns det flera caféer att välja mellan, så som Hos Morten Café, Svarte Beach Club, Fritidsbaren och Chill.

Det finns även flera trevliga gårdsbutiker att besöka runt om Ystad. Sedan så finns det även gott om ställen att äta eller fika på om du väljer att åka runt om på hela Österlen så klart. Dessutom flera trevliga vingårdar, som du definitivt ska se till att besöka!

Ystads historia

Ystad ligger i Skåne och är en av huvudorterna på Österlen. Ortsnamnet förekommer redan under 1200-talet men då som Viistatha. Cirka 40 år senare, 1285, så skrivs namnet som Ystath. Det har gjorts många tolkningar kring detta namn, varför det heter som det heter.

Under 1100-talet skapade en biskop vid namn Absalon ro kring Östersjöns kuster och man flyttade ner handelsplatser till havet. Ystad första invånare bosatte sig vid Vassaåns mynning, där det i dag är Ystad Turistbyrå. De som bosatte sig var fiskare och sillfisket var den största näringen man hade.

Under 1200-talet så byggde man S:ta Maria Kyrka och Ystad nämns i litteraturen för första gången 1244 när kung Erik och hans bror Abel besökte staden. Franciskanerorden grundande Gråbrödraklostret 1267. Kyrkan och kungamakten låg i strid med varandra, men staden fortsatte vara kunglig. Under 1300-talet kom Hansan att prägla livet i staden och periodvis tillhörde Ystad Sverige. Under 1400-talet kom Skandinaviens äldst bevarade korsvirkeshus, Pilgrändshuset att byggas och det under 1480. Även det fyrlängade Gråbrödraklostret stod då klart. På Stortorget i staden fanns det fyra brunnar och en rådstuga som dessutom hade en ölstuga i källaren. Under 1500-talet kom flera idag bevarade hus att byggas. Bland annat Latinskolan, Brahehuset, Birgittahuset, tre betydande stenhus med trappgavlar, Änglahuset och Kemnerska gården. Reformationen nådde Ystad 1532 och då kastades munkarna ut från sitt kloster.

Det blev nu istället ett fattighus och sjukhus. Svenskarna brände ner rådhuset 1569 och då även alla arkiv. S:t Nicolai kyrka på Stora Östergatan revs 1572 och resterna användes för att bygga upp Gamla Rådhuset på Stortorget. Nu började även sillfisket att sina ut och man fortsatte att byta oxar och hästar med nordtyska städer i stället. 1599 kom Ystad att få sitt privilegiebrev. Under 1600-talet kom Ystad att bli en exporthamn för just oxar. Ystad kom sedan att 1658 bli en svensk stad. Under 1700-talet kom Karl XII på besök flera gånger till staden. 1800-talet kom det att bli ett stort uppsving i handeln, på grund av Napoleons Östersjöblockad. Många köpmän kom att bli rika och det byggdes många stora privata hus på grund av detta. B

land annat byggdes nu Hembergs hus, Siriushuset och Nya Rådhuset. Man byggde även en hamn vid Skeppsbron, med stenpirer. Man planterade även Sandskogen samt att man anlade järnvägen Ystad-Eslöv. Under 1890 kom Ystad att bli en garnisonsstad. Under 1900-talet kom Ystads fornminnesförening att bildas och klostret blev så att säga räddat till eftervärlden. Ett konstmuseum byggdes så väl som flera lekplatser och cykelstråk. Mitten av 1900-talet blev det färjetrafik till danska ön Bornholm, samt Polen.  Under 2000-talet kommer Ystad att bli filmstad igen och nu finns tre av landets filmcentrum här i denna stad. Ystad kan även stoltsera med att ha Sveriges äldsta biograf.