Öland, Sveriges minsta landskap är för många ett semesterparadis. Det har gått att ta sig hit via Sveriges längsta bro, Ölandsbron sedan 1972. Denna ö, som är Sverige näst största ö har en hel del att erbjuda. Det finns mycket att se och göra här. Det är som allra bäst att åka hit just under sommaren.

Se och göra på Öland

Öland har en mycket vacker natur, så bara det är ju en sevärdhet i sig. På södra delen av ön finns det alvarmarker som är mycket kända. Det är en naturtyp som är mycket ovanlig. Här finns även Stora Alvaret som finns med på Unescos världsarvslista.hotell på Öland

På Öland finns det många tillfällen för både sol och bad. Det eftersom det är en ö och det finns två kuststräckor. Dessa är Östersjön och Kalmarsund. Sedan så har Öland även ett eget vattenland. Böda Sand är det många som väljer att åka till, för att ha en härlig semester. Det finns mycket att göra där samt även boende. Ölands djurpark är värt ett besök. Där finns det djurpark, nöjespark och vattenland. 

På denna ö finns det även gott om olika museum, så som Ölands museum Himmelsberga, Vida museum och konsthall, Eketorps borg och Borgholms stadsmuseum.

Om du gillar kyrkor så hittar du även en hel del av dessa på Öland. Bland annat har du du Alböke kyrka, Borgholms kyrka, Böda kyrka och Glömminge kyrka. Det finns även fyrar att åka och besöka, varav två mycket kända. Det är Långe Erik som står på den norra udden och är 32 meter hög. Långe Jan hittar du på den södra udden och den är Sveriges högsta fyr.

Väderkvarnar är även det något det finns många av. Det finns fler än 350 stycken utspridda över ön. En gång i tiden fanns det fler än 2000, men det var under 1800-talet. Det har dock gjort Öland känt som väderkvarnarnas ö. 

En annan sevärdhet är Borgholms slott. Idag är det bara en ruin kvar av slottet, men det är värt ett besök. Dessutom brukar det hända en hel del saker här. Det är slottsverkstad, riddarskola samt att det är artister som uppträder under sommaren. Missa inte när det är Borgholmsdagarna, ett arrangemang för hela familjen med aktiviteter, tivoli, marknad och underhållning. 

Evenemang under sommaren 2019

Under sommaren händer det en hel del på Öland. En del evenemang är återkommande varje sommar. Här är en del av det som händer nu under sommaren 2019:

  • Gustav & Viktor Norén
  • Musikquizz
  • Skäftekärrguidning
  • Öppen Ateljé hos Åkerbokonstnärerna
  • Böda Sands-loppet
  • Musikfestival på Grankullavik
  • Ölandsgängets lilla ridborgarmärke på käpphäst
  • Berättarkväll i Lundastugan
  • Borgholmsdagarna

För att se alla evenemang på Öland så är det en god idé att besöka deras officiella hemsida och kolla deras kalender. 

Boka hotell

Om du vill tillbringa ett par dagar i sommar på Öland så finns det flera bra hotell på Öland. Det finns hotell, vandrarhem, b&b, camping, stugbyar och så vidare. Ett trevligt hotell är Hotell Borgholm. Andra bra hotell på denna ö är Hotell Kajutan, Strand Hotell Borgholm och Bo Pensionat.